Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligája elődöntőjének első meccsén a Real Madrid idegenben 2–1-re legyőzte a Bayern Münchent. A Bayern végig jobban futballozott, de a helyzeteit kihagyta, nem úgy a Real, amely kettőből kettőt lőtt, és megmutatta, hogy ha kell, szenvedve is tud nyerni. Ronaldo is rúgott gólt, de azt kezezés miatt nem adta meg a bíró, így megfosztotta őt egy újabb BL-rekord lehetőségétől. A németek Ribérytől várták a csodát, mi a meccstől, de végül mindenkinek csalódnia kellett.

Még ha el is fogadjuk azt a teóriát, hogy a Bajnokok Ligája a Real Madrid sorozata, ebben a szezonban sokkal kiegyensúlyozatlanabbak Zidane-ék, mint az elmúlt két évben.

A bajnokságban pár hónap alatt tetemes hátrányt szedtek össze a Barcelonával szemben, és jelenleg a második helyért küzdenek,

a spanyol kupában pedig az a Leganés búcsúztatta őket hazai pályán, amely néhány éve még a nyolcvancsapatos harmadosztályban szerepelt.

Közel az újabb BL-döntőhöz Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Láthattuk szenvedve nyerni a Realt

A BL-ben sem sokon múlott a kiesés, de valahogy továbbverekedték magukat. A Bayern ellen kifejezetten gyengén játszottak, hátrányban voltak, Ronaldo helyzetbe sem tudott kerülni, de így is győztek. A Real sokszor nem játszik jól, látványosan és szórakoztatóan pedig pláne nem.

De egy valamit mindenki másnál jobban tud. Nyerni.

„Nagyon meg kellett érte szenvednünk, de nyertünk – ismerte el Zidane. – Voltak problémáink, különösen a meccs elején, amikor nem volt nálunk a labda.

Kockázatot vállaltunk azzal, hogy sok helyzetet engedtünk az ellenfélnek,

de ennek ellenére úgy érzem, hogy az irányításunk alatt tartottuk a meccset. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű itt nyerni, de megcsináltuk, és ezt értékelnünk kell. A párharcnak még nincs vége, ezt a Juventus elleni visszavágó óta tudjuk."

Zidane elégedett volt a látottakkal Forrás: AFP/Christof Stache

Jobb volt a Bayern, mégis kikapott

A Bayern lényegében úgy kapott ki, hogy az első perctől az utolsóig jobb volt ellenfelénél. Egy jól eltalált átlövés és egy egyéni hiba okozta a vesztét.

– nyilatkozott csalódottan Heynckes, aki 2012-ben pont a Realt ejtette ki az elődöntőben.

Az xG mutató megint nem hazudik, a Bayernnek sokkal jobb gólszerzési lehetőségei voltak, mint a Realnak, mégsem tudta még csak a döntetlent sem kicsikarni.

„Rengeteg helyzetet dolgoztunk ki, pedig a Real Madrid volt az ellenfél. Nem érdemeltünk vereséget. De ha másra nem is, legalább arra jó volt a mai meccs, hogy megmutassa,

– folytatta Heynckes, aki hozzátette, az sem segített a csapatnak, hogy Robbent és Boatenget már az első félidőben le kellett cserélni sérülés miatt.

Ilyen téren nincs szerencséje a Bayernnek, hiszen a csapat első számú kapusa, Neuer már hosszú hónapok óta sérült,

Vidal pedig az egyik edzésen csúszott el úgy, hogy utána meg kellett műteni a térdét.

A Bayern-játékosok csalódottan ballagtak le a pályáról Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Markus Gilliar

Nincsenek felpörögve a BL-re

A játékosok szerint is a helyzetkihasználás döntött. „Naívan futballoztunk. A vezető gól megszerzése után is voltak helyzeteink, de kihagytuk őket. Talán azért hibáztunk ennyit, mert túl fontos volt a mérkőzés" – adott elsőre talán érdekesnek tűnő választ Müller.

Tény azonban, hogy a Bayern most először volt istenigazából próbára téve a szezonban.

A német klub most már évek óta toronymagasan nyeri a Bundesligát, leiskolázva a mezőnyt. A játékosok teljesítménye nincs minden héten a csúcsra pörgetve, és ez visszaüt Európában, pláne most, amikor az egyenes kieséses szakaszban is Besiktas és Sevilla-szintű csapatok jutottak nekik.

„Dühös vagyok, mert jobbak voltunk – mondta a korábbi Real-játékos, James. – Ők két helyzetből lőttek kettőt, mi sokból egyet. De ilyen a futball, már a visszavágóra gondolunk."

Ribérytől várták a csodát

A németek játéka kiszámítható volt, minden támadással Ribéryt keresték. Tekintve, hogy ő már 35 éves, mindent feltenni rá talán nem volt a legjobb taktika a Real ellen. A francia 62 passzt kapott a meccsen, és összesen nyolc csellel próbálkozott, vagyis azt várták tőle, hogy majd

egy az egyben megver mindenkit, és helyzeteket dolgoz ki (és fejez be).

Navas máshogy gondolta, a második félidőben Ribéry minden próbálkozását védte, ha pedig nem ő, akkor egy bevetődő védő állta útját a lövésnek.

Ribéry cselkísérletei és kapott passzai (és azok pozíciói) Forrás: Origo

Ronaldótól elvették a BL-rekordot

Ronaldo a tavaly májusi, Atlético Madrid elleni BL-elődöntő visszavágó óta minden BL-meccsen rúgott gólt. 11 meccsen 17-et.

A Bayern ellen is lőtt egyet a 71. percben, csakhogy ezt a bíró nem adta meg kezezés miatt.

A portugál természetesen kifakadt és hisztizett, mert szerinte váll volt. A korábbi spanyol játékvezető, Andujar Oliver azonban a Radio Marcának elmondta, Kuipers jól döntött, hogy érvénytelenítette. „Ronaldo kézzel vette át a labdát a gólja előtt" – tette egyértelművé a szituációt.

Ronaldo kezezése Forrás: marca.com

Ronaldo azért sajnálhatja különösen, hogy elvették a gólját, mert így elszállt az esélye annak, hogy ő legyen az első játékos, aki egy BL-szezon minden egyes meccsén betalál.

Megérdemlik, ha megnyerik

A sorsolás után többen is figyelmeztettek Twitteren: ha a Real esetleg idén is megnyeri a BL-t, akkor az azért lesz, mert megérdemli. A halálcsoportból (Tottenham, Real, Dortmund, Apoel) jutott tovább, az egyenes kieséses szakaszban pedig

Neymar PSG-jét, a Juventust, a Bayern Münchent és a Liverpool/Romát verte.

Hiába tehát a Juventus elleni megmagyarázhatatlan összeomlás, az utolsó pillanatban befújt tizenegyes és Buffon jogtalan (?) kiállítása, ha a Real megint címet véd, senki nem mondhatja, hogy csak a mázli.

Marcelo varázslata

Ne szépítsük, láttunk már ennél sokkal jobb meccset is, de Marcelo labdakezeléséért már megérte odakapcsolni arra a 90 percre. A brazil szélső – aki a gólja ellenére is gyengén futballozott – a 60. percben kapott egy keresztlabdát, amit így vett le:

A Real Madrid–Bayern München visszavágót május elsején játsszák.