Vágólapra másolva!
Az előző szezonban Bajnokok Ligája-negyeddöntőt játszó Sevilla a Szusza Ferenc Stadionban is legyőzte az Újpestet (3–1), így 7–1-es összesítéssel bejutott az Európa-liga selejtezőjének harmadik fordulójába, ahol a litván Zalgiris lesz az ellenfele.

A meccset felvezető sajtótájékoztatón a Sevilla edzője, Pablo Machín arról beszélt, hogy a négygólos előny ellenére versenyképes csapatot küld pályára, és csak azok kapnak pihenőt, akik játszottak az oroszországi világbajnokságon. Simon Kjaer és Steven N'Zonzi kivételével mindenki elutazott Budapestre, aki egészséges volt, így a Sevilla egyik legnagyobb sztárja, Éver Banega is – az argentin kezdőként lépett pályára.

Egy másik argentin, a csapatkapitány Nico Pareja azonban megsérült bemelegítés közben, őt Gabriel Mercado pótolta a védelem jobb oldalán.

A két kezdőcsapat Forrás: Origo

Nebojsa Vignjevic vezetőedző tisztában volt azzal, hogy a párharc eldőlt, ezért nem is ment bele önámító fogadkozásba, ahogy ő fogalmazott, csak egy „felejthetetlen estét” szerettek volna szerezni a szurkolóknak, és „méltó módon búcsúzni a sorozattól”. Ehhez minden adott volt, hiszen már napokkal a meccs előtt eladták az összes jegyet.

A szurkolókon nem múlt semmi, a kezdőrúgás előtt egy perccel elénekelték a magyar himnuszt, majd megélték a meccset, minden egyes jó hazai megmozdulásnál (de tényleg, mind-e-gyik-nél) felhördültek, és biztatni kezdték a csapatot. Az első félidőben a Sevilla nem tudott mezőnyfölényt kialakítani, a két legkreatívabb ember, Banega és Franco Vázquez a kaputól távol, lassan és körülményesen adogatott, az újpestiek annyira jól levédekezték őket.

A Sevilla sokáig nem talált fogást az Újpesten Fotó: Polyák Attila - Origo

Az első komolyabb helyzetek is a magyar csapat előtt adódtak, a 27. percben Zsótér lőtt alig mellé, majd Nagy labdája pattant meg veszélyesen. Gólt viszont a Sevilla szerzett, a 36. percben Sergio Escudero beadását Pablo Sarabia pofozta be a hosszú oldalon.

Az mondjuk az Újpest mellett szólt, hogy az előző szezonban a Manchester United ellen duplázó Wissam Ben Yeddernek nem volt helyzete az első félidőben.

Szurkolói lélektan

Két újpesti szurkoló ült előttem a sajtórészlegen (hogy??), végigdumálták a 90 percet, de maga a meccs csak ritkán került szóba (mondjuk mikor valamelyik sevillai a földön maradt). De, hogy milyen a szurkolói lélektan. Az első félidő végén egy Sevilla-szögletet a tizenhatos előterében álló Pejinónak passzoltak le, aki közvetlen lövőhelyzetbe került, de nem volt igazi a szög és amúgy is sokan takarták a kaput. A fickó nagy sztorizásban volt, de mikor meglátta, hogy Pejino lába lendül, odaszólt a barátjának, hogy „várj, megvárom ezt a gólt". A lövés természetesen elakadt a bolyban...

De nem is kellett, hogy legyen neki, Sarabia intézte a meccset a jobb oldalon: az 50. percben Pejino indult meg egy kontrával, majd passzolt a spanyol támadónak, aki közelről a kapuba lőtt.

Sarabia megnyerte a meccset a Sevillának Fotó: Polyák Attila - Origo

A szurkolók csak egy hazai gólt szerettek volna látni, és a játékosok meg is tettek mindent. Burekovic beadását elnézte Sergio Rico, a labda Nwobodo elé került, de a lövésébe belelépett Sergi Gómez. Három perccel később Nwobodo volt az előkészítő, Nagy azonban jó pozícióból a léc fölé lőtt. Ez az a periódusa volt a meccsnek, amikor Újpest nemcsak hogy veszélyesen játszott, de néha látványosan és kombinatívan is. A 75. percben Nwobodo lépett ki, már csak Rico volt vele szemben, de a rosszul helyezett labdájára leért a kapus.

Mikor már azt hittük, hogy ennél nagyobb lehetősége nem lesz az Újpestnek a szépítésre, Zsótér lőtte ki a bal felsőt jó 20 méterről. 9785 újpesti szurkoló volt a stadionban, ők mind talpra ugrottak, pedig összesítésben 6–1 volt, nem ide.

A végére hét lett, mivel a csereként beállt Luis Muriel is betalált, így az ötszörös UEFA-kupa/Európa Liga-győztes Sevilla az esélyeknek megfelelően, kettős győzelemmel, annyit kiadva magából, amennyit muszáj, jutott tovább a harmadik fordulóba, ahol a Zalgiris lesz az ellenfele.

Eredmény, Európa-liga-selejtező visszavágó
Újpest–Sevilla 1–3 (0–1)
Gól: Zsótér Donát (77.), ill. Pablo Sarabia (36., 50.), Luis Muriel (83.)
Tj.: Sevilla 7–1-s összesítéssel.