Teljesen amerikai kézbe kerülhet az Arsenal

fbl Horizontal
Arsenal's US owner Stan Kroenke shakes hands with Arsenal's German midfielder Mesut Ozil (2nd L) as Arsenal players celebrate their victory over Chelsea in the English FA Cup final football match between Arsenal and Chelsea at Wembley stadium in London on May 27, 2017. Aaron Ramsey scored a 79th-minute header to earn Arsenal a stunning 2-1 win over Double-chasing Chelsea on Saturday and deliver embattled manager Arsene Wenger a record seventh FA Cup. / AFP PHOTO / Adrian DENNIS / NOT FOR MARKETING OR ADVERTISING USE / RESTRICTED TO EDITORIAL USE
Vágólapra másolva!
A milliárdos amerikai befektető, Stan Kroenke megveszi a második legnagyobb részvényes teljes pakettjét, így 97,09 százalékban övé lesz az Arsenal futballcsapata.

Kroenke, aki a maga 67,09 százalékos részesedésével eddig is a Premier League-ben szereplő londoni klub legnagyobb részvényese volt, hétfőn kapott "visszautasíthatatlan szóbeli ajánlatot" a második legnagyobb részesedéssel bíró befektetőtől, Aliser Uszmanovtól, írja a Sky News.

Stan Kroenke (jobbra) eddig is teljhatalmú úr volt az Emirates Stadionban Forrás: AFP/Ian Kington

Az üzlet alakulása annyiban mindenképpen meglepő, hogy pár hónapja még éppen fordított volt a szituáció: Uszmanov szerette volna kivásárolni Kroenkét, 1,3 millárd dollárt kínálva az amerikai tulajdonában lévő részvényekért. A sportvilág egyik legnagyobb befektetőjeként ismert - a család tulajdonában van a Denver Nuggets (NBA), a Colorado Avalanche (NHL), a Colorado Rapids (MLS) és a Los Angeles Rams (NFL) csapata is - Kroenke azonban elzárkózott a lehetőségtől.

Ezt úgy kell érteni, hogy teljesen kigolyózták az oroszt,

akinek második legnagyobb részvényesként még az igazgatótanácsban sem jutott hely,

és végül úgy döntött, hogy 713 millió dollárért cserébe inkább átadja a maga harminc százalékát. Kroenke már tavaly októberben is tett egy vételi ajánlatot az orosz pakettjére, de Uszmanov akkor még visszautasította a 680 millió dolláros ajánlatot.

Így már csak valamivel kevesebb mint három százaléknyi olyan részvény maradt, ami még nem a Kroenke Sports Enterprise birtokában van.