A legnagyobbak közé emelkedett két teljesen ismeretlen német futballedző

FC Bayern Munich vs VfL Wolfsburg soccer FOOTBALL Pep Guardiola Dieter Hecking SQUARE FORMAT
Munich's head coach Pep Guardiola (L) and Wolfsburg's head coach Dieter Hecking before the German Bundesliga match between FC Bayern Munich and VfL Wolfsburg at Allianz Arena in Munich, Germany, 22 August 2014. Photo: ANDREAS GEBERT/dpa
Vágólapra másolva!
Az ismert univerzum születése óta mindössze tíz olyan edző lépett a történelem színpadára, aki legalább kétszer le tudta győzni Josep Guardiolát. A spanyolt a labdarúgás egyik legnagyobb taktikusaként tartják számon. A tíz győző közül nyolcat szinte mindenki ismer, aki kicsit is érdeklődik a foci iránt, a fennmaradó kettő viszont már csak a futballhipszterek fülének cseng ismerősen. Hölgyeim és uraim, engedjék meg, hogy bemutassuk önöknek Dieter Heckinget és Markus Weinzierlt. A témával először a Teljes Terjedelem című podcast foglalkozott, mi most kibontjuk egy kicsit az ott hallottakat.

Indításként játsszunk egyet! Folytassák a névsort: Dieter Hecking, Markus Weinzierl, José Mourinho... Ugye, hogy nem könnyű? A megfejtésért nem kell fejre állítani a monitort, mert máris eláruljuk, hogy miről is van szó. Arról, hogy eddig 165 bátor és szerencsés(?) edző mérhette össze magát Josep Guardiolával, illetve az ő aktuális csapatával, és közülük csak 37-en távozhattak a győzelem örömével a pályáról. Ez sem nagy szám, az meg pláne, hogy ebből

a harminchétből csupán tíz olyan szakember van, akinek egynél többször sikerült a bravúr.

Arsene Wengernek (szemben) háromszor sikerült, de többnyire ő is csak gratulálni szokott Guardiolának Forrás: AFP/Paul Ellis

Közülük nyolcat mindenki arcról ismer, hiszen állandó vendégek a futballszerető ember nappalijában: Jürgen Klopp (6 győzelem), José Mourinho (4), Arsene Wenger (3), Carlo Ancelotti, Antonio Conte, Luis Enriqe, Mauricio Pochettino és Manuel Pellegrini (2-2).

Ennek a sornak a végére furakodott oda a két német edző, Dieter Hecking és Markus Weinzierl.

Az 1964-es születésű Dieter Hecking játékosként a Borussia Mönchengladbach-ban kezdte játékos-pályafutását, majd miután megfordult néhány alacsonyabb osztályú klubban, a Hannoverben is szerencsét próbált. 1999-ben nem kis bátorságról tanúságot téve a vesztfáliaiak leggyűlöltebb riválisához, az Eintracht Braunschweighez igazolt, hogy egy szezon után visszavonuljon és edzőnek álljon. Alacsonyabb osztályú klubokban szerzett tapasztalattal a tarsolyában, visszafelé is megcsinálta a hajtűkanyart, 2006-ban visszatért Hannoverbe, ahol 2009-ig dolgozott.

Az aacheni drukkerek kissé zokon vették, amikor 2006-ban a klub első élvonalbeli szezonjában három meccs után lelépett Hannoverbe Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Federico Gambarini

A 2007-08-as szezonban nyolcadik lett a csapattal, melynek az egyik vezére Huszti Szabolcs volt, aki Hecking 2009-es lemondása után távozott a klubtól.

Egy nürnbergi kitérő (ahol a jelenleg a Vasast irányító Michael Oenning helyét vette át), amelynek egy sikerrel megvívott kiesés elleni rájátszás volt a fénypontja, után a 2012-13-as szezon félidejében Hecking aláírt a 2009-ben bajnoki címet nyerő, de két évvel később már a kiesés szele (15. hely) által is megcsapott Wolfsburghoz, amellyel első idényében 11. lett.

2013-ban pedig megérkezett a Bayern Münchenhez az előző években a világot meghódító, és a taktikára (valamint az eleganciára) fogékony szurkolókat az ujja köré csavaró Josep Guardiola.

És, ahogy a La Ligában, úgy a Bundesligában is mindenki őt akarta legyőzni. Az élmény persze csak keveseknek adatott meg, de a wolfsburgi keretet két év alatt a maga képére formáló Hecking köztük volt. A Volkswagen támogatásával a háta mögött nem volt nehéz építkezni, de akkor vagyunk igazságosak, ha azt mondjuk, hogy

azt a pénzt sokkal rosszabbul is el lehet költeni, mint ahogy Hecking csinálta.

Ő vitte a Volkswagen Arénába a brazil Naldót, a dán Kjaert, lehelt életet Bast Dostba a nagyképű Nicklas Bendtner kárára, akit nem félt kivágni a csapatból a sokadik fegyelmezetlensége után, de nála lett nívós játékos Ivan Perisic is, nem is beszélve Kevin De Bruyne-ről, akinek a karrierjében megváltás volt a másfél éves wolfsburgi kölcsönadás.

Jó volt ez a 2014-15-ös szezon: balra az Év játékosa, Kevin De Bruyne, jobbra az Év edzője, Dieter Hecking Forrás: AFP/Tobias Schwarz

De ide kívánkozik a világbajnok Andrés Schürrle 2014-es leigazolása is, aki a belga játékmesterhez hasonlóan ugyancsak a Chelsea-ben kezdte elveszíteni önmagát.

Az építményre a díszes kupola a 2014-15-ös szezon első tavaszi fordulójában, a 18. játéknapon (január 30-án) került sor, amikor a Wolfsburg a tabellát 11 pontos előnnyel vezető Bayern Münchent fogadta.

Vfl Wolfsburg–Bayern München 4-1 (1-0)

Wolfsburg: Benaglio – Naldo, R. Rodríguez, Knoche, Vierinha – Perisic (Schafer 81.), Caligiuri (Hunt 86.), Arnold – De Bruyne, Luiz Gustavo, B. Dost (Bendtner 83.) Bayern München: Neuer – Boateng, Dante, Alaba – Robben, Schweinsteiger, Xabi Alonso, Rode (Weiser 51.) – Müller (Götze 71.), Bernat, Lewandowski (Pizarro 71.) Gól: Dost 4., 47., 53., 73., ill. J. Bernat 55.

A Wolfsburg parádézott, a kissé fáradtnak tűnő Bayern pedig esélytelen volt.

A lényegen ez persze nem változtatott, a Bayern év végén úgy is simán bajnok lett, hogy az utolsó négy fordulóban leakasztott három zakót a fogasról, a Wolfsburg viszont a második helyen zárt, és indulhatott a BL-ben, ahol a negyeddöntőben 2-0-ra verték a Real Madridot (mielőtt a visszavágón benyelt 0-3-mal ki nem estek).

Ez volt Guardiola első bajnoki veresége az idényben, és mindössze a harmadik a Bundesligában, mondhatni, megengedhette magának ezt a luxust.

Hecking második nyerő húzása már jobban fájhatott, az ugyanis egy trófeába került. A Szuperkupa-döntőben a Wolfsburg hazai pályán a 89. percben egyenlített ki Nicklas Bendtner góljával, majd 5-4-re megnyerték a tizenegyespárbajt.

Vfl Wolfsburg–Bayern München 1-1 (0-0, tizenegyesekkel 5-4)

Wolfsburg: Casteels – Naldo, T. Klose, R. Rodríguez – Perisic (M. Kruse 70.), Vierinha, Caligiuri (Schürrle 63.), Guilavogui – De Bruyne, Arnold, B. Dost (Bendtner 70.)
Bayern München: Neuer – Lahm, Boateng, Benatia, Alaba – Xabi Alonso, Douglas Costa, Thiago Alcántara (Vidal 74.) – Robben, Th. Müller (Götze 84.), Lewandowski (Rafinha 72.)
gól: Bendtner 89., ill. Robben 49.

Legyünk azért igazságosak Guardiolával: a két itt sorolt vereség mellett a bajnokságban ötször, a Német Kupában pedig egyszer tanította móresre Heckinget, 2014 tavaszi, második randevújuk kimondottan kínosra sikerült a wolfsburgi szakvezető számára: 6-1-es sikerrel utaztak haza a bajorok a bajnoki után. Hecking 2016 októberében hagyta el Wolfsburgot, miután a csapat a 14. helyen állt, és reménytelennek tűnt, hogy a Manchester Citynek 54 millió fontért eladott Kevin De Bruyne által hagyott űrt be tudják tölteni. Hecking állástalansága csak két hónapig tartott, 2016 decembere óta a Mönchengladbach trénere.

Itt írja be magát a könyvbe, mein Herr!

Történetünk másik főszereplője, Markus Weinzierl annyiból érdekesebb, hogy ő még csak 43 éves, és komoly edzői tapasztalat nélkül tréfálta meg kétszer a kopasz maestrót. Weinzierl tíz évet töltött játékosként a pályán, 1995-től 1999-ig a Sebener Strasséra járt haza, magyarán a Bayern München kötelékébe tartozott, de azt nem mondhatjuk, hogy úgy ismerte volna a csapat működését, mint a tenyerét, hiszen

az 1998-99-es idényben ugyan az első csapat keretének volt a tagja, de nem lépett pályára tétmérkőzésen.

Játékoskarrierjét Regensburgban fejezte be 2004-ben, négy évvel később pedig ott kezdett edzősködni, és évről évre egyre jobb lett a harmadosztályú csapattal, egészen addig, hogy 2012 tavaszán a Karlsruhe elleni osztályozót megnyerve feljutott a Bundesliga 2-be.

Markus Weinzierl megköszöni a részvételt Pep Guardiolának Forrás: AFP/Guenter Schiffmann

Szinte nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen idény után elviszi egy élvonalbeli csapat – jött is az ajánlat Augsburgból, amire nem lehetett nemet mondani.

Egy stabil középcsapat kispadjára ült le, amelyikkel az első szezonban 15. lett, a másodikban pedig beírta a nevét a sporttörténelembe: a 2013-14-es bajnokság 29. fordulójában az Augsburg hazai pályán 1-0-ra verte a – mondjuk így: nem a legeresőbb összetételében kiálló – Bayernt, amelyik ekkor már régen bajnoknak mondhatta magát –

viszont ez volt Guardiola első veresége a Bundesligában.

Augsburg–Bayern München 1-0 (0-0)

Augsburg: Hitz – Hong (Reinhardt 75.), Ostrzolek, Callsen-Bracker, Verhaegh – Baier, Kohr, Holzhauser (Philp 54.), Mölders (Bobadilla 83.) – Altintop – Esswein Bayern München: Neuer – Javi Martínez, Sallahi (Alaba 51.), Van Buyten, Weiser – Höjbjerg, Kroos, Shaqiri (Götze 46.), Schweinsteiger – Pizarro (Th. Müller 63.), Mandzukic
gól: Mölders 31.

Míg mások egy életet, addig Weizierl csak egy évet várt, hogy újra legyőzze Guardiolát. A 2014-15-ös szezonban a változatosság kedvéért Münchenben verte meg az Augsburg a Bayernt, igaz, ezúttal is egy tét nélküli meccsen (persze, hogy már bajnok volt a csapat), és megint 1-0-ra, Pepe Reina kiállítása miatt 77 percet emberelőnyben játsszva.

Bayern München–Augsburg 0-1 (0-0)

Bayern München: Reina – Lahm (Neuer 14.), Boateng, Dante, Schweinsteiger – Alcántara, Götze, Weiser – Bernat, Th. Müller (Rafinha 74.), Lewandowski (Pizzarro 74.)
Augsburg: Hitz – Baba, Hong, Klavan, Verhaegh – Fuelner, Kohr, Baier – Bobadilla (Mölders 83.), Altintop (Höjbjerg 46.), Esswein (Werner 32.)
gól: Bobadilla 71.

Ezúttal is igazságtalanok lennénk, ha nem jegyeznénk meg, hogy mint a 6-4-es mérleggel büszkélkedő Jürgen Kloppon kívül mindenki, aki kettőnél többször meccselt Pep ellen, úgy Weinzierl is vesztésre áll összetettben: a siker mellett 6 vereség csúfítja a mérlegét, a gólkülönbsége pedig 5-16.

Weinzierl, ha nem is a Bayern elleni két siker miatt, de 2016-ban leülhetett a Schalke kispadjára, igaz, hogy a szezon végén el is köszöntek tőle, miután a kékek csak tizedikek lettek a bajnokságban, a Német Kupában pedig a negyeddöntőben búcsúztak, miután 3-0-ra kikaptak a Bayerntől. Hogy Pep Guardiola álmatlanul forgolódik-e, ha meghallja a két német szakember nevét?

Nos, ebben azért ne legyünk biztosak.