Társoldalunk:

Az angol szövetség támogatja a 2030-as vb-pályázatot

2018.08.01. 18:52

Az angol futballszövetség (FA) támogatná, ha az ország megpályázná a 2030-as labdarúgó-világbajnokság rendezését. 

A brit közszolgálati médium, a BBC értesülései szerint az FA elvi támogatásáról biztosított egy olyan döntést, mely szerint megpályáznák a 2030-as rendezést. Az FA a pályázat benyújtása előtt azonban még meg fogja vizsgálni, hogy mennyi esély mutatkozik a rendezés elnyerésére.

"A munkát az új szezonnal párhuzamosan fogjuk megkezdeni, de döntés legkorábban 2019-ben várható" – idézi a BBC a szövetség elnökét, Greg Clarke-ot.

1966-ban otthon tartotta a vb-trófeát az angol válogatottForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Karl Schnoerrer

Az angolok óvatossága érthető: az ország utoljára 1996-ban rendezett nagy futballtornát, akkor az Európa-bajnokságot látták vendégül, focivébét pedig csak egyszer, 1966-ban rendeztek. Legutóbb a 2018-as rendezésre pályáztak, de hiába volt David Beckham és Vilmos herceg szerepvállalása is, Oroszország lett a befutó. A döntés körüli ellentmondásos ügyek miatt - sokan, sok helyről, nem minden alap nélkül vesztegetést emlegettek - úgy nézett ki, hogy jó ideig nem lesz angol vébépályázat.

Az FA azonban most sem mehet biztosra, ugyanis várhatóan erős dél-amerikai kihívója lesz az argentin-uruguayi-paraguayi trió formájában, amely az első, Uruguayban rendezett világbjanokság centenáriumát szeretné megünnepelni egy újabb rendezéssel. És, ahogy az a 2026-os amerikai-kanadai-mexiói rendezés odaítéléséből is látszik, a FIFA nem zárkózik el attól, hogy három országra bízza a torna lebonyolítását.