Társoldalunk:

Hibázás kizárva, a győztes mindent visz: Fradi-Vidi csata az aranyért

2018.04.14. 06:25

A hátralévő mérkőzések

Mindkét csapat kiesett már a Magyar Kupából, így nincs kettős terhelés, csak a bajnokságra kell koncentrálniuk. Ráadásul négy-négy hazai és idegenbeli összecsapás van hátra mindkét együttes számára.A Videoton számára mindenképpen előny, hogy otthon fogadják az Ferencvárost. Az otthon ezúttal is a felcsúti albérletet jelenti, de azt a stadiont már annyira jól belakták a székesfehérváriak, hogy nyugodtan nevezhetik hazai pályának.

A Ferencváros és a Videoton hátralévői mérkőzései

Ferencváros:
04.14.: Debreceni VSC (i), 04.21: Paks (o), 04.28: Haladás (o), 05.05.: Videoton (i), 05.12: Vasas (o), 05. 19.: BP. Honvéd (i), 05. 27.: Diósgyőri VTK (o), 06.02.: Balmazújváros (i)


Videoton:
04. 14.: Mezőkövesd (i), 04.21.: Debreceni VSC (o), 04.28.: Paks (i), 05.05.: Ferencvárosi TC (o), 05. 12.: Haladás (o), 05.19.: Vasas (i), 05.27.: Bp. Honvéd (o), 06.02: Diósgyőri VTK (i)

A Ferencváros kiválóan szerepel otthon, viszont idegenben meg lehet lepni Thomas Doll együttesét. Így elsősorban a Debrecen, a Videoton és a Honvéd elleni mérkőzés lehet meleg a Fradinak, ezeken a találkozókon egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy pontokat veszít a fővárosi csapat. Ami a Videotont illeti, a Ferencváros elleni sorsdöntő meccs mellett Pakson és Diósgyőrben sem számíthat sétagaloppra, a Vasas ellen sem könnyű soha nyerni. Viszont a papírforma alapján a többi mérkőzésen nem szabadna pontokat veszítenie Juhász Rolandéknak.

Döntő lehet a két csapat egymás elleni mérkőzéseForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Magyar szinten klasszisok mindkét oldalon

Papíron egyértelműen ennek a két együttesnek a legerősebb a kerete, ezzel aligha lehet vitatkozni. Válogatott játékosok sora, illetve minőségi légiósok alkotják a két bajnoki címre esélyes csapat játékosállományát. A Ferencvárosnál elég Böde Dániel, Varga Roland, Dibusz Dénes, Gera Zoltán, vagy éppen Joseph Paintsil, míg a Videotonnál Juhász Roland, Varga József, Paulo Vinícus, Fiola Attila, Huszti Szabolcs és Danko Lazovics nevét említeni.

Ebben a felvetésben is lehetetlen megmondani, hogy a felsoroltak közül, vagy éppen a felsoroltakon kívül melyik játékos lehet a nyerőember majd a végén. A Transfermarkt a Ferencváros keretét 14,60 millió euróra, míg a Videotonét 12,55 millió euróra taksálja, így a számok alapján az FTC felé billen a mérleg nyelve. Nem meglepő, hogy ezekkel az értékekkel az első két helyet foglalják el az NB I-ben. Ami pedig a két edzőt illeti, bár más-más karakterek, illetve a felfogásuk is különbözik, de szakmai tudásban érdemi különbség nincs Thomas Doll és Marko Nikolics között sem.

Thomas Doll, Marko NikolicsForrás: MTI/Illyés Tibor - vidi.hu

A Ferencvárosnak korábban is voltak klasszisai, az egyik ilyen Telek András. 1992-ben Magyarországon az év labdarúgójának választott védő tagja volt az 1995–1996-os Bajnokok Ligájának csoportkörében szereplő, valamint az egy évvel későbbi az Olimpiakoszt és a Newcastle Unitedet legyőző csapatnak is. Rákosi Gyula nagy felfedezettje is elárulta az Origónak, mit dönthet a nagy versenyfutásban.

„Kiélezett a küzdelem, egyetlen rossz mérkőzéssel akár az egész bajnokság elúszhat. Bízom benne, hogy a Videoton-Ferencváros összecsapáson fog eldőlni az aranyérem sorsa, és addig mindkét csapat hozza a meccseit. Egyértelműen az NB I két legjobb együtteséről beszélünk. A Videoton is kiváló erőkből áll, jó futballt játszik, de természetesen a Fradinak szurkolok. A korábbi klubom meg is érdemelné a bajnoki elsőséget az eddig mutatott játék alapján."

Telek András (felső sorban balról a harmadik) ünnepel a Real Madrid elleni 1-1-es döntetlent követőenForrás: tempofradi.hu

A 24-szeres magyar válogatott játékos arról is beszélt, vajon jót tesz-e a magyar futballnak, hogy a Ferencváros és a Videoton mögött ekkora szakadék tátong.

„A legtöbb országban ugyanúgy kettő-három csapat esélyes a bajnoki címre, például Spanyolországban nehéz elképzelni, hogy a Real Madrid, Barcelona, Atlético Madrid hármason kívül mondjuk a Sevilla bajnok legyen. Ettől még lehet izgalmas és érdekes a versengés, ahogy most az NB I-ben az is.

Akkor mégis mi dönthet a két csapat között?

Az a csapat nyerheti meg a bajnoki címet, aki kiegyensúlyozottabb teljesítményre lesz képes a hátralévő fordulókban, a kiélezett helyzeteket jobban kezeli majd, és higgadt tud maradni a kulcspillanatokban.

Ráadásul Székesfehérváron még biztosan élénken él a tavalyi kép a Honvéd elleni, utolsó bajnokin elbukott bajnoki címről, amelyet rémálmukban sem szeretnének újra átélni. De legalább nem kell messzire menni ahhoz, hogy a mostanihoz hasonlóan kiélezett szezonra leljünk a bajnoki elsőségért folytatott harcot illetően. Két csapat, nyolc meccs, nyolc bajnoki döntő, és kiderül, hogy a Fradi 30., vagy a Vidi 3. alkalommal ünnepelheti történelme során elsőségét a magyar élvonalban.

Előző
  • 1
  • 2
Következő