Társoldalunk:

7 millió eurós vajaskenyértúra miatt áldozhatta be a Barca a veretlenségét

2018.05.14. 14:15

A La Liga 37. fordulójában a Barcelona 43 veretlenül lejátszott bajnoki után 5-4-re kikapott a Levante vendégeként, ezzel elszállt az esélye, hogy a spanyol futball történetében először vereség nélkül nyerje meg a bajnokságot. Az egész évben a kiesés ellen menekülő valenciaiak az új edzővel megállíthatatlanná váltak: Paco López irányításával a 30 megszerezhető pontból 25-öt megszereztek, így jelenleg ők a legjobb formában lévő csapat a ligában.

A Levante már biztos bentmaradó volt, a Barca már biztos bajnok. Egy kérdés volt csupán: a liga történetében először veretlen lesz-e az a Barca?

Történelmi tett kapujában

Az elmúlt tíz évben a szurkolók olyan szinten hozzá lettek szoktatva a jóhoz, hogy a legtöbben már egy BL nélküli, duplázós szezont is kudarcként könyvelnek el.Ezen a közvélekedésen javíthatott volna Valverde azzal, ha veretlenül nyeri meg a bajnokságot.Hogy mekkora dolog is lett volna ez, ahhoz egy kis történelem: a Preston a 19. században, a Milan 1992-ben, az Arsenal 2004-ben, a Juventus 2011-ben, a Debrecen 2012-ben és a Celtic 2017-ben vitt véghez hasonlót. Meg egy nagyon régi történet: a Ferencváros 1931-32-ben a magyar bajnokságot 100 %-os teljesítménnyel (22 mérkőzésből 22 győzelem a 12 csapatos bajnokságban) nyerte meg. És ennyi, kifújt.

Oda a bajnoki veretlenségForrás: NurPhoto/Maria Jose Segovia/NurPhoto/Maria Jose Segovia

Hogy csatlakozhasson ehhez a névsorhoz, a Barcának két dolga volt: nem kikapni a Levantétól, és nem kikapni a Sociedadtól a hátralévő két fordulóban. Ez még úgy sem tűnt megoldhatatlan feladatnak, hogy az egész évben a kieséstől menekülő Levantea legjobb formában lévő spanyol csapat, amióta Paco López átvette.Ehhez képest Valverde úgy érezte, most jött el az ideje az eszetlen (?) rotálásnak. Umtiti hiányában Piquét a padon hagyta, és a Vermaelen-Mina védőpárossal kezdett - utóbbinak összesen 190 játékperce volt a meccs előtt. Messit pedig nem is nevezte a keretbe.

Ezért nem játszott Messi?
A Barca május 16-án Dél-Afrikában játszik barátságos meccset az ottani bajnok, Mamelodi Sundowns csapatával. A hírek szerint a katalánok hétmillió eurót kapnak a meccsért, cserébe viszont a sztároknak is játszaniuk kell, beleértve Messit is. Nem kizárt tehát, hogy Valverde emiatt a meccs miatt nem nevezte őt a Levante elleni keretbe.
A Levante ötöt lőtt a BarcánakForrás: NurPhoto/Maria Jose Segovia/NurPhoto/Maria Jose Segovia

Milyen gólokat lőtt a Levante?

  1. Morales úgy hagyta ott Minát, mint valami kisiskolást.
  2. Vermaelen sérülése miatt a Barca átmenetileg tíz emberrel játszott, a gól a középcsatár helyéről jött.
  3. Középkezdés után 32 másodperccel, elpasszolt labdából.
  4. Rendezetlen védekezés, gyors Levante-kontra egy-két húzásból.
  5. Négy Barca-védő három Levante támadóval.

Valverde felelőssége

Kontextusban nézve a Barca idei szezonját, nem érdemelték volna meg a veretlen bajnoki címet. Valverdét lehet szeretni, nem szeretni, de pont a pragmatizmusa vezetett oda, hogy a Barcának egyáltalán megvolt az esélye a történelmi tettre.De amit Valverde adott, azt Valverde el is vette.Ez a vereség - ugyanúgy, ahogy a Roma elleni BL-kiesés - kizárólag az ő felelőssége. A legjobb formában lévő csapat otthonában nem engedhető meg ilyesfajta hanyagság, még akkor sem, ha a Barcáról van szó. A második félidő eleji rövidzárlat, amikor a Levante tíz perc alatt lőtt hármat, pláne érthetetlen. Valverde talán legnagyobb erőssége, hogyelemez, kivár, megtalálja az ellenfél gyenge pontját, majd a második félidőben beviszi a halálos döfést. Ebből most semmit nem láttunk.

Messi nélkül nem az igazi a csapatForrás: AFP/Jose Jordan

Így látták a Barcánál

"Nem játszottunk gyengén, csak akárhányszor eljutottak a kapunkig, gólt lőttek - egyszerűsítette le a dolgokat Valverde. Ne kisebbítsük az ellenfél érdemeit, mert nagyon jók voltak, mi pedig nem tudtuk kontroll alatt tartani őket. Az viszont nem normális, hogy öt gólt kap a Barca.

Az első mesterhármasát szerző Coutinho sajnálja, hogy oda a veretlenség. "Nem vagyunk jó hangulatunkban, mert szerettük volna veretlenül megnyerni a bajnokságot. Eseménydús meccset játszottunk egy motivált ellenfél ellen. Ötöt lőttek, így megérdemelték a győzelmet."

Kizárólag Valverde felelőssége a vereségForrás: NurPhoto/Maria Jose Segovia/NurPhoto/Maria Jose Segovia

Az, hogy most kikaptunk, nem homályosíthatja el a legfontosabbat: hogy bajnokok vagyunk- kezdte Busquets, és zárta is, mert mint mondta, nehéz bármiféle pozitívumot mondani egy olyan meccsről, amelyen öt gólt kaptak.

Spanyol lapszemle

A vereség után a sajtó sem kímélte a Barcát. "Viszlát, tökéletes liga" - írta a Marca. A szintén madridi AS is hasonlóan fogalmazott:Viszlát veretlenség.A katalán Sport a hátsó sor bakijaira hegyezte ki a meccset. "Nincs védelem" - állt a hétfői címlapon. Az újság szerint a Vermaelen-Mina védőpáros látványosan csődöt mondott, a Barca pedig későn ébredt ahhoz, hogy megmentse a veretlen szezont.

Az AS hétfői számaForrás: twitter

Hihetetlen feltámadás

A 2015/2016-os szezon végén a Levante utolsóként esett ki az élvonalból. A keret nem széledt szét, így az amúgy igen kiegyenlített másodosztály azonnali megnyerése nem okozott gondot. A csapatot visszajuttató Juan Muniz vezetőedző rögtön győzelemmel kezdte az új idényt (Villarreal elleni 1-0), de az azt követő hét hónapban (!) csupán két meccset nyert a Levante, ezért márciusban - talán később a kelleténél - elköszöntek tőle.

A Levanténak egy szerencséje volt: hogy volt nála három rosszabb csapat.A 27. fordulóban a 17. helyen állt, egy ponttal megelőzve a Las Palmast és kettővel a Deportívót.Ekkor érkezett meg Paco López, aki a Getafe elleni győztes bajnokin debütált. A szurkolók itt még nem is gondolhatták, hogy ez egy óriási sikerszéria kezdete.

A korábbi újpesti Bardhi duplázott a Barca ellenForrás: AFP/Jose Jordan

A rá következő kilenc meccsből hetet is megnyert a csapat, egyszer ikszelt, és csak az Atlético Madrid otthonában szenvedett vereséget. Ahogy írtuk is, jelenleg a Levante a legjobb formában lévő spanyol csapat (csak zárójelben, nem a Barca vagy a Real a második, hanem a Betis).Paco Lópezzel a Levante az eddig megszerezhető 30 pontból 25-öt megszerzett.Az Újpesttől igazolt 22 éves macedón középpályás, Enis Bardhi 25 meccsen lépett pályára a bajnokságban, és kilenc gólt szerzett, ebből kettőt a Barca ellen.

A Levante az utolsó fordulóban a Celta Vigo vendége lesz, egy esetleges győzelemmel, és a többi meccs szerencsés alakulásával még a 11. hely elérése sem lehetetlen.