Társoldalunk:

FIFA-bizottság felügyeli az uruguayi szövetséget

2018.08.22. 09:52

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az ellenőrzése alá vonta uruguayi tagszervezetét, melyben káosz alakult ki az elnök váratlan távozása miatt.

A felügyelő testületnek az a dolga, hogy mandátuma lejártáig, azaz február végéig rendbe tegye az uruguayi szövetség működését. Ez idő alatt többek között átnézi az alapszabályt, és azt összhangba hozza a nemzetközi, valamint a kontinentális szövetség szabályzatával, illetve segédkezik a tisztújító közgyűlés megszervezésében.

Wilmar Valdez, az uruguayi szövetség volt elnökeForrás: AFP/Eitan Abramovich

A FIFA szerepvállalásának az az oka, hogy az uruguayi labdarúgás több érdekcsoportja jelezte, nincs meggyőződve arról, hogy az elnökválasztás tiszta szabályok mellett zajlana le.

Wilmar Valdez elnök, aki esélyes volt újabb mandátum elnyerésére, július 30-án, egy nappal a tisztújítás előtt mondott le. Távozását nem sokkal az után jelentette be, hogy egy számára kellemetlen hangfelvétel bukkant fel. Ennek tartalma ugyan egyelőre nem publikus, de egyes médiumok értesülése szerint sportvezetőkre, egy kormánytagra, sportújságírókra és szurkolókra vonatkozó megjegyzések vannak benne.

Az eset nem egyedi, nemrég Argentínában fordult elő, hogy a FIFA irányítása alá vonta a szövetséget:

Messi nélkül valósággá válhat Argentína rémálma

A Bolívia elleni 2-0-s vereséget követően az argentin válogatott visszacsúszott az ötödik helyre a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőinek dél-amerikai csoportjában. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy a négy hátralévő mérkőzésükből Lionel Messi hármat kénytelen lesz kihagyni eltiltás miatt. A legnagyobb problémát mégsem ez, hanem a rosszul megválasztott szövetségi kapitány és a szövetségben meghúzódó korrupció okozza.