Kongatnák a vészharangokat, de Guardiola csak röhög az egészen

Manchester City, Guardiola
Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola (C) gestures during the English Premier League football match between Manchester City and Tottenham Hotspur at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on December 16, 2017. / AFP PHOTO / Oli SCARFF / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /
Vágólapra másolva!
Mint arról korábban beszámoltunk, a Premier League 23. fordulójának vasárnapi játéknapján a Manchester City 4-3-ra kikapott a Liverpool vendégeként, így véget ért hosszú idő óta, egészen pontosan 30 bajnoki mérkőzésen át tartó veretlenségi sorozata. 

Pep Guardiólát nem titkolt szándékkal azért nevezte ki a City arab tulajdonosa, Khaldoon Al Mubarak 2016 nyarán, hogy a befektetett fontszázmilliók után

a katalán szakember segítségével ismét felérjen a csúcsra az együttes és a szigetország, valamint az egész kontinens meghatározó klubjává váljon.

Guardiola érkezésével új időszámítás kezdődött a Manchester City életében. Forrás: AFP/Oli Scarff

A rajt jól sikerült, hiszen a 2016/2017-es szezont hat győzelemmel kezdte a gárda, utána viszont jött egy nem várt hullámvölgy és a következő öt meccsükből mindössze egyet nyertek meg Agüeróék.

A folytatásban is becsúsztak váratlan vereségek - a Chelsea, a Leicester, a Liverpool és az Everton ellen -, Antonio Conte listavezető alakulata pedig nem tudott hibázni, a City így tetemes hátrányba és egyre távolabb került a bajnoki címtől. A bajnokság hajrája előtt jött egy újabb hullámvölgy, zsinórban három nyeretlenül megvívott találkozó a Stoke, Arsenal, Liverpool, Chelsea négyessel szemben, így már a második Tottenham is meglépett.

A 2017. április 5-én, a Stamford Bridge-en lejátszott, 2-1-re elveszített mérkőzés után viszont talán még a legvérmesebb City drukkerek sem gondolták volna, hogy kedvenceik kilenc hónap múlva érzik majd újra a kudarc keserű ízét.

Pedig mint utólag kiderült, ez lett a helyzet.

A szezon utolsó nyolc meccséből hatot megnyert a csapat,

mindössze a városi rivális United, valamint a Middlesbrough tudott egy-egy pontot megszerezni az egyre jobb formába lendülő kékmezesek ellen, akik végül a harmadik helyen zártak.

Nyáron ráadásul remekül igazolt Guardiola, a legfontosabb hiányposztra, a kapuba érkezett a Benficától Ederson, de Kyle Walker, Benjamin Mendy, Bernardo Silva, vagy éppen Danilo is egyértelmű erősítést jelentett.

Az idei szezont az újonc Brighton otthonában kezdte a City, egy 2-0-s diadallal. Utána jött egy némileg váratlan 1-1-es döntetlen az Evertonnal,

ami viszont ezután következett, az piros betűkkel kerül majd bele a futballkrónikákba: zsinórban 18 győzelem, amely abszolút Premier League rekord.

A Bornemouth elleni 2-1-es sikerrel indult a menetelés, utána viszont jött a Liverpool elleni 5-0-s mészárlás.

A Watford elleni 5-0, valamint a Crystal Palace 6-0-s kiütése már előrevetítette, hogy ebben az évben nem lesz egyszerű megállítani a Cityt, ezt pedig csak nyomatékosította a címvédő Chelsea otthonában aratott diadal.

A Stoke City (7-2), a Burnley (3-0) és a West Brom (2-3) is kénytelen volt fejet hajtani, de Arséne Wenger Arsenalja sem tudott megálljt parancsolni Guardiola lehengerlő futballt bemutató alakulatának.

A rangadókon aratott magabiztos győzelmek mellett az úgymond kötelező mérkőzéseken is sorozatosan hozta a három pontot az időközben elsőszámú gólfelelőssé váló Sterling vezérletével a City, nem volt ez másként a Leicester (0-2), a Huddersfield (1-2), a Southampton (2-1) és a West Ham (2-1) ellen sem.

December 10-én aztán jött a városi derbi a United ellen, ahol

kétség nem fért hozzá, jelenleg melyik a jobb csapat Manchesterben.

A Swansea sem okozott gondot (0-4) és bár sokan úgy gondolták, hogy az akkor már egyhuzamban 15 győzelemnél járó Cityt Harry Kane és a Tottenham álílthatja majd meg, nem így történt.

A karácsonyi erőltetett menetet is jól abszolválta a tabella élén ekkora már tetemes előnyt kidolgozó együttes,a Bournemotuh-t 4-0-ra a Newcastle-t 1-0-ra verte.

A győzelmi szériának végül a Crystal Palace vetett véget,

ráadásul a londoni kiscsapat egyszer, s mindenkorra a veretlenséget is lezárhatta volna, a 92. percben azonban Ederson büntetőt hárított, így megmentette csapatát.

Az új évet a Watford elleni 3-1-es sikerrel kezdte a listavezető, így jutottunk el a vasárnapi, liverpooli mérkőzéshez, a többi pedig már történelem.

Egy korszak tehát lezárult, a vészharangokat azonban még kár lenne kongatni. Már csak azért is, mert még mindig

15 pont a City előnye a tabellán, és ha hétfőn este az MU nyerni tud a Stoke ellen, akkor is 12 pont marad a különbség.

Ez négy mérkőzésnyi előnyt jelent, vagyis Guardiola alakulatának még négyszer kellene kapitulálnia úgy, hogy riválisai nem szórják a pontokat. Az idén látottak alapján mindkettőt nehéz elképzelni.

A City ráadásul két legfontosabb rangadóját hazai környezetben játszhatja majd tavasszal, fogadja a Chelsea és a United csapatát is,

idegenben majd a Tottenhamhez és az Arsenalhoz látogat majd.

A veretlenség tehát oda, a bajnoki címet azonban más már nem nyerheti meg, csakis Guardioláék bukhatják el, erre azonban nagy összegben nem fogadnánk.