Társoldalunk:

Jó diákként tanul a válogatott, de az eredmények minősítenek

2018.03.22. 16:54

A pénteki, Kazahsztán elleni barátságos mérkőzés előtt Georges Leekens szövetségi kapitány Telkiben tartott sajtótájékoztatót, amelyen főleg a csapat összeállításáról és taktikájáról beszélt. Gulácsi Péter biztosan kezd, aki a Bayern München elleni győzelem után jó hangulatban érkezett meg a válogatotthoz. Otigba Kenneth minden bizonnyal debütál, ennek ellenére nincs rajta nyomás, a szokatlan közegben is ugyanúgy készül a meccsre, ahogy szokott.

A sajtótájékoztató elején Leekens felelevenítette a Kazahsztán elleni emlékeit. „Különleges számomra, hogy a kazahokkal játszunk, mert 2011-ben Belgium szövetségi kapitányaként már meccseltem ellenük.Akkor Bernd Storck volt az edzőjük. Nem volt jó meccs, de nyertünk. Most egy sokkal jobb meccsen szeretnék nyerni.A két játékosomtól, akik Kazahsztánban játszanak (Kleinheisler László és Elek Ákos – a szerk.), sok információt kaptam az ellenfélről."

Belga kapitányként Leekens játszott Kazahsztán ellenFotó: Polyák Attila - Origo

A pénteki összeállításról a kapitány azt mondta, alszik még rá egyet, de Gulácsi játéka biztos. „Guzmics 28 órát utazott, ő fáradt, de a többiek jól vannak, egy-két kisebb problémát leszámítva.Gulácsi kezd, ez biztos, de Otigba és Dzsudzsák Balázs is játszani fog.Megvárom a holnap reggelt, ma még van egy edzésünk, megnézem ki hogyan teljesít."

Mivel Kádár Tamás nem lesz ott a kazahok ellen, „improvizatív védelemmel" lesz kénytelen felállni a válogatott. Az is benne volt a pakliban, hogy Leekens három középső védőt rak a csapatba, de a hiányzók miatt ezt az ötletet elvetette. „A rendszernek a játékosokhoz kell igazodnia.Volt olyan ötletem, hogy három középső védővel kezdek, de mivel többen is hiányoznak, nem biztos, hogy ez a legjobb időpont a kísérletezésre.A Kazahsztán elleni meccs után kielemezzük a dolgokat, és ennek fényében állunk ki Skócia ellen."

Egyelőre még nincs meg a kezdőcsapatFotó: Polyák Attila - Origo

Az már biztos, hogy júniusban Fehéroroszországgal és Ausztráliával játszanak a magyarok, Leekens picit előretekintett ezekre a meccsekre is. „Hasznosak lesznek abból a szempontból, hogy kialakíthassuk a szisztémánkat. A következő meccseken ki fogunk próbálni több taktikai elemet.A lényeg, hogy megtaláljuk az egyensúlyi helyzetet támadás és védekezés között. Ha lejátszottuk ezt a négy meccset, konkrét képet fogunk kapni a csapatról.Most azt mondom hogy készek leszünk a szeptemberi tétmeccsekre" – mondta Leekens, aki az egyetemistákhoz hasonlította a válogatottat:sokat tanulnak, de végül a vizsga eredménye minősíti őket.

Otigba Kazahsztán ellen debütálhatFotó: Polyák Attila - Origo

Az első válogatottságára készülő Otigba nem érez nyomást. „Jól érzem magam. A közeg új, de próbálok itt is százszázalékot beleadni.Tudom, hogy hosszú út vezetett idáig, sok volt a megpróbáltatás, de minden játékosnak előfordul ilyesmi a karrierjében.„Az utolsó hetünk jól sikerült a Lipcsével, ennek a megkoronázása volt a Bayern legyőzése. Ez a klubnak is egy nagyon fontos mérföldkő volt, és nekem is. Jó hangulatban érkeztem ide" – ezt már Gulácsi mondta, akiért a hírek szerint a Chelsea és az Atlético Madrid is érdeklődik. Erről azonban egyelőre nem beszélt.

A magyar válogatott pénteken 19.00 órától játszik felkészülési mérkőzést Kazahsztánnal.