Teljesen amerikai kézbe kerülhet az Arsenal

2018.08.07. 09:22

A milliárdos amerikai befektető, Stan Kroenke megveszi a második legnagyobb részvényes teljes pakettjét, így 97,09 százalékban övé lesz az Arsenal futballcsapata.

Kroenke, aki a maga 67,09 százalékos részesedésével eddig is a Premier League-ben szereplő londoni klub legnagyobb részvényese volt, hétfőn kapott "visszautasíthatatlan szóbeli ajánlatot" a második legnagyobb részesedéssel bíró befektetőtől, Aliser Uszmanovtól, írja a Sky News

Stan Kroenke (jobbra) eddig is teljhatalmú úr volt az Emirates StadionbanForrás: AFP/Ian Kington

Az üzlet alakulása annyiban mindenképpen meglepő, hogy pár hónapja még éppen fordított volt a szituáció: Uszmanov szerette volna kivásárolni Kroenkét, 1,3 millárd dollárt kínálva az amerikai tulajdonában lévő részvényekért. A sportvilág egyik legnagyobb befektetőjeként ismert - a család tulajdonában van a Denver Nuggets (NBA), a Colorado Avalanche (NHL), a Colorado Rapids (MLS) és a Los Angeles Rams (NFL) csapata is - Kroenke azonban elzárkózott a lehetőségtől. 

Ezt úgy kell érteni, hogy teljesen kigolyózták az oroszt, akinek második legnagyobb részvényesként még az igazgatótanácsban sem jutott hely, és végül úgy döntött, hogy 713 millió dollárért cserébe inkább átadja a maga harminc százalékát. Kroenke már tavaly októberben is tett egy vételi ajánlatot az orosz pakettjére, de Uszmanov akkor még visszautasította a 680 millió dolláros ajánlatot.

Így már csak valamivel kevesebb mint három százaléknyi olyan részvény maradt, ami még nem a Kroenke Sports Enterprise birtokában van. 

Ajánlataink