Társoldalunk:

Folytatódhat a versenyfutás, nem született gól a Vidi-Fradi aranyrangadón

2018.05.05. 21:28

A labdarúgó OTP Bank Liga 29. fordulójában a Videoton ideges hangulatú mérkőzésen gólnélküli döntetlent játszott a Ferencvárossal a felcsúti Pancho Arénában. A bajnoki döntőre keresztelt összecsapást követően továbbra is a fővárosi csapat vezeti tabellát, és négy mérkőzéssel a vége előtt a saját kezében van a sorsa.

A két csapat az idei szezonban már kétszer megmérkőzött. Tavaly augusztusban Marko Nikolic csapata heves esőzés és villámlás kíséretében 3-1-s győzelmet aratott a Pancho Arénában, míg decemberben Thomas Doll együttese nyert 3-1-re a Groupama Arénában, ahol a ghánai Joseph Paintsil hivatalosan is a 2017-es év legszebb gólját lőtte. 

Joseph Paintsil ősszel lőtt csodagóljára még sokáig emlékezni fognakFotó: Polyák Attila - Origo

A Ferencváros vezetőedzője bajnoki döntőként jellemezte az összecsapást, továbbá kiemelte, hogy a játékosainak nem szabad felülniük semmilyen provokációnak, mert nem engedhetik meg maguknak a fölösleges sárga lapokat. A Videoton trénere elmondta, hogy a Pakson elszenvedett múlt heti vereség mélyen érintette a játékosait, de bízik benne, hogy a Ferencváros ellen mindenki együtt harcol majd a sikerért.

A két csapat egymás elleni eredményei egyértelmű Fradi-fölényt mutatnak: az NB I-ben eddig 94-szer találkoztak, a Ferencváros 43-szor tudott győzni, míg a Videoton csak 25-ször, 26 mérkőzésen pedig döntetlen született. A székesfehérváriak számára azonban biztató volt, hogy Felcsúton eddig négy alkalommal fogadták a fővárosiakat, egy döntetlen mellett háromszor nyerni tudtak.

A kezdés előtt bő egy órával már elkezdtek csordogálni a szurkolók a felcsúti Pancho Arénába. A vendég ferencvárosi fanatikusok érkeztek meg előbb, akik lelkesen „hangpróbát" tartottak, majd amikor kijöttek melegíteni a kedvenceik, kiadták az ukázt: mindent bele!

Már a kezdő sípszó előtt remek volt a hangulatFotó: Hirling Bálint - Origo

Marko Nikolic a legerősebb összeállításban küldte pályára a csapatát, ellenben Thomas Doll jócskán megkeverte a kártyákat. Amadou Moutarit és a góllövőlista éllovasát, Varga Rolandot is csak a cserék közé nevezte, míg a német Julian Koch és a télen hazatérő Nagy Dominik a kezdőben találta megát.

A kezdő sípszó előtt a székesfehérvári szurkolók konfettivel árasztották el az egész stadiont, míg a ferencvárosiak a „küzdjetek értünk, most!" drapériával tüzelték a csapatukat. 

Sokáig azonban nem tartott ki a hangulat, ugyanis a harmadik perc elején teljesen megfagyott a levegő a lelátón. Lovrencsics Gergő baloldali szabadrúgását Kovácsik Ádám kitenyerelte, de nem tudta elkerülni az ütközést a Julian Kochhal. A Videoton és a Ferencváros játékosai azonnal oldalra fordították a német középpályást, nehogy komolyabb baja legyen. Négypercnyi ápolás után a Fradi játékosa hordágyon hagyta el a pályán, de szerencsére nem nyelte le a nyelvét.

A Ferencváros és a Videoton játékosai Julian Kochhért aggódnakFotó: Hirling Bálint - Origo

Az első komoly helyzetre a 10. percig kellett várni. Az uruguayi Fernando Gorriarán indította Joseph Paintsilt, aki elszáguldott a baloldalon, a hatvanméteres sprint után betört a Vidi tizenhatosára, de az utána loholó Pátkai Máté hátulról visszahúzta. A ghánai játékos azonban nem esett el, talán Bognár Tamás játékvezető ezért felejtett el tizenegyest adni a Ferencvárosnak.

Ezt követően elkezdődött az adok-kapok, sokáig nem is volt folyamatos játék, főleg Bognár Tamásnak kellett fegyelmeznie a kőkemény belépők miatt.

A 29. percben kis híján megszerezte a vezetést a Ferencváros. Ismét Paintsil ment el a baloldalon, középre centerezett az érkező Böde Dániel irányába, a Fradi kapitánya egy hajszállal lemaradt a labdáról, a hosszún érkező Varga Roland pedig két méterről, üres kapura lyukat rúgott.

A 32. percben veszélyeztetett először a Videoton. Stopira futott el a balszélen, betört a tizenhatosra, azonban a kimozduló Dibusz Dénesben elakadt az éles szögből leadott lövése.

A 43. percben Varga Rolandnak majdnem összejött a javítás. A 20 méterről elvégzett szabadrúgása a felső kapufán csattant. Az ötperces hosszabbításban a góllövőlista éllovasa villant megint, de úgy tűnt, ezen a napon el van átkozva. Nagy Dominik balról betett labdáját kapásból küldte kapura 11 méterről, de Kovácsik Ádám kitornázta a labdát a léc alól.

Az első félidőben pattanásig feszültek az indulatokFotó: Hirling Bálint - Origo

A fordulás után némileg megváltozott a játék képe. A győzelmi kényszerben játszó Videoton átvette a játék irányítását. Az 55. percben Loic Nego remek labdát tálalt Stefan Scepovic elé, a Videoton támadója akrobatikus mozdulattal levette, majd megpróbálta átemelni a kapujából kijjebb helyezkedő Dibusz Dénest, azonban a labda elsuhant a felső kapufa fölött.

A 63. percben a Videoton játékosai is számon kértek egy tizenegyest. A Danko Lazovic akadt össze egy ferencvárosi támadóval, azonban Bognár Tamás játékvezető továbbot intett. Annyiban mindenképpen igaza volt, hogy büntető nem járt a szabálytalanságért, ugyanis a szerb támadó a tizenhatoson kívül volt.

Joseph Paintsil rendre megnyerte a párharcait a baloldalonFotó: Hirling Bálint - Origo

Három perccel később ismét a baloldalon fickándozó Paintsil futott el, majd egy befele cselt követően 15 méterről visszalőtte a labdát a rövid felső irányába, de Kovácsik akrobatikus mozdulattal hárított.

A 75. percben Varga ugratta ki ziccerben Paintsilt, de a csereként beálló Fiola Attila még a lövés előtt szögletre pöckölte a labdát. A 80. percben Varga ismét eldönthette volna a meccset. Egy remek kiugratás után ziccerbe került, de 11 méterről eltörte a labdát, ami így keresztbe gurult a kapu előtt. A hosszú oldalon Gorriarán még próbálta befutni, majd estében kapura kanalazni, de esélye sem volt a gólszerzésre.

Varga Roland (jobbra) nevéhez fűződtek a legnagyobb Fradi-helyzetekFotó: Hirling Bálint - Origo

Az utolsó percekben a Videoton megpróbálta mozgósítani az utolsó erőtartalékait, de komoly esélye már nem volt a gólszerzésre. A hosszabbításban Gorriarán egy műesés, majd Lazovic egy kakaskodás után megkapta a második sárgáját, így mindkét csapat tíz emberrel fejezte be a mérkőzést. A játék képe alapján a Ferencváros megérdemelte volna a győzelmet, Thomas Doll a kihagyott helyzetek miatt mindenképpen bosszús lehet, de az összképet nézve így is a Fradi jött ki jobban az aranyrangadóból.

Ezzel a döntetlennel gyakorlatilag semmi nem változott. A Ferencváros négy fordulóval a vége előtt továbbra is egy pont előnnyel vezeti a tabellát a Videoton előtt, és a bajnoki címért folytatott harcban a saját kezében van a sorsa.

„Az első félidőben rengeteg hibával játszottunk, nem mertük felvállalni a játékot a középpályán. A fordulás után kiegyenesedtünk, többet tudunk passzolni, jobban működött a gépezet. Többször eljutottunk a Fradi kapujáig. Volt egy büntetőgyanús szituáció, de a másik oldalon is, úgyhogy erről nem is érdemes beszélni."Szerettünk volna dominálni, de nem jött össze. Van még négy meccsünk, tizenkét pontot kell szereznünk, aztán meglátjuk mire lesz elég" – értékelte a mérkőzést Pátkai Máté, a Videoton középpályása.

Pátkai Máté (középen) csalódott volt a lefújást követőenFotó: Hirling Bálint - Origo

„Az első félidőben nem játszottunk jól. Felfokozott hangulat volt, de ez természetes egy ilyen mérkőzésen. A második játékrészben már jobban néztünk ki, játékrendszert is váltottunk. Annyi pozitívuma van a meccsnek, hogy

még egy ilyen rossz napon sem kaptunk ki, és versenyben maradtunk a bajnoki címért. Az edzőnk is elmondta, hogy ennél rosszabbul már nem játszhatunk, úgyhogy biztos csak jobb jöhet" – mondta a Videoton kapusa, Kovácsik Ádám, aki a bemelegítésnél komoly sérülést szenvedett. Egy lövést követően szétnyílt a bőr két ujja között, sokáig az is kérdéses volt, hogy vállalni tudja-e a játékot.

„Látatlanban sem írtam volna alá a döntetlent. Győzni jöttünk ide. A Videotont magunk mögött tartottuk, úgyhogy a minimális célkitűzés megvan, de elégedettebb lennék, ha nyertünk volna. Julian Koch elvesztése miatt sincs hurrá hangulat. Egyelőre nincs diagnózis, de az agyrázkódás és az arccsonttörés szinte biztos. Különösen átérezem a helyzetét, mert nemrég velem is hasonló történt" – mondta Lovrencsics Gergő, a Ferencváros jobbhátvédje, aki egy évvel ezelőtt, a Vasas elleni Magyar Kupa-döntőn szenvedett hasonló sérülést. Hozzátette, hogy nem csak a Vidi elleni meccs volt bajnoki döntő, hanem a soron követező négy összecsapás is élet-halál harc lesz a Fradinak.

Lovrencsics Gergőt különösen megviselte Julian Koch sérüléseFotó: Hirling Bálint - Origo

„A Videoton ellen mindig parázs meccseket játszunk, álljunk a tabella bármelyik helyén. Kielemeztük a Vidi játékát, és szerencsére megtaláltuk azt a taktikát, amivel föléjük tudtunk nőni. Domináltunk, és sokkal több helyzetünk volt. Nem értem, miért nem támadtak többet, hiszen kellett volna nekik a három pont. Szerintem ők is és mi is csalódásként éltük meg az eredményt. Győznünk kellett volna, de legalább megmaradt az egy pont előnyünk, és a saját kezünkben van a sorsunk" – értékelte a kilencven percet Nagy Dominik, a Ferencváros középpályása.