Társoldalunk:

Vadócz Krisztián aranyközelbe lőtte hongkongi futballcsapatát

2018.04.01. 06:55

A hongkongi Kitchee labdarúgócsapata idegenben 4-1-re nyert a Dreams ellen a helyi Premier League 15. fordulójában és három körrel a vége előtt 8 pontos előnnyel vezeti a táblázatot. A Kitchee első gólját Vadócz Krisztián lőtte, aki nagyszerűen játszott a mérkőzésen. Az Origo helyszíni riportja Hongkongból.

„A hét és félmilliós városállamban azért jó meccsre járni, mert szinte az összes stadion metróval megközelíthető.

Olyan ez a Premier League, mintha az egész küzdelemsorozatot egy Budapest méretű városban rendeznék meg.

1200 néző tekintette meg a Dreams-Kitchee hongkongi PL-meccsetForrás: Origo

Miközben szombat délután az MTR-nek nevezett metrón száguldottam Tsing Yi szigete felé, eszembe jutottak Vadócz Krisztián péntek esti szavai. A belvárosban egy sushit felszolgáló étteremben üldögélve hallgattam a 32 éves egykori Honvéd játékost, akit a magyar futball világvándorának neveznek. Tény, hogy Vadócz Hongkongon kívül megfordult Indiában, Ausztráliában, Spanyolországban, Dániában, Hollandiában, Franciaországban, Skóciában és Svájcban is. A negyvenszeres válogatott játékost odahaza már régen elfelejtették az éppen aktuális szövetségi kapitányok, pedig nem ártana, ha néha odafigyelnének arra, amit csinál. Vadócz legutóbb 2011-ben volt válogatott, érzéseiről majd mesél az Origónak adott hosszabb interjújában.

Most azonban az ő meccsére igyekeztem. Hongkongban minden sarokra jut egy pláza, így amikor a metróból Tsing Yi szigetén kiszálltam, a mozgólépcső rögtön egy bevásárlóközpontba dobott le. Az üzletek és éttermek között hosszan kutattam a kijáratot, amikor pedig megtaláltam, már nem volt nehéz dolgom. Csak kandeláber-irányban kellett haladni, öt perccel később pedig ott álltam a Dreams stadionjánál, amely a Margitszigeten található egykori Úttörőstadionra hasonlított. Meg a Haladás pályájára annyiban, hogy a létesítményt hatalmas toronyházak vették körül, amelynek erkélyeiről kiválóan lehetett látni a meccset. Persze, a lelátó is megtelt, a foci 1200 nézőt vonzott, ott ültek a széken a Kitchee ultrái, vagyis a vendégcsapat összes fanatikusa. Nem dobáltak petárdát, nem gyújtottak fel semmit, csak énekeltek és a zászlókat lengették.

A pálya hasonlít a margitszigeti ÚttörőstadionraForrás: Origo

A hongkongi szövetség annyira komolyan veszi az itteni futballt, hogy egy sima bajnokira négy oldalnyi papírt kellett kitöltenem. Hetekkel az utazást megelőzősen, szigorúan kézírással lehetett a dolgot megoldani, aztán jöhetett a pecsét, az aláírás, a szkennelés és az iratok kiküldése. Cserébe kaptam egy egész szezonra érvényes média-akkreditációt, tehát ha úgy döntenék, hogy itt maradok, a következő három bajnoki fordulóban is bemehetnék bármelyik Premier League meccsre Hongkongban. Április 4-én a Kitchee a kínai Tiencsin ellen játszik az Ázsiai Bajnokok Ligájában, oda nem lesz érvényes ez a belépő, de mivel másik négy oldalt arra a mérkőzésre is kitöltöttem, pecsételtem és szkenneltem, szinte biztos vagyok abban, hogy simán bejutok majd.

Az újságírók a játékoskijáróban dolgoznakForrás: Origo

Különben annyira megörültek nekem, hogy mindjárt a kezembe nyomtak egy fotósmellényt, így a Dreams-Kitchee bajnokit a szögletzászló mellől, egy lócán kuporogva figyelhettem. Látták a nyakamban a fényképezőgépet, gondolták, ha már ennyit utazott valaki ide, legyen neki szombaton is vasárnap. A meccs első gólját Vadócz Krisztián szerezte, akinek a 9. percben tökéletesen készítették elő a labdát, így a magyar futballista úgy lőtt nagy gólt, hogy a labda a felső lécről vágódott a gólvonal mögé. Szívesen megmutatnám, de nem tudom, mert erről a bajnokiról nem volt tévéközvetítés. Általában fordulónként egy meccset ad a helyi tévé, most nem ezt választották.

Kivonul a Kitchee, Vadócz Krisztián a második a sorbanForrás: Origo

Pedig lett volna mit nézni. A rendkívül bő játékoskerettel rendelkező Kitchee ezen az estén nagyszerűen focizott. Vadócz mellett a két brazil. Sandro és Lucas da Silva nyújtott kiemelkedőt. Csereként bejött egy Paulinho nevű brazil srác is, aki csak névrokona és honfitársa a Barcelonában focizó Paulinhónak. Ami a meccset illeti, az tényleg nem volt rossz. Mindkét csapat játékosai rengeteget futottak, láthattunk egy csomó jó egyéni megoldást. 2-0-s Kitchee-vezetést követően szépített a Dreams, amely nagyon mély gödörben van, hiszen sorozatban ez volt a tizenegyedik vereségük.

Ez a Kitchee-lövés fölé mentForrás: Origo

Bár tisztában vagyok azzal, hogy Magyarországon a hongkongi bajnokságot szinte senki sem ismeri, aki meg esetleg hallott róla, az legyint egyet, ennél azért többet érdemel ez a liga. A Kitchee például éppen a Dreams elleni 4-1-es győzelemmel került közel a címvédéshez, szerdán pedig a helyi BL-ben a belga Axel Vitselt a soraiban tudó kínai Tiencsin következik nekik. Éppen ezért erre a bajnokira a fél csapat el sem „utazott”, így nem tartott a kerettel a Kitchee uruguayi légiósa, Diego Forlan sem. Rá szerdán vár fontos feladat.

A 4-1-es Kitchee-győzelem végén Vadócz Krisztián nyilatkozott az Origónak.

A magyar futballistával készülő hosszabb interjúnkat később olvashatják.