Társoldalunk:

Íme a kínos igazság Messi és Sampaoli vitájában

2018.07.20. 19:58

Újabb részletek láttak napvilágot a múlt vasárnap véget ért labdarúgó-világbajnokságról a nyolcaddöntőben búcsúzó argentin válogatottat szétfeszítő ellentétekről.

Az nagyon gyorsan, a csoportkör első mérkőzésén, az Izland ellen kiszenvedett 1-1-es döntetlen után nyilvánvalóvá vált, hogy a vébé egyik esélyesének gondolt argentin válogatottnál igen komoly bajok vannak. Kezdetben arról szóltak a hírek, hogy a csapat hangadói - főleg Lionel Messi és Javier Mascherano - nem találják a közös hangot Jorge Sampaoli szövetségi kapitánnyal, majd attól volt hangos a világsajtó, hogy Sampaoli - állítólag - Messitől kért engedélyt egy cserére. 

Ezt később többen többször is cáfolták, de az nyilvánvalóan látszott, hogy nem a Chilével Copa América-győztes szövetségi kapitány a csapat vezére. A Nigéria elleni, a csoportból történő továbbjutásról döntő meccsen az öltözőből kijövet Messi gyűjtötte maga köré a nem éppen önbizalomtól duzzadó társakat, és tartott nekik rövid eligazítást.

Most azonban kiderült, hogy igaz volt Sampaoli minden tehetetlensége. Ariel Seniosain, az argentin TyC Sport, illetve az Olé magazin munkatársa a vébéről írt munkájában hangfelvétellel tesz pontot az ügy végére. A videó a horvátok elleni 0-3-as vereség után készült, amikor érthető okokból meglehetősen feszült volt a hangulat a dél-amerikai csapat öltözőjében, Messi és Mascherano pedig találkozót kért Sampaolitól és a stábjától. Itt aztán egymásnak estek a felek, és meglehetősen kemény kijelentések hangzottak el. 

  Nem tesszük azt, amit mond, mert nem bízunk többé magában. Azt akarjuk, hogy a mi dönthessünk

– mondta Messi a megdöbbent Sampaolinak, aki megkérdezte, hogy miről szeretnének dönteni. Mindenről – hangzott a válasz.

Sampaoli ekkor feltette a régi lemezt, és megkérdezte Messitől, hogy kit szeretne a csapatban látni. 

"Már vagy tízszer kérdezte meg, hogy kit akarok a pályán látni és kit nem, de még soha nem mondtam egyetlen nevet sem" – szögezte le Messi.

A vitát hallotta Claudio Tapia, a szövetség elnöke is, aki ott rögtön jelezte, hogy a játékosok mellett áll, egyúttal eldőlt, hogy Sampaoli nem hozhat meg több döntést egy személyben, a csapat megkérdezése nélkül. Az egyik másodedző, Sebastian Beccacece a történek után azonnal le akart mondani, de Sampaoli még rá tudta beszélni a folytatásra. Az argentinok az utolsó csoportmeccsüket végül 2-1-re megnyerték Nigéria ellen, és továbbjutottak a csoportból, a legjobb tizenhat között azonban - a szorosnak tűnő eredmény ellenére - már esélyük sem volt Franciaországgal szemben. 

Jorge Sampaolit végül majd' két héttel később, a vb-döntő napján menesztette az argentin szövetség.