Vágólapra másolva!
Négy gólt és szórakoztató játékot hozott a Barcelona és a Real Madrid csúcsrangadója a spanyol bajnokság 36. fordulójában. A meccsen több volt a rossz bírói ítélet, mint a jó, a lefújás után mégsem érdekelt senkit. A madridiak tartották magukat az ígéretükhöz, és nem tisztelegtek a bajnoknak, de a meccs végén Piquéék így is megkapták a sorfalat. Zidane öt percet várt az öltözőfolyosón, hogy elbúcsúzhasson Iniestától, aki az utolsó Clásicóját játszotta.

Fussuk le rögtön a kényes kört: játékvezetés. A spanyol Marca öt esetet gyűjtött össze, amelynél nem biztos, hogy a jó ítélet született.

  1. A hatodik percben Marcelo kiugratásánál Ronaldo nem volt lesen
  2. Az első félidő hosszabbításában Bale hátulról megtaposta Umtitit – járt volna a második sárga
  3. Másodpercekkel a walesi szabálytalansága után Robertót azonnal kiállította a bíró, amiért az behúzott egyet Marcelónak
  4. Ramos buktatásáért Messi (csak) sárga lapot kapott
  5. A második Barca-gól előtt Suárez kihúzta Varane lábát

+1, amit már mi teszünk hozzá: Alba szabálytalansága Marcelóval szemben a tizenhatoson belül.

A vitatott esetek Forrás: marca.com

Mégsem volt bírózás

Azt nem lehet mondani, hogy mindegyik szituációban rosszul döntött Hernández Hernández (Messinek például bőven elég volt a sárga), de ahogy a Marca is írja,

a futball legnagyobb meccse ennél sokkal jobb játékvezetést érdemelne.

Érdekes módon azonban a meccs után senki nem bírózott. „Nem a bíró miatt lett döntetlen" – mondta Casemiro. „A játékvezetés nem befolyásolta az eredményt" – értett egyet Busquets. Suárez a pályán minden piszkos eszközt hajlandó bevetni, csak hogy segítse csapatát, ám azt most még ő is elismerte, hogy kihúzta Varane lábát a második gólnál.

Akármi is történt a meccsen, annak a lefújáskor vége lett:

90 percig tartott a háború Forrás: marca.com

A sérült Carvajal és a korábbi Real-játékos Guti, otthonról nézte a meccset, és nem is bírta ki, hogy ne kommentálja a bíró ténykedését.

Egyikük sem szólt egy szót sem, az emojik beszéltek helyettük.

Carvajal reakciója a Varane-Suárez esetre:

És Gutié, egy perc eltéréssel:

Valverde elpoénkodta

Valverde sajtótájékoztatóján is szóba kerültek a bírói tévedések, de ő nem állt le matekolni. Helyette elpoénkodta a kérdést: „Ha lenne videobíró, még mindig odakint lennénk."

Zidane öt percet várt Iniestára

Az El Clásicónak ezúttal nem volt tétje a presztízsen kívül. Nem múlt rajta bajnoki cím, BL-hely, továbbjutás, kupa, semmi. A Barca szempontjából is csak két dolog miatt volt fontos: 1) hogy megőrizze veretlenségét 2) méltó módon búcsúztassa Iniestát – a spanyol középpályásnak ugyanis ez volt az utolsó Clásicója.

Iniesta utoljára játszott a Real ellen Forrás: AFP/Lluis Gene

Iniesta nemrég könnyek között jelentette be, hogy a szezon végén, 22 év után elhagyja a klubot.

A távozása nem csak a Barcának, de az egész spanyol futballnak óriási veszteség.

„A távozásával valami meghal a lelkünkben. Semmi sem lesz már ugyanolyan, mint régen" – írta az egyik madridi (!) újság a játékos bejelentését követően.

A meccs előtt a FIFA is megemlékezett az utolsó Clásicójára készülő játékosról:

Hogy nem csak a levegőbe beszélünk, azt a Movistar+ felvételei bizonyítják. A lefújás után Zidane öt percet várt Iniestára az öltözőfolyosón, hogy elbúcsúzzon tőle.

– mondta róla a sajtótájékoztatón.

Zidane a folyosón várt Iniestára Forrás: marca.com

Végül csak megkapták a sorfalat

Az elmúlt hetekben azon civakodtak a felek, hogy álljon-e sorfalat a Real a már bajnok Barcának, vagy ne. A hagyományok szerint illett volna (2008-ban a Barca is sorfalat állt a Realnak), de Zidane-ék már előre jelezték, hogy ne is számítsanak rá a katalánok. Sebaj, gondolta Piqué, akkor majd megoldják ők házon belül. „Miután ők nem voltak hajlandóak sorfalat állni nekünk, megkértem a szakmai stábunkat, hogy tegyék meg helyettük" – mondta a védő.

Ronaldo ott lesz a BL-döntőben

Ronaldo a 15. percben egyenlített, de belesérült a gólba. Fintorgott, húzta a lábát, kiment az oldavonal mellé, hogy ápolják, de aztán visszajött. Zidane viszont úgy gondolta, hogy nem éri meg kockáztatni, és a félidőben lecserélte őt.

– nyugtatott meg mindenkit.

Ronaldónak nincs nagy baja Forrás: AFP/Lluis Gene

A góljával egyébként Ronaldo befogta Di Stéfánót a Clásicók örökrangsorában (18). Már csak Messi van előtte (26).

És még valami: az övé volt a 400. Real-gól a Barca ellen.

A legelsőt Arthur Johnson, a századikat Sabino Barinaga, a kétszázadikat Paco Gento, a háromszázadikat Iván Zamorano lőtte.

Ramos befogta Pirrit

A vasárnapi Clásicó volt Ramos 561. meccse a Realban, ezzel beérte José Martínez Pirrit az örökrangsor nyolcadik helyén. Pirri tagja volt a Ye-yé generációnak, amely 1966-ban a klub hatodik BEK-trófeáját nyerte a Partizan elleni döntőben. A következő szezonban Ramos befoghatja José Antonio Camachót (577), Fernando Hierrót és Paco Gentót (mindkettőnek 601–601 meccse van). A rangsort Raúl vezeti 741 meccsel.

Két játékos, ezer gól

Ronaldo után Messi is gólt szerzett, azzal lett 2–1. Ez volt pályafutása 551. gólja. Ha ehhez hozzáadjuk azt a 449-et, amit Ronaldo azóta lőtt, hogy 2009-ben a Realhoz igazolt, 1000-et kapunk.

Spanyol lapszemle

„Nagy klasszikus, kis játékvezető" – szól a madridi AS hétfői száma. A Marca is a bíróra hegyezte ki a meccset.

A katalánok természetesen a bajnoki cím és a veretlenség miatt döngetik a mellüket. „A büszke bajnok" – áll a Sport címlapján. „Hősies és legyőzhetetlen" – írja a Mundo Deportivo.

A madridi AS címlapja Forrás: Twitter

A bajnokságban még mindkét csapatnak három-három meccs van hátra. A Barca már biztos bajnok, és jó esély van rá, hogy elsőként a spanyol futballban, veretlenül lesz az. A második hely a Real és az Atlético között fog eldőlni.

Aki lemaradt a meccsről, ITT nézhet összefoglalót.