Társoldalunk:

BL-győztesek az év futballistái Németországban

2018.08.05. 14:54

A nőknél Marozsán Dzsenifer, míg a férfiaknál Toni Kroos lett az év labdarúgója Németországban a Kicker című szaklap szavazásán. 

A férfiak mezőnyében a Német Sportújságírók Szövetsége tagjai által leadott 468 érvényes szavazatból 185-öt kapott a német válogatott és a Real Madrid irányítója, aki óriási fölénnyel nyerte a szavazást, hiszen a második helyen végző Nils Petersen 39, míg a harmadik Naldo 38 voksot kapott. Kroos egy éve Philipp Lahm mögött a második lett a szavazáson. 

Toni Kroos öröme a vb-kudarc miatt nem lehet teljesForrás: AFP/Roman Kruchinin

A nőknél megvédte címét a hetvenszeres német válogatott, a legutóbbi szezonban a francia Olympique Lyonnal bajnok és Bajnokok Ligája-győztes Marozsán Dzsenifer. A magyar származású támadó középpályás Birgit Prinz és Inka Grings után a csupán a harmadik futballista a női mezőnyben, aki meg tudta védeni a címét. 

Marozsán Dzsenifer is a világ legjobb klubcsapatában játszikForrás: NurPhoto/Kieran Galvin/NurPhoto/Kieran Galvin

Az év legjobb Németországban dolgozó edzője, nem meglepő módon Jupp Heynckes lett lett, aki a szezon közepén vette át a Bayern München irányítását Carlo Ancelottitól, hogy aztán bajnokként, kupadöntősként (ott kikaptak az Eintracht Frankfurttól) és BL-elődöntésként zárjanak. Heynckes 2012 után másodszor lett az év legjobbja.

A trénerek versenye a játékosokkal ellentétben rendkívül szoros volt, sőt, a 2002 óta, mióta az edzőkre is lehet szavazni, a legkisebb különbséggel dőlt el a verseny. Heynckes 91, míg a bajnokságban a Schalke 04-el ezüstérmes Domenico Tedesco 89 szavazatot kapott, de nem sokkal maradt le mögöttük a Bayernt a kupadöntőben legyőző, majd a csapat edzői székébe átülő Niko Kovac (77 szavazt) sem.