Vágólapra másolva!
Bár a MOL Vidi labdarúgócsapatának elődje, a Videoton az 1984-85-ös szezonban UEFA Kupa-döntőt játszott, az európai labdarúgás akkori és mostani állapotát, a nemzetközi kupamérkőzéseken megkereshető pénzeket nem lehet összehasonlítani. Éppen ezért nyugodtan kijelenthető, hogy a székesfehérvári együttes története legfontosabb és legnagyobb téttel bíró nemzetközi párharcára készül a görög AEK Athén ellen a Bajnokok Ligája selejtező rájátszásában. Az első meccset szerda este 21.00-kor rendezik az Üllői úti Groupama Arénában.

Nem volt olyan magyar futballrajongó, aki ne szisszent volna fel az UEFA idén tavasszal bejelentett döntéseit követően. A Bajnokok Ligája és az Európa-liga selejtezőrendszerének sokadik átalakítása megint a nagy csapatoknak kedvezett.

Mást ne mondjunk, a BL-ben az angol, a német, az olasz és a spanyol bajnokság első négy helyezettje ettől az idénytől kezdve automatikusan főtáblára kerül.

Ez azt jelenti, hogy a 32 helyből 16-ot ez a négy ország visz el, míg a többi rögzített helyek után a selejtezőből mindössze hat csapatnak adatik meg belépni az álmok, vagyis a Bajnokok Ligája kapuján a főtáblás küzdelmekre.

De szép lenne ősszel háromszor is látni ezt a táblát a Groupama Arénában Forrás: AFP/John Macdougall

Jól tudjuk, hogy az UEFA miért döntött így.

Azért, hogy a nagycsapatoknak kedvezzen, azért, hogy egy Real Madridnak vagy egy Manchester Unitednek minél kevesebbszer kelljen elutaznia olyan helyekre, mint például Asztana, vagy éppen a fehéroroszországi Boriszov.

A milliárdokkal kitömött szupercsapatok inkább százszor elmennek Manchesterbe vagy Milánóba, mint ezekre a városokba. Ráadásul – érvelt az UEFA – a tévénézők százmilliói akár hat Real Madrid-Manchester United meccset is megnéznek az egy darab BATE-Real helyett. Mert – emelte fel az ujját az UEFA –

a kiscsapatok nagy mérkőzései a helyieken kívül senkit sem érdekelnek.

(Az meg, hogy mit gondol erről az egészről egy kazah vagy egy fehérorosz ember, alegységprobléma.)

A MOL Vidi játékosai eddig három BL-továbbjutás után örülhettek Felcsúton Fotó: Polyák Attila - Origo

Nincs abban semmi túlzás, hogy az UEFA legszívesebben már most egy zárt elitklubbá alakítaná a Bajnokok Ligáját, ahonnan kiesni nem lehet, de bejutni sem.

A kontinentális szövetség vígan és könnyen össze tudna szedni 32 olyan csapatot, amely ennek a kitételnek megfelel.

Hogy a dolog mennyire nem ördögtől való, arra bizonyíték a férfi kosárlabda-Euroliga. Ez a versenysorozat egy olyan zárt elitbajnokság, ahová a kis kosárlabdanemzetek csapatainak nincs belépés.

Szavazzon!

Mit vár a MOL Vidi-AEK Athén BL-playoff meccstől?

A sorozatot nem is a FIBA, hanem az ULEB (az Európai Kosárligák Uniója) szervezi, folyamatos harcban állva a Nemzetközi Kosárlabda Szövetséggel. A kicsiknek marad a Bajnokok Ligájára átkeresztelt konc, de az Euroligába nincs belépés. Ezen el lehet ugyan merengeni, de teljesen felesleges. A (rossz) példa az UEFA előtt is adott volt,

egyelőre azonban a mostani drasztikus döntésnél (amely szerint a selejtezőből hat csapat mehet a főtáblára) tovább nem lépett az európai szövetség.

Ne vegyünk rá mérget, hogy a jövőben nem fog.

A MOL Vidi történetének legnagyobb lehetősége előtt áll az AEK Athén ellen Fotó: Mudra László - Origo

Mindezeket összegezve talán nem kell külön hangsúlyozni, mekkora lehetőség előtt áll a MOL Vidi, és mekkora dolog az, amit idáig végrehajtott.

  • A Bajnokok Ligája selejtezőjében eddig három kört ment sikeresen, és egyszer sem kapott ki.
  • A magyar bajnoknál sokszorosan értékesebb bolgár Ludogorec gólt sem lőtt a Vidinek.
  • A három párharcból kettőt olyan ország bajnoka ellen vívta meg a fehérvári egylet, amelynek európai kupaprodukcióit jóval magasabban jegyzik (Bulgária, Svédország).
  • A három párharc közül egyetlen pillanat sem volt, amikor a MOL Vidi kiesésre állt volna.
  • A csapat játékosai olyan erényeket csillogtattak, amelyet hazai kupaegyüttestől az utóbbi években alig láttunk. Nem zuhantak össze a Malmőben bekapott gól után, nem estek szét akkor sem, amikor Felcsúton a svéd bajnok ellen 0-0-s állásnál kihagytak egy tizenegyest.
  • A MOL Vidi csapatjátéka és szervezettsége olyan erős, amelyhez fogható nincs jelenleg Magyarországon.
  • A kispadon egy olyan edző ül (Marko Nikolics), aki éjjel-nappal azzal foglalkozik, hogyan lehetne még többet és jobbat kihozni a Vidi játékából.
  • A menedzsmentben dolgozó összes szakember (a videóelemzőtől a sportigazgatóig) azon dolgozik, hogyan tehetné le névjegyét Európában a MOL Vidi.

A felsoroltak közül az első és utolsó ponttal érdemes egy kicsit bővebben foglalkozni. A MOL Vidinek a BL (vagy Európa-liga)-főtáblára kerüléshez nyolc meccset kell (kellett) megvívnia a nyáron. 2009-ben, amikor

a Debrecen magyar csapatként bejutott a BL főtáblájára, elég volt három párharcot, hat mérkőzést sikeresen venni, mert a harmadik akkor már a playoff-mérkőzés volt.

(A DVSC annak idején a svéd bajnok Kalmar ellen 3-3-mal, idegenben lőtt góllal jutott tovább, majd az észt Levadija Tallin ellen kettős győzelemmel. A playoffban a bolgár Levszki Szófia következett, egy újabb kettős diadal, így jöhetett el Budapestre az angol Liverpool, az olasz Fiorentina és a francia Lyon.)

Magyar csapat legutóbb 2009-ben szerepelt a BL főtábláján. A kép az akkori Debrecen-Liverpool meccsen készült Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Ami ennél fontosabb, hogy a Debrecen akkori sikerét nagyon sokan azzal relativizálták, hogy az UEFA elnöke,

Michel Platini a kiscsapatok számára kövezte ki a BL-be vezető utat azzal, hogy szétválasztotta a bajnokokat és a nem bajnoki BL-résztvevőket.

A MOL Vidi most egy sokkal nehezebb utat járt be, könnyítésről itt már felesleges beszélni. Meg szerencsés sorsolásról sem, hiszen amikor a magyar bajnok neve mellé a bolgár Ludogorecet húzták, nem volt ember, aki nem fogadott volna a bolgár csapat sima továbbjutására.

– lehetett hallani oly sokszor. Ehhez képest a dühös és csalódott bolgárok (brazilok) a felcsúti Pancho Aréna öltözőfolyosóját rugdosták – mert Kovácsik Ádám kapujába nem találtak be.

A Videoton sportigazgatója, Kovács Zoltán. Profi, akárcsak az általa vezetett csapat Forrás: www.vidi.hu/Peka Roland

Szóljunk akkor most a menedzsmentről. A sportigazgató, Kovács Zoltán legnagyobb dicsérete az, ahogy a DVTK-szurkolói beszélnek róla. A Miskolcon is megfordult sportvezető már ott megmutatta, hogy ért ehhez a szakmához, igaz, a megkezdett munkáját nem tudta befejezni. Kovács annak idején a magyar válogatottban is ellenállhatatlanul küzdött, élete első válogatottbeli fellépésekor az ő góljával mentettük döntetlenre a norvégok elleni vb-selejtezőt 1997-ben. Kovács Zoltán 1997-2005 között, azaz a magyar labdarúgás egyik legzavarosabb időszakában húszszor volt válogatott. 2003-ban, amikor a Gellei Imre vezette nemzeti csapat egy lépésre volt az Eb-kijutástól, játszott azon a rigai mérkőzésen, amelyen a lettek 3-1-re vertek el bennünket, megfosztva a magyar csapatot az esetleges pótselejtező lehetőségétől.

Kovács már játékosként sokszor beszélt arról, mit kellene másképpen tennie az akkori sportvezetésnek.

Amikor pályafutása végén ő is sportvezető lett, igyekezett elkerülni azokat a hibákat, amelyet elődei oly sokszor véghez vittek.

Marko Nikolics, a MOL Vidi vezetőedzője. Szinte olvasta a Malmö és a Ludogorec játékát Fotó: Polyák Attila - Origo

Sokan nem értették azt sem, amikor 2016 tavaszán Kovács Zoltán megköszönte a Videoton akkori edzőjének, Horváth Ferencnek a munkáját. Horváth még 2015. október 17-én úgy vette át a Videotont, hogy a csapat a tabella 7. helyén állt. A bajnokság végén a Vidi a második helyre jött fel, ennél többet abból az idényből nem lehetett kihozni.

A vezetőség mégis megköszönte Horváth munkáját –

akinek egyébként lejárt a szerződése –, és a norvég Henning Berget hozta Fehérvárra.

Horváth Ferenc, Balmazújváros, Videoton

Óriási vihart kavart a Balmazújváros utolsó NB I-es mérkőzésének végén Horváth Ferenc, a Balmaz edzője, aki akkori nyilatkozatában azt nehezményezte, hogy a Videoton nem teljes csapattal állt ki a bajnokság utolsó fordulójában a DVTK elleni mérkőzésre. Csak emlékeztetőül: a Vidi már bajnokként érkezett Miskolcra, ahol 2-1-es vereséget szenvedett. A Balmazújváros 3-3-at játszott a Fradival, így kiesett. Ha nyer, bentmarad. Ezt tudjuk. Az már kevésbé ismert, hogy a bajnokságnak június 2-án lett vége. Georges Leekens a magyar válogatottal június 6-án Bresztben Fehéroroszország, június 9-én Budapesten Ausztrália ellen játszott barátságos mérkőzést. A válogatott keretben 6 Vidi játékos szerepelt, akik június 9-én este értek vissza Fehérvárra. A Vidi június 14-én kezdte meg felkészülést és az edzőtábort. Marko Nikolics egyet tehetett: a válogatottba is behívott Vidi-futballistákat pihentette az utolsó NB I-es meccsen. Mit kellett volna csinálnia másképpen? Persze Horváthnak könnyebb volt akkor sarat dobálni, meg a Videotont szidni, mint saját csapatában keresni a hibát.

Berggel a csapat ismért második lett, majd jött a szerb Marko Nikolics, akivel már az egy évvel ezelőtti nemzetközi kupaselejtezőben is az Európa-liga-playoffig jutott a Vidi. (Többek között a Bordeaux kiverésével, amelyet akkor joggal nevezhettünk földöntúli bravúrnak.)

A MOL Vidi vezetése mindig is azt tartotta szem előtt, hogy a magyar bajnokságban nyújtott lehető legjobb szereplés mellett Európában is a maximumot kell kihozni a csapatból.

A Horváth Ferenctől történő búcsú egyik oka szinte biztosan ennek a célkitűzésnek a mentén fogalmazódott meg. A magyar sportban erre egyetlen hasonló példát láttunk. 2017 kora nyarán a Sopron Basket női kosárlabdacsapatának ügyvezetője, Török Zoltán egy megnyert bajnokság és egy Magyar Kupa-aranyérem után köszönte meg Sterbenz László vezetőedző munkáját.

Nikolov boldogsága a Malmö elleni továbbjutás után Fotó: Polyák Attila - Origo

A helyére hozott baszk Roberto Iniguez a következő idényben az Euroliga döntőjébe vitte a Sopront, és ott ezüstérmet nyert. Marko Nikolics szerződtetése pedig abszolút bejött a magyar csapatnak. Pár meglátás a nyár eddig eltelt meccseiről:

  • Hiába játszik szerda-szombat (kedd-péntek) ritmusban a Vidi, eddig egyetlen játékos sem sérült meg. Ezen a nyáron eddig tíz tétmeccse volt a Vidinek, fizikálisan tökéletesen bírja a csapat, amely magas színvonalú szakmai munkát feltételez.
  • Nikolics újra válogatott szintű játékost faragott Kovács Istvánból. Kovácsik Ádám válogatott formában véd. Juhász Roland a csapat vezéregyénisége, aki simán lehetne még válogatott (nem véletlenül kérdeztük ezt tőle Malmőben).
  • Juhász Roland elképesztő fizikai állapotban van. Egy speciális gépen elvégzett teszt szerint 100 pontból 97-et ért el. Ennél többet a Vidi egyetlen játékosa sem tudott teljesíteni.
  • Pátkai Máté, Varga József, Fiola Attila is kirobbanó formában játszottak eddig. Huszti Szabolcs roppant fontos gólt lőtt Luxemburgban, ő is tökéletesen illeszkedik a csapatba. Mindebből a magyar válogatott is profitálhat, mert bár Juhász és Huszti nem lesz már tagja a nemzeti csapatnak, de a többiek igen.
  • Nikolics bátran ad helyet fiatal magyar játékosoknak, Tamás Krisztián a Debrecen elleni hazai bajnokin szédületes góllal hozta 1-1-re azt a meccset.
  • A Vidi taktikailag roppant fegyelmezett csapat lett. A védekezése és a középpályája egészen kiváló teljesítményt nyújtott eddig.
  • A játékosokat érzelmileg sem lehet kizökkenteni. A hét végén a Honvéd-szurkolók egy csoportja folyamatosan szidta Juhász Rolandot és Kovács Istvánt a Vidi által 3-0-ra megnyert bajnokin. A bajnokcsapatból senki sem vette fel a kesztyűt, rezzenéstelen arccal léptek túl ezen is a játékosok.

Papíron most is az ellenfél, a görög bajnok AEK Athén az esélyesebb. Ezt eddig kétszer írtuk le, először a Ludogorec, másodszor a Malmö elleni meccsek előtt.

A Vidi játékosait eddig egyszer sem roppantotta össze a teher, ha egy olyan csapattal játszottak, amelyet szinte mindenki esélyesebbnek tartott náluk.

Érdekes, hogy a luxemburgi bajnok Dudelange ellen a Vidit vélték sanszosabbnak – nem is alaptalanul –, ott cseppet döcögött a gépezet. A magyar játékosok nem nagyon szeretik, ha a sajtó vagy a közvélemény esélyesnek tekinti őket – hány ilyen példát láttunk már a közelmúltban. A görögök mellett szól a csapat múltja, az ország magasabban jegyzett labdarúgása és a görög fővárosban minden bizonnyal teljesen megtelő stadion. Más nem nagyon.

Kemény ellenfél lesz az AEK Athén Forrás: NurPhoto/Giannis Alexopoulos/NurPhoto/Giannis Alexopoulos

Ez utóbbinál, vagyis a teljesen megtelő stadionnál álljunk meg egy szóra. Meg a tulajdonos, Garancsi István döntésénél, aki ezen a nyáron a csapat nevét MOL Vidire változtatta.

Tette ezt azért, mert a MOL immáron olyan mennyiségű pénzzel támogatta az egykori Videotont, amellyel egyetlen más cég sem.

A döntés alaposan megosztotta a szurkolókat, pontosabban az ultrákat, akik azonnal bojkottra szólítottak fel. Így aztán a fehérvári kemény mag tagjai sem a Dudelange, sem a Ludogorec, sem a Malmö elleni hazai meccsen nem mentek el Felcsútra. Miközben a MOL Vidi az egész országot maga mellé állította, saját ultráik fordultak el a csapattól. Hogy néznek majd ezek az emberek a játékosok szemébe?

Kovács István (a képen szemben) újra nagyszerű formában futballozik, és ez Marko Nikolicsnak köszönhető Fotó: Mudra László - Origo

Természetesen nem tisztünk ebben a kérdésben igazságot tenni, de azért két dologra mégis felhívnánk a figyelmet. A háromszoros Bajnokok Ligája-győztes győri női kézilabdacsapat nevében ott van az Audi, mégsem hallottunk arról, hogy emiatt egyetlen szurkoló is elfordult volna a csapattól. Az osztrák bajnokságban szereplő Red Bull Salzburg bajnokcsapata szintén zsúfolt ház előtt játssza a meccseit, pedig

egészen biztosan romantikusabban hangzik a Salzburg csapatnév.

Csakúgy, mint a Videoton. Csakhogy ismereteink szerint az egykori fehérvári gyáróriás mára a nevén kívül semmit nem adott a Vidinek, éppen ezért került sor a váltásra. Nosztalgiából már tele van a magyar futball padlása, Garancsi István most szintet lépett, és nagyot húzott. A dolog bejött.

A MOL Vidi vagy a Bajnokok Ligája, vagy az Európa-liga főtábláján hat meccset biztosan játszik 2018. szeptember és december közepe között.

Saját pályáján ezt nem teheti meg, mert a felújítás alatt álló Sóstói Stadion nem készült még el, éppen ezért kell albérletbe, az Üllői útra mennie a Vidinek.

Az AEK Athén ellen minden perc számít

Az UEFA Kupa 1998-99-es szezonjában a második selejtezőkörben a Ferencváros az AEK Athént kapta ellenfélnek. A Nyilasi Tibor vezette Fradi az első mérkőzésen, az Üllői úton a 90. percben 4-0-ra vezetett, majd a három perces hosszabbításban két gólt kapott. Az athéni visszavágó a görögök 4-0-s sikerét hozta, így összesítésben 6-4-el esett ki a Fradi.

Amúgy meg a BL- vagy az EL-meccseken Vidi FC néven fut majd ki a társaság, mert az UEFA ezen meccsein a szponzornevek használatát nem engedi. Csűrhetjük, csavarhatjuk a szót, akinek még nincs jegye a szerda esti AEK elleni összecsapásra, az menjen, és vegyen egyet.

A magyar bajnok eddigi nemzetközi teljesítménye annyit minimum megérdemel, hogy a lehető legtöbb szurkoló legyen ott a Groupama Arénában.

Minden magyar szurkolóra szükség lesz az AEK Athén ellen Fotó: Mudra László - Origo

A labdarúgó Bajnokok Ligája – ezzel nem mondunk újat – a világ legnépszerűbb és legnézettebb nemzetközi kupasorozata. Ide bejutni tényleg álomszerű.

Ha netán nem sikerül – ez is benne van a pakliban –, ott lesz az Európa-liga hat csoportmeccse,

amelyeken akár az Arsenallal, a Chelsea-vel vagy a Lipcsével, a Sevillával is találkozhat a MOL Vidi. A magyar labdarúgás kilenc éve vár BL-, és hat éve EL-főtáblás szereplésre. Óriási dolog, hogy az utóbbi már biztosan megvan a MOL Vidinek.

A szerda este 21 órakor kezdődő MOL Vidi-AEK Athén BL-playoff meccset az Origo élőben közvetíti.