Messi és Ronaldo kéz a kézben gyalogolhat a BL-elődöntő felé

Real Madrid vs Barcelona: La Liga La Liga 2017 Barcelona Spain Real Madrid Madrid december Santiago Bernabeu stadium
MADRID, SPAIN - DECEMBER 23: Cristiano Ronaldo (R) of Real Madrid and Lionel Messi (10) of Barcelona shake hands at the end of first half during the La Liga match between Real Madrid and Barcelona at Santiago Bernabeu Stadium in Madrid, Spain on December 23, 2017. Burak Akbulut / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Pénteken délelőtt kisorsolták a Bajnokok Ligája negyeddöntőinek párosításait. Előzetesen több komoly párharcra volt kilátás, de végül a sors úgy hozta, hogy a Liverpool-Manchester City és a tavalyi döntő visszavágója, a Juventus-Real Madrid rangadó lehet igazán éles. A Barcelona és a Bayern a papírforma alapján már az elődöntőre készülhet.

Megint szerencsés a Bayern München

A Bayern München a 26. fordulót követően 20 pontos előnnyel vezeti a Bundesligát, és már a hétvégi fordulóban bebiztosíthatja a klub 28. bajnoki címét. Ősszel még senki sem gondolta, hogy a két veterán, a holland Arjen Robben és a francia Franck Ribéry nevével fémjelzett alakulat komoly tényező lehet a Bajnokok Ligája idei szezonjában, de Jupp Heynckes visszatérése óta szárnyakat kaptak a bajorok.

A 72 éves szakemberrel ismét totális futballt játszik a Bayern München, amit élvezet nézni.

A Bayern München esélyt sem adott a Besiktasnak a nyolcaddöntőben Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A német rekordbajnok a Paris Saint-Germain mögött a második helyen jutott tovább a B csoportból. Az elbukott első hely tökéletesen jött a bajoroknak, ugyanis a nyolcaddöntőben csak csoportelső ellenfelet kaphattak.

Könnyen belenézhettek volna egy Barcelona, Liverpool, Manchester City, Tottenham elleni párosításba is, de helyette megkapták a leggyengébb csoportgyőztest, a török Besiktast.

A végeredmény ismert: Jupp Heynckes csapata így 8-1-es összesítéssel jutott be a legjobb nyolc közé. A pénteki sorsoláson az égiek ismét a bajorokat segítették, ugyanis Andrij Sevcsenko a Sevilla mellé húzta a német rekordbajnokot.

A Bayern München és Sevilla még nem játszott egymással az európai kupaporondon. A bajorok legutóbbi öt mérkőzésüket elvesztették Spanyolországban, míg az andalúzok hazai pályán sosem kaptak ki német csapattól. A Sevilla 2006-ban és 2007-ben is megnyerte az UEFA Kupát, majd 2014 és 2016 között zsinórban háromszor hódította el az Európa Liga trófeát. Azonban ne legyenek illúzióink. A Bayern München nem a José Mourinho féle antifutballt játszó Manchester United. Jupp Heynckes úriemberként nyilatkozott a Sevilláról, de a sorsolás kapcsán biztosan nem lesznek álmatlan éjszakái.

– nyilatkozta a Bayern München trénere, aki a Besiktas ellen BL-rekordot állított fel, ugyanis csapatával sorozatban a tizenegyedik összecsapását nyerte meg a Bajnokok Ligájában.

Jupp Heynckes csodát tett a Bayern Münchennel Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sven Hoppe

A széria még 2013-ban a Juventus elleni negyeddöntőben kezdődött,

a Bayern akkor végül a Borussia Dortmund legyőzésével hódította el az első számú európai futballserleget, majd tavalyi visszatérésekor a Celtic Glasgow elleni csoportmérkőzéssel folytatódott, azóta is tart.

A papírforma alapján a bajorok már az első meccsen eldönthetik az andalúzok elleni továbbjutást, és rápihenhetnek az elődöntőre, ahol minden bizonnyal már Európa egyik legjobb csapatával fognak találkozni.

Sétagalopp vár a Barcára

Az FC Barcelona jelenleg az egyetlen az öt európai top bajnokság csapatai közül, amely még mindig veretlen. A katalánok a legutóbbi négy mérkőzésükből egyet elvesztettek, kettőt döntetlenre adtak, és egyet megnyertek a rómaiak ellen. Utóbbi különösen emlékezetes lehet, hiszen

a Luis Enrique vezette Barcelona a 2015/16-os szezon csoportkörében 6-1-re verte az AS Romát a Camp Nou Stadionban.

Ez volt a legnagyobb különbségű vereség, amelyet olasz csapat elszenvedett spanyoltól az európai kupákban.

Lionel Messi legutóbb duplázott az AS Roma ellen Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/Photoshot/Joan Valls

A statisztika szintén a katalánoknak kedvez, akik 12 mérkőzés óta nem kaptak ki olasz csapattól hazai pályán. Az ötszörös aranylabdás Lionel Messi - aki a Chelsea ellen megszerezte 100. gólját a Bajnokok Ligájában – 19 mérkőzésen 12 gólnál jár olasz csapatok ellen, játékpercekre lebontva 136 percenként szerez gólt.

A mutatott játék alapján az olaszoknak nem sok esélye van a katalánok ellen. Eusebio Di Francesco csapatának már az ukrán Sahtar Donyeck is nehéz ellenfél volt, azonban a Barcelona teljesen más színt.

– nyilatkozta Monchi, az AS Roma sportigazgatója, aki nem csak Lionel Messi miatt tartja veszélyesnek a Barcelonát.

Az AS Roma sportigazgatója nem hajlandó előre feladni a Barca elleni párharcot Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli/NurPhoto/Matteo Ciambelli

A futballban tizenegy játékos áll ki másik tizenegy ellen.

A katalánok nem csupán Lionel Messiből állnak, nagyszerű csapatuk van, ám a Roma még ezzel együtt is legyőzheti őket. Ernesto Valverde Barcája sokkal kiegyensúlyozottabb, védekezésben rengeteget lépett előre az elmúlt időszakban. Örülök neki, hogy a visszavágót mi játsszuk hazai pályán.

A Barcelona bajnokságban 28 meccsen csak 13 gólt kapott, míg a Bajnokok Ligájában az ellenfelek csak kétszer tudták bevenni Marc-André ter Stegen kapuját.

Még nincs vége, lapozzon a folytatáshoz!