Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első meccsén úgy tűnt, hogy a Juventus hamar eldönti a Tottenham elleni párharcot, de kétgólos előnyben kis csapatként viselkedett, Higuaín tizenegyest rontott, így már a továbbjutása is meglepetés lenne. Március 7-én a Wembley-ben mindenképpen nyernie kell az olaszoknak, mert az kevéssé valószínű, hogy éppen 3-3-mal jutnak tovább. A Manchester City viszont szinte biztosan ott van a negyeddöntőben, miután idegenben 4–0-ra legyőzte a svájci Baselt.

A BL egyik legjobb meccsét hozta a Juventus–Tottenham odavágója. Legalábbis az idei kiírásban. Higuaín góljával már a kilencedik percben 2–0-ra vezetett a Juventus, amely a legutóbbi 16 meccsén mindössze egy gólt kapott. Itt akár legyinthettünk is volna: kétgólos előny, olasz együttes, azelőtt eldőlt a párharc, hogy elkezdődött volna. A Tottenham viszont bebizonyította, hogy joggal tartják az egyik legizgalmasabb angol csapatnak.

Kane góljával jött vissza a meccsbe a Tottenham Forrás: AFP/Miguel Medina

Győzelmet érdemelt a Tottenham

– értékelt a meccs után Kane, aki hetedik gólját lőtte a sorozatban, ezzel Gerrard mellett ő a legeredményesebb angol az egy BL-szezonban szerzett gólokat illetően. Sőt! Összességében az angol csatárnak kilenc meccsen kilenc gólja van, ezzel olyan játékosokat előz meg, mint Ronaldinho, Drogba vagy Diego Costa.

Kane-hez hasonlóan Pochettino is csapata tartását emelte ki. „Fantasztikus meccs volt. Kilenc perc alatt kaptunk kettőt, de fel tudtunk állni, megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Gratulálok a játékosaimnak" – mondta az argentin edző, aki azért hozzátette,

a döntetlennél többet érdemeltek volna.

A Tottenham többféle módon képes megverni

A meccs nagy kérdése az volt, hogy melyik csapat tudja ráerőltetni a stílusát a másikra. Higuaín korai gólja valószínűleg borított minden előzetes taktikai utasítást, de a meccs nagy részében a Juventus kis csapatként viselkedett. A rengeteg sérült miatt Allegri már a sajtótájékoztatón is köntörfalazott, amikor a kezdő összetételéről kérdezték. „Majd lesz valahogy" – sugallta.

Allegrinek meg kellett variálnia a csapatot a sok sérült miatt Forrás: AFP/Marco Bertorello

Az utóbbi hetekben bombabiztosan működő 4-3-3-at dobta félre, és állt vissza arra a 4-2-3-1-re, ami tavaly BL-döntőig repítette őket.

A változtatás nem állította megoldhatatlan feladat elé a Tottenhamet, amely idén több arcát is megmutatta már: a Premier League-ben magas labdabirtoklással dolgoznak, a meccsek dominálása a céljuk, ezzel szemben a BL-ben a Real Madridot 34, a Dortmundot 32 százalékos labdabirtoklással intézték el. Vélhetően a Juventus ellen is ez lett volna a terv, de a két gyors gól átírta a forgatókönyvet, és megmutatta, hogy

a Tottenhamnek nem okoz gondot a labdával való játék.

Az első félidő statisztikája (elképesztő fölény):

Hét éve betlizett ekkorát a Juve

Allegri is elsősorban az ellenfél bátor támadójátékát dicsérte. „A hibákat, amiket elkövettünk, a Tottenham kényszerítette ki azzal, hogy letámadott minket.

– mondta az olasz, majd egy kicsit megfricskázta az angolokat. – Erős és technikás csapat, de egy Kane-fejest leszámítva nem volt helyzetük." Allegrinek ajánljuk a meccs bővített összefoglalóját:

„Fáj, hogy nem tudtuk megnyerni a meccset, de még így is megvan az esélyünk a továbbjutásra. A visszavágón ráadásul már lesz Dybala és Matuidi is."

Az első félidő hosszabbításában megvolt az esély a 3–1-re, de Higuaín kihagyta a tizenegyest.

Ehelyett az angolok egyenlítettek, így 2011 után először fordult elő, hogy kétgólos előnyről nem tudott nyerni a Juventus:

Higuaín, a gyorstüzelő

A madridi AS spanyol napilap kiderítette, hogy

  • Higuaíné volt a leggyorsabb dupla a BL történetében, 8 perc 7 másodperc (eddig Ricardo Cruz tartotta 8 perc 30 másodperccel)
  • 73 másodperccel Higuaíné a második leggyorsabb Juve-gól a BL-ben (Del Pierónak 20-ra volt szüksége a Manchester United ellen 1997-ben)
Higuaín kettőt lőtt, mégis negatív hős lett Forrás: NurPhoto/Giuseppe Maffia/NurPhoto/Giuseppe Maffia

Szinte már negyeddöntőben a City

A Basel–Manchester City előzetesen sem tartogatott túl sok izgalmat, de Guardioláék már a 23. percben a negyeddöntőben érezhették magukat, amikor Agüero belőtte a harmadikat.

– intett mindenkit nyugalomra a katalán edző, majd a két gólt szerző Gündogant méltatta, akit Joachim Löw német szövetségi kapitány is a helyszínen figyelt. – Rendkívüli játékos, akinek sok gondja van a sérülésekkel, ezért is örülünk nagyon, ha ilyen teljesítményt nyújt."

A megállíthatatlannak tűnő csapat Forrás: AFP/Sebastien Bozon

Guardiola összegzett is egy kicsit. „Még csak február van, de már 16 pont az előnyünk a Premier League-ben, majdnem a nyolc között vagyunk a BL-ben, a Ligakupában döntőt játszunk, a FA-kupában pedig jó esélyünk van negyeddöntőbe jutásra."

Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a sérültek (Gabriel Jesús, Mendy) hamarosan visszatérnek, és ott lesznek a szezon döntő meccsein.

Annyi biztos, hogy már most jóval eredményesebb a csapat, mint tavaly. Tavaly összesen volt 33 győzelmük, most 34-nél tartanak:

Juventus–Tottenham 2–2
Gól: Higuaín (1., 9.), ill. Kane (35.), Eriksen (71.)

Basel–Manchester City 0–4
Gól: Gündogan (14., 53.), Bernardo Silva (18.), Agüero (23.)

Szerdán újabb két nyolcaddöntő következik. A Real Madrid-PSG összecsapás árnyékában a Liverpool Portóban vizitál.