Társoldalunk:

Kínában megunták a focicsapatok agyatlan pénzszórását

2018.05.03. 15:44

Az első és másodosztályú kínai labdarúgó-bajnokságban szereplő klubok képviselő három év múlva fizetési sapkát, vagyis felső határt léptetnének életbe a gazdasági problémák megelőzése végett.

A China Daily napilap úgy tudja, hogy a klubok maximum a bevételük 75 százalékát fordítanák a fizetésekre. A fizetési sapka 2021-től működne, így az egyesületeknek két teljes szezon áll rendelkezésükre az átállásra, hogy a kitűzött időpontig minden tekintetben megfeleljenek az elvárásnak.
A bajnok Kuangcsou Evergrande tavalyi bevétele 83 millió dollár (21,8 milliárd forint) volt, a vesztesége viszont 155 millió, de a többi kínai csapat is hasonlóan gazdálkodik. Ennek legfőbb oka, hogy az együttesek az utóbbi években csillagászati összegekkel csábítottak magukhoz ismert játékosokat. Az argentin Carlos Tévez éves fizetése a Sanghaj Shenhuánál 45 millió amerikai dollár volt egy évre, amellyel ő számított a világ legjobban fizetett labdarúgójának.

Ki ne mosolyogna, amikor egy 45 millió dollárt érő papírt ír alá?Forrás: Imaginechina/Xiao feixia - Imaginechina/Xiao Feixia

A legfőbb kínai sportirányító testület már egy évvel korábban állást foglalt arról, hogy a klasszisok fizetései túl magasak, viszont jelenlétük egyáltalán nem segíti a hazai utánpótlás fejlődését. A klubok csak a rövidtávú előnyökre koncentrálnak, a hosszú távú következményekkel nem törődnek. Márpedig Kína az évszázad közepére vezető szerepet akar betölteni Ázsiában.
Az elmúlt hetekben a spanyol sajtó többször írt arról, hogy Andrés Iniesta Kínában folytatja pályafutását. A spanyol bajnok Barcelona 33 éves középpályása pénteken jelentette be, hogy 22 év után a nyáron elhagyja a katalánokat.