40 éves lett a labdarúgás történetének egyik legjobb kapusa

Buffon, vb-trófea
Gianluigi Buffon a 2006-os vb-győztes olasz válogatott egyik legjobbja volt
Vágólapra másolva!
A mai napon, január 28-án ünnepli 40. születésnapját az olasz és talán a futballtörténelem legjobb kapusa, Gianluigi Buffon. A Juventus legendája sokáig abban a hitben tartotta rajongóit, hogy a szezon végén szögre akasztja a kesztyűit, azonban a napokban elmondta, hogy jövőre is szeretné folytatni a játékot.

A már fiatalon is világklasszisnak számító Buffon 17 évesen debütált az AC Parmában, ahol 1994 és 2001 között védett. Ez idő alatt Olasz Kupát és UEFA Kupát nyert a klub színeiben. 1997 októberében Cesare Maldini kapitánykodása alatt, 19 évesen az olasz válogatottban is debütálhatott az oroszok elleni vb-pótselejtezőn. Az 58. percben a sérülést szenvedő Gianluca Pagliuca helyére érkezett.

2001 júniusában szerződött a Juventushoz.

Az elmúlt szűk 17 évben 638 mérkőzésen védett a torinói csapatban. Ez idő alatt nyolc olasz bajnoki címet és három Olasz Kupát nyert. A Serie A-ban szintén nyolcszor lett az év legjobb kapusa.

Gianluigi Buffon a 2006-os vb-győztes olasz válogatott egyik legjobbja volt Forrás: AFP/Tiziana Fabi

Az olasz válogatottal 2006-ban megnyerte a németországi világbajnokságot. A torna legjobb kapusa lett, csakúgy, mint a 2012-es Európa-bajnokságon, ahol az olaszok a második helyen végeztek.

Buffon karrierjében három igazán fájó pont lehet.

Az első, hogy sérülés miatt ki kellett hagynia a 2000-es Európa-bajnokságot, amelynek döntőjét az olaszok hosszabbításban bukták el a franciák ellen. A második, hogy karrierje során háromszor védhetett Bajnokok Ligája döntőben, de sosem emelhette magasba a trófeát. A harmadik pedig, hogy idén nyáron, az oroszországi világbajnokság után tervezte visszavonulását, azonban az olaszok elbukták a svédek elleni pótselejtezőt, így Buffon csak a tv-ből nézheti a küzdelmeket.