Vágólapra másolva!
Arséne Wenger úgy hagyja el 22 év után az Arsenalt, hogy nem nyert nemzetközi trófeát. Ez csütörtök este vált biztossá, ugyanis az Ágyúsok 1-0-s vereséget szenvedtek az Atlético Madrid otthonában az Európa Liga elődöntőjének visszavágóján, így 2-1-es összesítéssel a spanyol együttes jutott be a sorozat fináléjába. Ahol az ellenfele egy hosszabbításos thriller után az Olympique Marseille lesz, amely a 115. percben harcolta ki a továbbjutást, de ebben Szergej Karaszjov is hathatós szerepet játszott.

Az Atlético Madrid German Burgossal a kispadon futott neki az Arsenal elleni visszavágónak, mivel Diego Simeonét az odavágó 13. percében kiállították. Jobban kezdett a hazai együttes, a 6. percben Diego Costa használta ki Koscielny és Monreal ügyetlenkedését, a befejezése azonban elkerülte a kaput, majd rögtön ezután

épp az Arsenal francia védője szenvedett súlyos sérülést, később kiderült, hogy elszakadt az Achilles-ina, minimum fél év kihagyás vár rá.

A félidő közepe felé az Arsenal kezdte átvenni az irányítást, de a legnagyobb izgalmakat Antoine Griezmann vérző feje szolgáltatta, amelyet Gianluca Rocchi játékvezetőn kívül mindenki észrevett.

Koscielnyt hordágyon kellett levinni, a világbajnokság is elúszott számára Forrás: AFP/Gabriel Bouys

A 27. perc végén Lacazette és Özil bolondította meg az Atléti védelmét, de végül kapura lövésig sem jutottak az Ágyúsok. A 37. percben Koke sunyi kísérletét jegyezhettük fel, 18 méteres próbálkozása alig kerülte el az Arsenal kapuját, aztán Griezmann lőtt fordulásból az ötös sarkáról, de ez is mellé ment.

Érett a madridi gól, ami aztán a ráadás második percében meg is született: Griezmann adott egy tökéletes passzt a lendületből Diego Costának, aki belépett Bellerín elé, tolt még egyet a labdán, majd a léc alá lőtt, Ospina csak beleérni tudott. Ez volt egyébként a félidő egyetlen kapura tartó lövése.

A második félidőben beindultak az események, Costa veszélyeztetett fejjel, a túloldalon pedig Ramsey hibázott el egy hatalmas lehetőséget. A 60. percben Griezmann szabadrúgása tekeredett mellé, rendkívül felpörgött a meccs, mindkét csapat előtt adódott helyzet. Az Arsenal próbálta odaszegezni a kapujához a madridiakat, akik viszont veszélyes kontrákat vezettek. Beállt Mkhitaryan is, aki rögtön egy életerős lövéssel jelentkezett, a túloldalon Fernando Torres becserélésénél tapsolt állva a publikum, többek között Rafael Nadal is.

A spanyol ikon el is dönthette volna a 88. percben az összecsapást, de Ospina bravúrral hárított. Ez azonban nem bosszulta meg magát, ugyanis az Arsenal nem tudott egyenlíteni és ezzel hosszabbításra menteni a párharcot, ami azt jelenti, hogy

Arséne Wenger úgy köszön el az Arsenal kispadjától, hogy nem sikerül nemzetközi trófeát nyernie a csapattal.

Az Atlético pedig a 2014-es és 2016-os sikertelen BL-döntő után ezúttal az EL-fináléjában próbálkozhat.

Wengernek nem jött össze a szép búcsú Forrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

A másik mérkőzésen az idei sorozat meglepetéscsapatának, a Red Bull Salzburgnak 2-0-s hátrányt kellett hazai pályán ledolgoznia az Olympique Marseille ellen, és ennek megfelelően energikusan vágott neki a mérkőzésnek. A vendégek védelmének és Pelé kapusnak is jócskán akadt dolga az első félidőben, de gólt nem tudott szerezni az osztrák csapat. A salzburgiak balbekkje, Andreas Ullmer egyébként rekordot állított fel azzal, hogy pályára lépett, ez volt ugyanis a 20. európai kupameccse ebben a szezonban, ennyin még soha senki nem szerepelt.

A második félidő aztán jobban kezdődött a hazaiak számára:

Haidara indult meg a jobbszélről, átfűzte magát rengeteg francia védőn, majd egy ütemtelen lövéssel mattolta Pelét.

Lendületben maradt a Salzburg és ez újabb gólt eredményezett, a 65. percben Schlagerhez került egy kipattanó, aki rendesen eltörte a labdát, de Sarr lábán irányt változtatott a lövés és védhetetlenül csapódott a kapuba. Ahogy azt mondani szokták, a legjobb lövés a rossz lövés.

Érezték a franciák, hogy bajban lehetnek, elkezdtek életjeleket mutatni, Thauvin fejese a felső lécről ment ki, valamint a játék is inkább a Salzburg térfelén zajlott, de a rendes játékidőben már nem született gól, jöhetett a 2x15 perc hosszabbítás.

A 99. percben Pelé óriási bravúrral tartotta életben a Marseille-t, amikor leért Caleta-Car fejesére, majd Dabbur lőtt mellé a tizenhatos vonaláról, több eseményt azonban nem tartogatott a ráadás első fele. A másodikban sem volt sok történés, egészen a 116. percig, amikor egy látszólag tévesen megítélt szögletet Dimitri Payet tekert középre, ahol érkezett a csereként beállt Rolando és belsővel a hosszú alsóba pörgetett.

Dráma a köbön, Szergej Karaszjov játékvezetőt a sógorok sem fogják a szívükbe zárni. A hajrában Haidarát is kiállította a spori, a lényegen azonban ez sem változtatott:

az Olympique Marseille 3-2-es összesítéssel végül kiharcolta az Európa Liga fináléját.

Eredmények, Európa Liga, elődöntő, visszavágók:
Atlético Madrid (spanyol) – Arsenal (angol) 1-0 (1-0)
gólszerző: Diego Costa (45+2.)
Döntőbe jutott: az Atlético 2-1-es összesítéssel.

Red Bull Salzburg (osztrák) – Olympique Marseille (francia) 2-1 (0-0) - hosszabbítás után
gólszerző: Haidara (53.), Sarr (65., öngól), illetve Rolando (116.)
kiállítva: Haidara (119.)
Döntőbe jutott: a Marseille 3-2-es összesítéssel

A finálét május 16-án Lyonban rendezik.