Vágólapra másolva!
Vitalij Mutko lemondott a jövő nyári, oroszországi labdarúgó-világbajnokság szervezőbizottságának elnöki posztjáról. A sportért felelős orosz miniszterelnök-helyettes helyét Alekszej Szorokin, a bizottság eddigi ügyvezető igazgatója veszi át.

"Ő lesz a hazai szervezőbizottság elnöke, aki együttműködik a Nemzetközi Labdarúgó Szövetséggel, én pedig a kormány részéről koordinálom a munkát" - nyilatkozta Mutko, aki a 2014-es szocsi olimpia alatt sportminiszter volt.

Vitalij Mutko távozására az orosz sportolókat ért doppingvádak miatt volt szükség Forrás: RIA Novosti/Ekaterina Chesnokova

Mutko hétfőn ideiglenesen - hat hónapra - átadta az orosz futballszövetség vezetését Alekszandr Alajev főigazgatónak. A személyi változásokra az orosz sportolókat ért doppingvádak miatt volt szükség.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága december 5-én úgy döntött, hogy a példátlan, szisztematikus doppingolás miatt kizárja Oroszországot a februári phjongcshangi téli olimpiáról, egyben kitiltja Mutkót minden olimpiai eseményről. Az orosz doppingbotrány miatt a politikus nyomás alá került a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség részéről is.