BL-győztesek az év futballistái Németországban

VfL Wolfsburg v Olympique Lyonnais - UEFA Womens Champions League Final UEFA Women's Champions League Final Wolfsburg Olympique Lyonnais   Kyiv Ukraine 24 May 2018. Action Sport Women Women's Football TEAM
Dzsenifer Marozsan of Olympique Lyonnais with Trophy during the UEFA Women's Champions League Final match between VFL Wolfsburg and Olympique Lyonnais at Kyiv, Ukraine on 24 May 2018. (Photo by Kieran Galvin/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A nőknél Marozsán Dzsenifer, míg a férfiaknál Toni Kroos lett az év labdarúgója Németországban a Kicker című szaklap szavazásán. 

A férfiak mezőnyében a Német Sportújságírók Szövetsége tagjai által leadott 468 érvényes szavazatból 185-öt kapott a német válogatott és a Real Madrid irányítója, aki óriási fölénnyel nyerte a szavazást, hiszen a második helyen végző Nils Petersen 39, míg a harmadik Naldo 38 voksot kapott. Kroos egy éve Philipp Lahm mögött a második lett a szavazáson.

Toni Kroos öröme a vb-kudarc miatt nem lehet teljes Forrás: AFP/Roman Kruchinin

A nőknél megvédte címét a hetvenszeres német válogatott, a legutóbbi szezonban a francia Olympique Lyonnal bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Marozsán Dzsenifer. A magyar származású támadó középpályás Birgit Prinz és Inka Grings után a csupán a harmadik futballista a női mezőnyben, aki meg tudta védeni a címét.

Marozsán Dzsenifer is a világ legjobb klubcsapatában játszik Forrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Az év legjobb Németországban dolgozó edzője, nem meglepő módon Jupp Heynckes lett lett, aki a szezon közepén vette át a Bayern München irányítását Carlo Ancelottitól, hogy aztán bajnokként, kupadöntősként (ott kikaptak az Eintracht Frankfurttól) és BL-elődöntésként zárjanak. Heynckes 2012 után másodszor lett az év legjobbja.

A trénerek versenye a játékosokkal ellentétben rendkívül szoros volt, sőt, a 2002 óta, mióta az edzőkre is lehet szavazni, a legkisebb különbséggel dőlt el a verseny. Heynckes 91, míg a bajnokságban a Schalke 04-el ezüstérmes Domenico Tedesco 89 szavazatot kapott, de nem sokkal maradt le mögöttük a Bayernt a kupadöntőben legyőző, majd a csapat edzői székébe átülő Niko Kovac (77 szavazt) sem.