Videobíró nincs, a hibázó bírók a focivébére mennek

Cakir
Fifa referee Cueneyt CAKIR (TUR) whistles for the game - David ALABA (FC Bayern Munich), Sandro WAGNER (FC Bayern Munich), Franck RIBERY (Bayern Munich), disappointment, frustrated, disappointed, frustrated, dejected, , Action. Football Champions League, semi-finals, Real Madrid-FC Bayern Munich 2-2. on 01.05.2018, ESTADIOSANTIAGOBERNAB E U. | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Az UEFA továbbra is görcsösen ragaszkodik egyre védhetetlenebb álláspontjához, amely úgy szól, hogy a labdarúgó Bajnokok Ligájába és az Európa ligába nem kell videobíró. Pedig kellene, de nagyon. A két sorozat elődöntőinek visszavágóin elővezetett bíráskodás után az egész világ a videobírót követeli. A meccseken hibázó (tévedő) játékvezetők mind ott lesznek az oroszországi focivébén. Ceferin UEFA-elnök és társai a homokba dugva rázzák a fejüket. Még megtehetik.

A Real Madrid, a Liverpool és az Olympique Marseille sem érdemtelenül jutott a BL-, valamint az El-döntőjébe. Legalábbis a három csapat szurkolói, szakvezetői és játékosai biztosan ezt mondják. Ha ugyanerről megkérdeznénk a Bayern München, az AS Roma és a Salzburg illetékeseit, egészen más lenne a válasz.

Ha a keddi Real-Bayern elődöntő (2-2) visszavágójának első félidei hosszabbításában a müncheniek Marcelo egyértelmű kezezése után megkapják a jogos büntetőt, mi történik? A kezezést a mérkőzés után még a brazil hátvéd is elismerte. Tizenegyest kellett volna ítélnie a Real házibírójának, a török Cakirnak.

1–1 volt ekkor az állás. Ha a pályára rendelt fél tucat játékvezetőből akárcsak egy is észleli az esetet és jelez Cakirnak – sem a játékvezető, sem a partjelzők, sem az alapvonali bírók nem voltak távolabb 15 méterre az esettől –, és a török a tizenegyespontra mutat, másképp is alakulhatott volna a meccs. A Bayern ekkor egy félidő alatt megismételte volna az első meccs eredményét. A tizenegyes elmaradása miatt a második játékrészben 1-2 helyett 1-1-ről indult a mérkőzés - nagyon nem mindegy, hogy így történt. Akkor sem mindegy, ha a Bayern kapusának döbbenetes hibája miatt illantak el a müncheniek álmai.

Szerdán a Liverpool vendégszerepelt Rómában az angolok 5-2-es előnnyel érkeztek Olaszországba. Itt a szlovén játékvezető, Damir Skomina és csapata alakított nagyot. El Shaarawy lövését Alexander-Arnold kapusokat megszégyenítő módon, szinte a gólvonalról ütötte ki kézzel, a teljesen egyértelmű tizenegyes és piros lap helyett csupán szögletet ítélt a játékvezető. Ekkor 2-2 volt az állás.

Ha az AS Roma emberelőnybe kerül, ha értékesíti a büntetőt, fél óra alatt kettő gólt kellett volna lőnie a hosszabbításhoz. Annyit, amennyit a mérkőzés hajrájában hét perc alatt sikerült berámolnia a teljes létszámban futballozó Liverpool ellen.

Csütörtökön az Európa-liga idei meglepetéscsapatának, a Red Bull Salzburgnak 2–0-s hátrányt kellett ledolgoznia az Olympique Marseille ellen, ami a rendes játékidőben sikerült, így jöhetett a hosszabbítás. A 116. percben következett a dráma. A franciák egy szögletből megszerezték a számukra továbbjutást jelentő gólt. De hogyan?

A sarokrúgást megelőzően Anguissa tüzelt messziről, a próbálkozás saját csapattársáról, Ocamposról vágódott az alapvonalon kívülre.

Az orosz Szergej Karaszjov azonban szögletet ítélt, amelyből Rolando volt eredményes, így az OM lesz ott a fináléban.

A futballban mindig a „ha" és a „volna" a legjobb játékos. De az biztos, ha ezeken a mérkőzéseken működik a videobíró, akkor mindhárom esetben másképpen ítél Cakir, Skomina és Karaszjov.

Sosem tudjuk meg, hogy ebben az esetben a Real Madrid, a Liverpool és az Olympique Marseille jut-e tovább és játszhat-e európai kupadöntőt május 16-án, illetve 26-án. Bár a Bayern gyakorta kerül a BL legjobb négy csapata közé, az AS Roma és a RB Salzburg nem rendszeres résztvevője egy európai kupa elődöntőjének vagy döntőnek. Ezek a hatalmas hibák így nemcsak eurómilliókban mérhető tévedéseket jelentenek, hanem egy-egy klubot a történelmi siker lehetőségétől fosztják meg.

Cuneyt Cakir és játékvezető társak hibái döntően befolyásolták az idei BL- és El-elődöntőket Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

Az UEFA úton-útfélen hangoztatott szlogenje:

My Game is Fair Play.

Azaz: Az én játékom a becsületes játék. Szép gondolat. Kár, hogy szinte semmi sem valósul meg belőle. Az európai szövetségnek ideje ráeszmélnie, hogy a súlyos játékvezetői tévedések legalább akkora problémát jelentenek a mai futballnak, mint a rasszizmus vagy a huliganizmus.

Aleksander Ceferin, az UEFA szlovén elnöke februárban bejelentette, hogy a következő szezonban sem használják majd a VAR-technikát a Bajnokok Ligájában és az El-ben.

Ha ő mondja, akkor ez úgy is lesz. Hiszen ő az elnök. Jobban tudja.

A Roma, a Bayern és a Salzburg fanatikusainak, játékosainak, edzőinek marad a méregpohár és a csalódottság. A vesztesek ugyanis senkit sem érdekelnek. Ceferint és társait főleg nem. BL- és El-döntő nélkülük is lesz, dől a lé, a többi lényegtelen.

Különben érdekes, mit csinál Cakir, Skomina és Karaszjov június 14-től július 15-ig. Az oroszországi világbajnokságon vezet meccseket mindhárom bíró. De ott legalább lesz videobíró. Bár könnyen lehet, hogy Cakir, Skomina és Karaszjov eltekint a használatától. Erről ugyanis ők döntenek.

Függöny le. Standing ovation.