Társoldalunk:

Káosszal és lövöldözéssel ért véget a portugál örökrangadó - videó

2018.04.16. 11:31

A portugál bajnokság 30. fordulójában a Benfica hazai pályán 1-0-ra kikapott az FC Portótól. A mérkőzés után a hazai szurkolók előbb a stadion rendfenntartóival, majd a kivezényelt rohamrendőrökkel kerültek összetűzésbe. A rendbontás során hét szurkolót vettek őrizetbe, és hat rendőr sérült meg.

A portugál bajnokság (Primeira Liga) tavaszi idényében a Benfica és az FC Porto mérkőzései rendszerint a bajnoki címről hivatottak dönteni, itt dől el, hogy az ország két legnagyobb klubja közül éppen melyik nyeri a bajnokságot. 1983 óta mindössze háromszor volt rá példa, hogy nem a két klub valamelyike nyert.

Vasárnap eset egy pontos Benfica előnyről (74 pontjuk volt a lisszaboniaknak, 73 az portóiaknak) indult a két csapat rangadója, amit Hector Herrara 90. percben szerzett gólja döntött el a vendégek javára - így a lefújás után már két ponttal az FC Porto áll jobban, és miután igen kicsi a pontvesztés esélye, borítékolható, hogy a kék-fehérek megtörik a fővárosiak négy éve tartó bajnoki uralmát.

A hazai szurkolók nem is tudták könnyen feldolgozni a drámai vereséget. A Record beszámolója szerint közvetlenül a gól után elkezdődött a rendbontás az Estadio de Luz déli szektoraiban, ahol a szurkolók előbb a biztonságiakkal kerültek konfliktusba, majd a lefújás után a kivezényelt rohamrendőrökkel is összetűztek.

A rendőrök ekkor már kénytelenek voltak "határozottabban fellépni", ami egyet jelentett azzal, hogy mindenkit ütöttek, aki nem hagyta el elég gyorsan a stadiont, ez jól látszik az alábbi videón is.

Ahogy az is hallatszik, hogy lövések dördülnek. Sergio Soares rendőrfönök elmondása szerint ez a levegőbe leadott lövésekkel, valamint gumilövedékek kilövésével valósult meg, "ügyelve arra, hogy ne okozzanak súlyos sérüléseket".

Az összetűzések mérlege végül hét letartóztatott szurkoló - ők a lövésekre válaszul kövekkel és üvegekkel dobálták a rendőröket - és hat sérült rendőr lett.