A duplázó Griezmann vezérletével harmadszor is Európa-liga-győztes az Atlético Madrid

fbl Horizontal
Atletico Madrid's French forward Antoine Griezmann (bottomL) celebrates with Atletico Madrid's Spanish forward Diego Costa (C), Atletico Madrid's Spanish midfielder Koke (2ndR) and Atletico Madrid's Spanish midfielder Saul Niguez (R) after scoring the opener during the UEFA Europa League final football match between Olympique de Marseille and Club Atletico de Madrid at the Parc OL stadium in Decines-Charpieu, near Lyon on May 16, 2018. / AFP PHOTO / Boris HORVAT
Vágólapra másolva!
Antoine Griezmann duplájával és Gabi késői találatával az Atlético Madrid 3-0-ra legyőzte az Olympique Marseille csapatát az Európa-liga lyoni döntőjében. Hiába kezdett harciasan a francia csapat, a spanyolok az első hibájukat kihasználták, majd az OM játékmesterének, Dimitri Payetnek a kidőlése után a szokott rutinnal húzták be a győzelmet, és szerezték meg történetük harmadik Európa-liga-győzelmét. 

A kisebbik európai kupasorozat egyvalamiben megelőzi a Bajnokok Ligáját: előbb kerül sor a döntőjére. A magyar szurkolók számára is szép emlékeket hordozó lyoni stadionban - itt játszottunk 3-3-at a portugálokkal a 2016-os Európa-bajnokság csoportkörében - nagyszerű hangulat fogadta a kétszeres El-győztes Atlétit, és a kiírásban az első sikerére készülő OM-et, amelynek szurkolói már a kezdés előtt igyekeztek feltüzelni az övéiket:

Míg az eltiltott Diego Simeone nélkül kiálló Atlético nyolc éven belül az ötödik európai kupadöntőjére készült, addig a Marseille 2004 óta nem játszott döntőt, talán ennek köszönhető, hogy rendhagyó megoldással kezdték a finálét:

Nem a döntőkre jellemző óvatoskodással kezdődött a meccs, különösen az Olympique volt aktív, nem véletlen, hogy az első komoly helyzet is a franciák előtt adódott, a negyedik percben Dimitri Payet adott nagyszerű labdát Valere Germainnek, aki ellépett Godin mellett, de a kifutó Oblak legalább annyira meg tudta zavarni, hogy a kapu fölé rúgta a labdát.

A spanyolok a szokásos taktikával kezdtek, átengedték a terepet a láthatóan kezdeményezni vágyó franciáknak,

és a Griezmann, Diego Costa kettős sebességére alapozva inkább a kontrákra rendezkedtek be.

Annyiból érthető volt az OM igyekezete, hogy míg a La Ligában várhatóan a második helyen végző Atlético BL-indulása biztosra vehető, addig a franciák indulása a rangosabb sorozatban a Lyon kezében van, hiszen a Marseille hiába győzi le az Amiens-t, ha a Lyon megveri a Nice-t, akkor a következő idényben is marad az Európa-liga.

Éric Abidal hozta be a mérkőzés előtt az Európa-liga trófeáját Forrás: AFP/Jeff Pachoud

Telt-múlt az idő, a franciák nem nagyon vettek vissza a nyomásból, az Atlético azonban olykor-olykor már fentebb tolta a védekezését, és a francia térfél közepén is elkezdett letámadni. Aminek a 21. percben meg is lett az eredménye: Ocampos adta haza a labdát Mandandának, a kapus kipasszolta Anguissának, akiről messzire pattant a labda, egészen Gabi elé, aki kiugratta Griezmannt, a spanyol csapat francia klasszisa - a Lyontól hetven kilométerre lévő Maconban született - pedig nem hibázott a kapussal szemben.

Gyorsan jöhetett volna a franciák válasza a francia góljára, de Ocampos ívelt fejese a háló tetején landolt. A 31. percben aztán tovább fokozódott a francia dráma: Dimitri Payet kapott a combjához, majd maradt a gyepen elterülve, hogy egy perc múlva a könnyeit nyelve hagyja el a pályát a hátát lapogató társak között.

Az OM elvesztette az EL gólpasszkirályát, a francia karmester hetet számlált ezekből az idei kiírásban. Az Atlético persze,

mint egy csapatnyi rutinos keselyű, ráérzett, hogy meggyengült az ellenfél,

és percről percre vett át a meccs irányítását. Az sem volt jó hír a franciáknak, hogy madridiak az 1-0-s meccsek fekete öves bajnokai, akiket nagyon nehéz legyőzni, ha egyszer kezükben a vezetés.

A kezdés előtt meggyújtott tűz 0-1-nél is égett a marseille-i drukkerekben:

A spanyolok annyira biztosra mentek, hogy a sárga lapos horvát védő Sime Vrsaljko már ki sem jött a folytatásra, a helyén Juanfran folytatta. Biztos, ami biztos...

Félidő-végeredmény: 15/15

Ahogy az első félidő elején a franciák, úgy a második elején a spanyoloknak volt helyzetük, nem is egy, mindjárt kettő. Az elsőnél Sarr még meg tudta állítani Correát, egy perccel később, a 49.-ben azonban Saúl Niguez megszerezte a labdát egy marseille-i bedobás után, Griezmann-Koke-Griezmann volt a labda útja, a francia támadó pedig egy gyönyörű mozdulattal a kapuba pörgette a labdát, amivel úgy tűnt, hogy el is döntötte a kupa sorsát.

Ez volt Griezmann hatodik gólja az El-ben:

Hogy mennyit köszönhet Griezmannak a spanyol csapat az Európa-ligában? Hát nagyon sokat. Hiszen a sorozat minden egyes körében be tudott találni.

Rudi Garcia azonban nem olyan csapatot épített a dél-francia kikötővárosban, amelyik egy percre is feladja a harcot, így legfeljebb Ocampos lepődött meg, amikor le kellett jönnie, hogy átadja a helyét N'Jiének, aki foglalkozását tekintve csatár. Sok haszna azonban nem volt a cserének, az Atlético ugyanis vasmarokkal tartotta kézben a találkozót, egyértelműen a saját térfelére nyomva vissza a franciákat. A 74. percben Rudi Garcia még a sérüléséből éppen csak felépült görög csatárt, Kosztasz Mitroglut is hadba szólította.

A 81. percben meg is volt a maga helyzete,

de a Sanson beadásából született remek fejese után a kapufáról kifelé pattant a labda,

majd két percre rá Amavi lövését fogta nagyon biztosan Oblak.

1. félidő
38Jordan Amavi
32Dimitri Payet
23Sime Vrsaljko
21Antoine Griezmann
21Gabi
2. félidő
90Antoine Griezmann
89Gabi
89Koke
88Angel Correa
78Lucas Hernandez
78Clinton N'Jie
75Luiz Gustavo
74Valere Germain
55Lucas Ocampos
49Antoine Griezmann
49Koke
46Sime Vrsaljko
Összeállítások
Marseille4-2-3-1
Atletico Madrid4-4-2
Football Pálya
30
Steve
Mandanda
17
Bouna
Sarr
23
Adil
Rami
19
Luiz
Gustavo
18
Jordan
Amavi
29
Andre-Frank
Zambo Anguissa
8
Morgan
Sanson
26
Florian
Thauvin
10
Dimitri
Payet
5
Lucas
Ocampos
28
Valere
Germain
13
Jan
Oblak
16
Sime
Vrsaljko
24
Jose
Gimenez
2
Diego
Godin
19
Lucas
Hernandez
11
Angel
Correa
14
8
Saul
Niguez
6
7
Antoine
Griezmann
18
Diego
Costa

Marseille

Kezdők
30Steve Mandanda
17Bouna Sarr
23Adil Rami
19Luiz Gustavo
75
18Jordan Amavi
38
29Andre-Frank Zambo Anguissa
8Morgan Sanson
26Florian Thauvin
10Dimitri Payet
32
5Lucas Ocampos
55
28Valere Germain
74
16Yohann Pele
2Hiroki Sakai
4Boubacar Kamara
6Rolando
11Konstantinos Mitroglou
14Clinton N'Jie
78
27Maxime Lopez
Cserék

Atletico Madrid

Kezdők
13Jan Oblak
16Sime Vrsaljko
46
23
24Jose Gimenez
2Diego Godin
19Lucas Hernandez
78
11Angel Correa
88
14Gabi
89
21
8Saul Niguez
6Koke
89
49
7Antoine Griezmann
90
49
21
18Diego Costa
25Axel Werner
3Filipe Luis
5Thomas Partey
9Fernando Torres
15Stefan Savic
20Juanfran
21Kevin Gameiro
Cserék

Az utolsó percekben a spanyoloknak még arra is futotta, hogy gesztusokat tegyenek: egyrészt a Simeonét helyettesítő Germán Burgos pályára küldte Thomast, majd Griezmann helyett a klubban az utolsó előtti mérkőzését játszó legendát, Fernando Torrest is. A kettő között pedig Koke tette meg azt a szívességet, hogy adott egy gólpasszt a csapatkapitánynak, Gabinak, végképp lezárva minden kérdést.

Az Atlético így a Sevilla után a második csapat, amelyik háromszor nyeri meg a sorozatot, a Marseille pedig újra 3-0-ra veszít el egy európai kupadöntőt.

Megcsinálták: