Vágólapra másolva!
Kedden este az Újpest FC 2-1-re legyőzte a Balmazújvárost a labdarúgó Magyar Kupa elődöntőjének első mérkőzésén.

Mindkét csapat győzelemmel hangolt a kupapárharcra, a lila-fehérek hazai pályán a Vasas ellen nyertek 4-2-re, míg a balmazújvárosiak Rudolf Gergely két büntetőjével a hajrában fordítva diadalmaskodtak a Diósgyőr felett, ezzel elmozdultak a kieső helyről.

Ahogy az várható volt, az OTP Bank Liga negyedik helyén álló Újpest FC kezdte veszélyesebben a mérkőzést. A hetedik percben Balázs Benjámin középre lőtt labdáját a kapu torkából vágták ki, majd a szöglet után Nwobodo csúsztatása után a hosszú oldalon érkező Litauszki Róbert maradt le egy paraszthajszállal a gólszerzésről. A 17. percben ismét közel került a vezetés megszerzéséhez az Újpest. Burekovic baloldali beadását Póti Krisztián középre fejelte ki, az érkező Branko Pauljevic pedig egy pattanás után, 12 méterről telibe lőtte a bal kapufát.

Az újpesti gólszerző Nagy Dánielt köszöntik társai Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Két perccel később vitatható góllal előnybe került az Újpest.

Pauljevic talpalta le a félpályánál a horvát Ante Batarelót, azonban Pintér Csaba játékvezető sípja néma maradt. Ezt követően Novothny Soma indult meg a vendégek kapuja felé, Nagy Dánielhez játszott, akit 15 méterről a jobb felső sarokba lőtt (1-0).

Öt perccel később újabb gólt szerezhettek volna a lila-fehérek. Pauljevic készített le egy labdát a lendületből érkező Bojan Sankovicnak, a montenegrói játékos 20 méterről leadott bombája centikkel kerülte el a jobb alsó sarkot. Az első balmazújvárosi lövésre a 29. percig kellett várni, ekkor a csapatkapitány Sigér Dávid tüzelt 30 méterről, de a labda elkerülte Pajovic kapuját.

A 33. percben újabb gólt szereztek a lila-fehérek.

Onovo átadása után a kétszeres magyar válogatott Nagy Dánielhez került a labda, aki tolt rajta egyet, majd 17 méterről senkitől sem zavartatva a kapu bal oldalába lőtt (2-0). Az Újpest FC játékosának a gólját a szövetségi kapitány, Georges Leekens is megcsodálta a helyszínen. Három perccel később Nagy Dániel kis híján megszerezte harmadik gólját. Ezúttal a baloldalon kapott labdát, majd egy befele cselt követően 16 méterről a hosszú sarok felé tekert, de a labda pár centivel elkerülte a bal kapufát.

Az újpesti Nagy Dániel kis híján mesterhármasig jutott az első félidőben Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 40. percben szépíthetett volna a Balmazújváros.

A csereként érkező Rudolf Gergely szenzációs labdát tálalt Vajda Sándor elé, aki egyedül vezette a labdát Filip Pajovicra, azonban elszórakozta a helyzetet, és az utolsó pillanatban Burekovic blokkolta a lövését. A második félidőben Horváth Ferenc csapata átvette a játék irányítását, de ez főként labdabirtoklásban mutatkozott meg, a helyzetek elmaradtak. A 65. percben megvillant az Újpest. Onovo 18 méterről megeresztett lövését Pogacsics Krisztián tenyerelte ki a jobb alsó sarokból.

A 69. percben a lila-fehérek eldönthették volna a továbbjutást.

Egy szöglet utáni kavarodást követően az előrehúzódó Litauszki Róbert elé került a labda, kettőt dekázott, majd nyolc méterről kapura lőtt, Pogacsics azonban lábbal védeni tudott. A következő támadásból kis híján szépített a Balmaz. A grúz Bachana Arabuli indult meg az Újpest kapuja felé, Litauszki mellett megcsinált egy befele cselt, majd 14 méterről jobbról a hosszú felsőt vette célba, de balszerencséjére a labda a felső kapufán csattant.

Horváth Ferenc csapata nagyot harcolt a második félidőben, rászolgált a gólra Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A 85. percben visszajött a párharcba is a Balmazújváros.

Egy formás akció végén xy jobboldali beadására Bachana Arabuli érkezett, a fejesét Pajovic elsőre még védeni tudta, de a kipattanóra a grúz támadó reagált gyorsabban, és közelről a hálóba kotorta a labdát (2-1).

Maradéktalanul egyik csapat sem lehet elégedett a végeredménnyel, de az Újpest egygólos előnyt szerzett, míg a Balmazújváros meglőtte az idegenbeli gólját, ami kulcsfontosságú lehet a továbbjutás szempontjából.

A visszavágót május 9-én rendezik a hajdúsági városban.

Magyar Kupa, elődöntő, első mérkőzés
Újpest FC-Balmaz Kamilla Gyógyfürdő 2-1 (2-0)
Budapest, Szusza Ferenc Stadion, játékvezető: Pintér Csaba
Újpest: Pajovic – Balázs B., Bojovic, Litauszki, Burekovic – Onovo, Sankovic – Pauljevic (Zsótér, 67.), Nagy D., Nwobodo (Cseke, 74.) – Novothny (Tischler, 80.).
Balmazújváros: Pogacsics – Habovda, Póti, Rus, Uzoma – Vajda (Harsányi, 76.), Sigér, Batarelo (Erdei, 67.), Majszuradze – Arabuli, Andric (Rudolf, 33.).
Gólszerzők: Nagy D. (19., 33.), ill. Arabuli (85.)