FIFA-bizottság felügyeli az uruguayi szövetséget

Horizontal PRESS CONFERENCE FOOTBALL
(FILES) In this file picture taken on April 9, 2018 the president of the Uruguayan Football Association (AUF) Wilmar Valdez listens during a press conference on the Argentina-Paraguay-Uruguay joint bid for the 2030 World Cup, in Buenos Aires. Valdez resigned suddenly on July 30, 2018 following the release of compromising audio recordings, just a day before he was due to stand for re-election. Although the exact content of the recordings is unknown, specialist media said they contained comments about sports administrators, a member of the government, sports journalists and supporters. Valdez, though, denied they had any link to his resignation. / AFP PHOTO / Eitan ABRAMOVICH
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) az ellenőrzése alá vonta uruguayi tagszervezetét, melyben káosz alakult ki az elnök váratlan távozása miatt.

A felügyelő testületnek az a dolga, hogy mandátuma lejártáig, azaz február végéig rendbe tegye az uruguayi szövetség működését. Ez idő alatt többek között átnézi az alapszabályt, és azt összhangba hozza a nemzetközi, valamint a kontinentális szövetség szabályzatával, illetve segédkezik a tisztújító közgyűlés megszervezésében.

Wilmar Valdez, az uruguayi szövetség volt elnöke Forrás: AFP/Eitan Abramovich

A FIFA szerepvállalásának az az oka, hogy az uruguayi labdarúgás több érdekcsoportja jelezte, nincs meggyőződve arról, hogy az elnökválasztás tiszta szabályok mellett zajlana le.

Wilmar Valdez elnök, aki esélyes volt újabb mandátum elnyerésére, július 30-án, egy nappal a tisztújítás előtt mondott le. Távozását nem sokkal az után jelentette be, hogy egy számára kellemetlen hangfelvétel bukkant fel. Ennek tartalma ugyan egyelőre nem publikus, de egyes médiumok értesülése szerint sportvezetőkre, egy kormánytagra, sportújságírókra és szurkolókra vonatkozó megjegyzések vannak benne.

Az eset nem egyedi, nemrég Argentínában fordult elő, hogy a FIFA irányítása alá vonta a szövetséget:

Messi nélkül valósággá válhat Argentína rémálma

A Bolívia elleni 2-0-s vereséget követően az argentin válogatott visszacsúszott az ötödik helyre a 2018-as oroszországi világbajnokság selejtezőinek dél-amerikai csoportjában. A helyzetüket tovább nehezíti, hogy a négy hátralévő mérkőzésükből Lionel Messi hármat kénytelen lesz kihagyni eltiltás miatt. A legnagyobb problémát mégsem ez, hanem a rosszul megválasztott szövetségi kapitány és a szövetségben meghúzódó korrupció okozza.