Társoldalunk:

Arséne Wenger állami kitüntetést kap Libériában

2018.08.20. 21:04

Arséne Wenger a legjelentősebb kitüntetést kapja Libériában, amiért jelentősen hozzájárult George Weah jelenlegi államelnök labdarúgó-pályafutásának sikereihez.

A nyugat-afrikai ország kormányszóvivője elmondta, a francia szakvezető pénteken a Nemzeti Zászló Napja elnevezésű ünnepnapon veszi át az elismerést a fővárosban, Monroviában.

Arséne Wenger állami kitüntetést kap LibériábanForrás: AFP/Paul Ellis

Wenger szerződtette 1988-ban az AS Monaco csapatához a csatárt - akinek az volt karrierje első európai klubja -, és négy évig dolgoztak együtt. Weah később a Paris Saint-Germain, az AC Milan, a Chelsea, a Manchester City és az Olympique Marseille együttesét erősítette, 2003-ban vonult vissza. A mai napig ő az egyetlen afrikai futballista, aki Aranylabdát kapott (1995-ben). Labdarúgóként szerzett népszerűsége jelentősen hozzájárult, hogy tavaly decemberben hazája elnökének választották.

George Weah egykori aranylabdás labdarúgó, jelenlegi libériai államelnökForrás: MTI/EPA/Ahmed Jallanzo

Arséne Wenger 1996-tól idén tavaszig az Arsenal vezetőedzője volt, jelenleg nincs csapata.

Libéria nemzeti ünnepén ugyancsak kitüntetik a francia Claude Le Roy-t, aki a kameruni válogatott szövetségi kapitányként látta játszani a csatárt, és honfitársa, Wenger figyelmébe ajánlotta.