Társoldalunk:

Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson

2018.05.05. 21:12

Agyvérzést kapott Sir Alex Ferguson, a Manchester United korábbi menedzsere. A Mirror szerint kómában van.

A BBC értesülése szerint a 76 éves skót edzőn, aki 2013-ban 26 szezont követően vonult vissza az angol klub kispadjáról, életmentő műtétet kellett végrehajtani.

A klub által kiadott szűkszavú közlemény szerint a műtét "nagyon jól sikerült, de az intenzív osztályon további kezelésre van szükség, hogy stabilizálják az állapotát".

Ferguson - akiről 2016 végén írtunk egy hossabb portrét - legutóbb vasárnap jelent meg a nyilvánosság előtt, amikor a Manchester United stadionjában, az Old Traffordon ajándékot adott át régi nagy riválisának, az Arsenaltól 21 szezon után búcsúzó Arsene Wengernek.

Sir Alex FergusonForrás: AFP/Ben Stansall

Többen tudni vélték, hogy komoly lehet a dolog, ugyanis fia, Darren Ferguson családi okokra hivatkozva kihagyta az általa irányított Doncaster Rovers utolsó, Wigan elleni bajnoki mérkőzését.

A Chelsea Twitter-oldalán a következőket írták. Ma este az egész csapat a legjobbakat kívánja Sir Alex Fergusonnak. A sürgősségi műtét után a gyors gyógyulásban reménykedünk."

Michael Carrick, a Manchester United csapatkapitánya is írt a Twitterre. "Minden gondolatom veled van, imádkozom érted. Teljesen megrázott az, hogy Ferguson kórházba került. Légy erős, Főnök."

A Manchester United korábbi kapusa, a dán Peter Schmeichel a következőt posztolta ki a Twitterre: "Kérlek, légy erős. Ezt az egy küzdelmet nyerd meg."

Korábbi játékosa, a Southampton menedzsere, Mark Hughes csapata Everton elleni mérkőzése után a Sky Sportsnak nyilatkozva elmondta, hallotta a híreket, de remélte, hogy nem igazak, és mielőbbi jobbulást kívánt Sir Alexnek. Ahogy a nagy a legnagyobb rivális, a Manchester City is mielőbbi és teljes felépülést kívánt a legendás edzőnek.

Sir Alex Ferguson 1986 és 2013 között összesen 26 szezonon keresztül irányította a Manchester Unitedet, ez idő alatt összesen 38 trófeát nyert a klubbal.

Sir Alex Ferguson (jobbra) és a róla elnevezett manchesteri lelátórész az Old Trafford stadionbanForrás: AFP/Glyn Kirk

13 bajnoki címével az angol futball történetének legeredményesebb edzője. A bajnoki címek mellett nyert öt FA- és négy Ligakupát, valamint kétszer (1999, 2008) a Bajnokok Ligáját is megnyerte.

Portrénk Sir Alex Fergusonról:

A skót szocialista, aki feljutott a futballkapitalizmus csúcsára

Második munkáltatója azzal rúgta ki, hogy „alkalmatlan a menedzseri munkára". 35 évvel később a valaha volt egyik legeredményesebb edzőként vonult vissza. A glasgow-i dokknegyedből jutott fel a futballvilág csúcsára. Mindig ő volt a főnök, ő írta a szabályokat, és csak...

2013-as visszavonulása után így nyilatkozott: Hosszú gondolkodás után hoztam meg a döntést, amit jól megfontoltam. Most van itt az ideje." Két évvel később megjelent - magyarul is olvasható - Vezetés című könyvében pedig azt írta: "Azok után, hogy egy életen át reggel hattól készen álltam a munkára, jólesik most nyolckor kelni, Cathyvel (a feleségével - a szerk.) megreggelizni, átnézni a lapokat, majd a faluban megebédelni."

A sors különös fintora, hogy 2010-ben éppen annak a Salford Royal Hospital nevű kórháznak a 200 millió fontos "Remény ház" nevű részlegének avatásán vett részt, ahol most kezelik. Egy emléktáblát avatott fel, és ezt mondta: "A fejlesztés kétségkívül segíteni fogja azt a nagyszerű munkát, amit a kórház dolgozói végeznek."

Sir Alex Ferguson 2007. január 23-án Budapesten tartott előadástForrás: AFP/Ferenc Isza

2011-ben pedig barátja, Harold Riley kiállítását nyitotta meg ugyanitt, a festő által készített portrék között Sir Alexé is ki volt állítva a kórház egyik szárnyában.