Társoldalunk:

Negyvenmilliós sikkasztással gyanúsítják a spanyol futballszövetség elnökét

2018.07.23. 18:20

A valenciai ügyészség vizsgálatai szerint Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke nem saját vagyonából, hanem az előző munkahelye kasszájából finanszírozta háza felújítását. 

Az idén májusban megválasztott elnök - akinek egyik első megmozdulása a Real Madridhoz aláíró szövetségi kapitány, Julen Lopetegui kirúgása volt a világbajnokság rajta előtti napon - előző munkahelyéről, a Spanyol Labdarúgók Szövetségétől (AFE) hozta magával a bajt. 

A vádat korántsem mellékesen annak a Miguel Ángel Galánnak a keresete alapozta meg, aki tavasszal Rubiales ellen indult az elnökválasztáson, de napokkal a voksolás előtt visszavonta a pályázatát.

Luis Rubiales magyarázkodhat, aztán lehet, hogy ő lesz a következő felperesForrás: AFP/Pierre-Philippe Marcou

Az ügyészség szerint Rubiales 2015-ben még az AFE elnökeként bízta meg Yasmina Eid-Mached építészt a háza felújításával. A 120 ezer euró (mintegy negyvenmillió forintnyi) munkát pedig nem saját zsebéből finanszírozta, hanem az AFE kasszájából. Mégpedig oly' módon, hogy a profi labdarúgástól visszavonulva anyagi vagy magánéleti válságba kerülő focisták számára építendő Casa del Futbolista nevű épület kivitelezésével is Eid-Machedet bízta meg, majd ennek a nagyobb volumenű munkának az első, mintegy 28 600 eurós (kb. 9,3 millió forint) részszámlájából kívánták letudni a magán jellegű felújítást, írja a CadenaSER spanyol rádióra hivatkozva az AS című spanyol sportlap.

Miguel Ángel Galán elmondása szerint több, közte és az építés között folytatott beszélgetés felvételével is tudja igazolni a történteket, Eid-Mached azonban rendületlenül cáfolja a fenti vádakat, és közölte, hogy nem megy el a szeptember 12-re kitűzött valenciai meghallgatásra sem. Az ügyészség egyelőre hivatalból nyomoz az ügyben.

Az AFE ugyancsak a leghatározottabban cáfolja Galán vádjait, állítva, hogy Rubiales, igenis a saját vagyonából fedezte háza felújítását, az építésszel pedig semmilyen megegyezés nem született, miután a szervezet nem egy személyt, hanem egy irodát bízott meg a tervek elkészítésével, amellyel most éppen perben áll, a vállalt határidők be nem tartása miatt.