Társoldalunk:

A csodaedző, aki öt csapattal már hatszor jutott fel a Bundesligába

2018.04.29. 15:41

A Fortuna Düsseldorf játékosai, edzői, vezetői és szurkolói hajnalig ünnepelték, hogy csapatuk szombaton feljutott a német labdarúgó élvonalba.

A Fortuna szombaton 2-1-re győzött a Dynamo Dresden otthonában a másodosztály 32. fordulójában, így a további eredményektől függetlenül biztosan visszajut a Bundesligába.

Már a repülőtéren több száz drukker fogadta a csapatot, amely később a Seifenfabrik (Szappangyár) nevű étteremben mulatott. A szurkolók többsége az óvárosában ünnepelt, és a dpa német hírügynökség megfogalmazása szerint "a kocsmákban patakokban folyt a barna sör", közben pedig a város kultikus punkrock-zenekara, a Die Toten Hosen dalai szóltak.

Optimista vagyok, szerintem össze tudunk rakni egy olyan csapatot a következő szezonra, hogy versenyképesek legyünk a Bundesligában" - mondta Friedhelm Funkel vezetőedző. A klub költségvetése nagyjából 30 millió euró (9,4 milliárd forint) lesz az új idényben.

Nehézséget jelent, hogy a legjobbak közül Florian Neuhaus, valamint a japán Haragucsi Genki és Uszami Takasi is csak kölcsönben van Düsseldorfban, és nehéz lesz megtartani őket. A tréner keddig pihenőt adott a játékosainak, de hangsúlyozta, hogy a jövő vasárnapi, a Holstein Kiel elleni meccset is nagyon komolyan kell venniük.

A mostani sikerrel Funkel csúcsot döntött Németországban, ugyanis öt különböző csapattal ez volt a hatodik feljutása. A Bundesligába nyolc év után tér vissza. A német élvonalban és a másodosztályban játékosként és edzőként összesen 1240 mérkőzése van, ezzel szintén rekorder hazájában.

Nem építettem álomvárakat, és igyekeztem nagyon hitelesnek maradni. A munka és a játékosok tartanak engem fiatalon" - mondta a siker titkáról az edző, akinek a jelenlegi szerződése a következő idény végéig szól.

Friedhelm Funkelnek öt különböző csapattal ez volt a hatodik feljutásaForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Sebastian Kahnert

A klub először 1918-ban szerepelt az első osztályban, de azonnal kiesett, és ez később többször is előfordult vele. 1997-es búcsúja után 2012-ben lett ismét a Bundesliga tagja, de akkor is csak egy idényt töltött a legjobbak között.

A másodosztályból két csapat jut fel automatikusan, a második hely megszerzésére az 1. FC Nürnberg és a Holstein Kiel csapatának van a legnagyobb esélye. Az osztályozót jelentő harmadik helyért a Jahn Regensburg, az Arminia Bielefeld és a VfL Bochum verseng.