Társoldalunk:

Az európai topligák utálják a FIFA-elnök pénzéhes tervét

2018.05.03. 18:15

Az európai élbajnokságok vezetői nem értenek egyet a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökével, Gianni Infantinóval, aki két új versenysorozat létrehozását szorgalmazza.

Az angol Premier League-et és a spanyol La Ligát is magában foglaló szervezet csütörtökön egységes fellépésre szólította fel az érintetteket a kibővített klubvilágbajnokság, valamint a globális Nemzetek Ligájának javaslata ellen.
Álláspontjuk szerint az európai szövetségnek (UEFA) ebben az ügyben szorosan együtt kellene működnie az Európai Klubok Szövetségével (ECA) és a játékosok szakszervezetével (FIFPro), hogy határozottan ellenezzék, és együtt megállítsák a FIFA egyoldalú kezdeményezését, illetve azt a folyamatot, amely nélkülözi az átláthatóságot és a megfelelő konzultációt az érintettekkel.Ennek jegyében a különböző szervezetek képviselői május 16-án Lyonban találkoznak, hogy megvitassák a kialakult helyzetet.

Az április óta fokozatosan kiszivárgó hírek szerint a FIFA - Infantino javaslatára - jelentősen bővítené a klubvilágbajnokság mezőnyét, illetve 2021-től létrehozna egy mini-világbajnokságot. Ezeket egy - egyelőre ismeretlen - befektetői csoport 25 milliárd dollárral támogatná.

Lars-Christer Olsson együttműködést sürgetForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az európai élbajnokságokat tömörítő szervezet vezetője, Lars-Christer Olsson úgy fogalmazott, a mostani eljárás a FIFA problémás múltjára emlékeztet. Hozzátette, a nemzetközi szövetség szándékosan manipulálja a döntéshozatali struktúrát azzal, ahogyan elővezeti a javaslatait, a hosszú távú tervek pedig sok bizonytalanságot és kevés konkrét információt tartalmaznak.
A Reuters brit hírügynökség által megkérdezett nemzeti szövetségek többsége nem kapott közvetlen tájékoztatást a FIFA-tól a tervekről.A FIFA vezető testületének tagjai számára nemrégiben írt levelében Infantino úgy fogalmazott, a befektetők Ázsiából, Európából és Észak-Amerikából érkeznének, részleteket pedig azért nem közölhet, mert titoktartási megállapodást írt alá az ügyben.