Vágólapra másolva!
Georges Leekens szövetségi kapitány a második felkészülési mérkőzését is elveszítette, miután a magyar válogatott hazai pályán 1–0-s vereséget szenvedett Skóciától.

A kazahok elleni vereség után volt mit feledtetnie a válogatottnak. Ezúttal Skócia volt az ellenfél, amely egy hónapja nevezte ki Alex McLeisht szövetségi kapitánynak. A skót edző vereséggel debütált Costa Rica ellen (0–1), de a meccs előtt arról beszélt, hogy

még ők is az építkezési fázisban tartanak, és meg kell találniuk a saját ritmusukat, hogy sikeresek legyenek.

Skócia ellen már sokkal jobb volt a válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Volt tehát párhuzam a két válogatott között. Leekens a hétfői sajtótájékoztatón nem foglalkozott a kritikákkal, mint elmondta, az ő feladata most az, hogy felrázza a játékosokat a vereségből.

– nyugtatgatott a belga, aki előre jelezte, hogy a skótok ellen tovább kísérletezik az összeállítással. Így is tett, a Kazahsztán elleni kezdőcsapathoz képest öt helyen változtatott, és ezúttal három középső védővel, 3-4-3-ban állt fel.

A magyar kedző:

Ebben a felállásban mintha mindenki otthonosabban érezte volna magát. A magyar csapat sokkal fegyelmezettebben futballozott, mint a kazahok ellen,

labda nélkül 5-4-1-et játszott, a saját térfelén védekezett, és nem engedett területet a skótoknak (akiknek istenigazából nem is volt gólhelyzetük az első félidőben).

A magyaroknál főleg Lovrencsics volt veszélyes, a Ferencváros játékosa néha két ember helyett robotolt, védekezett, támadott, bejátszotta az egész jobb odalt. A 20. percben Dzsudzsák szabadrúgását szedte ki a kapus a bal felsőből. A skótok egyre többet birtokolták a labdát, de kapura teljesen veszélytelenek voltak. Egészen a 39. percig, amikor Kleinheisler szabálytalankodott a tizenhatoson belül.

Tizenegyes. Gulácsi azonban megfogta.

Szalai általában a kapunak háttal állva kapta a labdát Fotó: Polyák Attila - Origo

Hiába a maezőnyfölény és a biztató(bb) játék, a második félidő elején a skótok szereztek vezetést.

Megint egy szélről belőtt labdát nem sikerült levédekezni. Phillips érkezett középen, gól, 0–1.

A bekapott gól után támadásban maradt a magyar csapat, pár percen belül két ígéretes lövése is volt Vargának, de egyiket a kapus fogta, a másik a kapu mellé szállt. A 70. percben Szalai szerzett labdát az ellenfél tizenhatosánál, de a ziccerét fogta McGregor kapus.

Ugyanez a támadás, Lovrencsics adta be jobbról, Szalai sarkazott, a labda viszont elment keresztbe.

A magyaroknak megvolt az esélyük az egyenlítésre Fotó: Polyák Attila - Origo

Az utolsó negyedórára beállt Böde és Nikolics, de a gól nem jött velük, maradt a 0–1. Leekens a második felkészülési mérkőzését is elveszítette.

„A mai mérkőzésen jó taktikával játszottunk, nem adtunk ajándék helyzeteket az ellenfélnek. Jól játszottunk, helyzeteink voltak, és láttam azt a fejlődést, amit a legutóbbi találkozón nem – mondta a belga szakember, aki szerint önbizalmat adhat játékosainak a mostani teljesítmény. –

Leekens látja a fejlődést Fotó: Polyák Attila - Origo

„Nagyon jó érzés volt végre a hálóban látni a labdát – mondta Alex McLeish, a skót válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint csapata összességében végig kézben tartotta a mérkőzést. –

A szakvezető kiemelte, hogy a vezető gólt követően sem álltak le. „Georges Leekenst ismerem még Belgiumból, tapasztalt edző, meg fogja találni azt a győztes formulát, amely ezeknek a játékosoknak a legmegfelelőbb."

„Stabilabbak voltunk hátul, mint a pénteki meccsen, de előre talán kevésbé ment a dolog.

Voltak helyzeteink, minimum egy döntetlenre rászolgáltunk volna, de nagyokat hibáztunk a saját tizenhatosunk környékén, ami nem fér bele"

– nyilatkozta a lefújás után Gulácsi Péter, aki először védett tizenegyest a felnőtt válogatottban.

Gulácsi Péter szerint hátul már jobb volt a helyzet Fotó: Polyák Attila - Origo

Csapatonként két-három helyzet alakul ki meccsenként, nekünk jobban kell ezeket kihasználni, az ellenfelet viszont meg kell ebben akadályozni. Egy fokkal ez már jobb volt, mint pénteken, de sokat kell még dolgoznunk."

„Nem könnyű nyilatkozni, hiszen megint kikaptunk.

Új taktikát próbáltunk ki, ami szerintem nem működött rosszul. Kaptunk egy gólt, de mentünk, küzdöttünk. Próbáltuk kijavítani az előző meccs hibáit, jót tett a szerkezetváltás, mindenki bizonyítani akart, de elegem van már a vereségekből" – mondta a könnyeivel küszködve Lovrencsics Gergő.

A magyar válogatott legközelebb júniusban játszik, előbb Fehérororszországgal majd a vb-résztvevő Ausztráliával.