Társoldalunk:

Ronaldo-gól nélkül nyert rangadót a Juventus

2018.08.25. 19:55

A Juventus hazai pályán Miralem Pjanic és Mario Mandzukic góljával egy felejthető meccsen 2-0-ra legyőzte a Laziót a Serie A második fordulójának szombati nyitómérkőzésén. Cristiano Ronaldo megint nem nyújtott emlékezeteset, jó lövése és veszélyese is volt, de az ő gólhelyzetéből is más lőtt gólt. 

Cristiano Ronaldo torinói bemutatkozása - mondani sem kell - óriási hangulatot generált az Allianz Arenában (a Juve pályáját ugyanúgy hívják, mint a Bayern München stadionját). Már a bemelegítésre megteltek a lelátók, hogy minél többet láthassanak a hazai drukkerek a portugál sztárból. 

Massimiliano Allegri, a Juve edzője három helyen változtatott a Chievo otthonában győzelemmel rajtoló csapaton: kimaradt Quadrado, Dybala és Pjanic, helyettük bekerült Matuidi, Bernardeschi és Mandzukic. 

Simone Inzaghi, a Lazio vezetőedzője bizonyára könnyebb szezonkezdést is el tudott volna képzelni annál, mint, hogy a Napoli elleni hazai vereség (1-2) után a címvédőhöz kelljen utazniuk. Ő is változtatott, nála Cacéres, Badelj és Luis Felipe maradt ki, helyettük Wallace, Parolo és Luis Alberto kapott lehetőséget. 

A játékosok és a játékvezetők is egyenpólóban végezték a bemelegítést, amellyel a múlt heti genovai hídomlás áldozataira emlékeztek. 

Az első meccsen gól nélkül maradó Ronaldót láthatóan kezdettől próbálták helyzetbe hozni, az első komolyabb védést azonban Szczesnynek kellett kitolnia a jobb alsó sarokból, majd percekkel később Marusic löketét kellett magához ölelnie a lengyelnek. 

A 19. percben mutatott először valamit a Juve, ekkor előbb Khedira találta telibe a bal kapufát, majd Ronaldo maradt le centikkel egy beadásról, amit aztán Sztrakosa ütött el jó messzire. Fél óra elteltével azonban már az albán kapus sem tudott segíteni: Wallace fejelt középre egy labdát, Pjanic pedig köszönte szépen és kapásból bevarrta a bal alsóba.

A Laziónak így ki kellett nyílnia, fentebb kellett tolnia a letámadást, amivel néha sikerült ugyan megzavarniuk a Juve labdakihozatalait, ugyanakkor kockáztatot is vállaltak a hazai kontrák formájában.

Az eseménytelenül csordogáló második félidőben a 62. percben jött el a pillanat, amire oly' sokan vártak, a 23 méterről kissé balról megítélt szabadrúgást a sorfalba rúgta – ami csak annak volt meglepő, aki nem tudja, hogy a portugál milyen kevéssé hatékony szabadrúgásból. Az egy perccel később az ötösről kapu irányába fejelt - de fölé szálló - labdája sokkal veszélyesebb volt. A 71. percben pedig tényleg csak centik - és Sztrakosa keze - választották el első juvés góljától a portugál: a húsz méterről fordulásból leadott lövését hatalmas bravúrral tolta ki a léc alól az albán kapus.

Majd kiderült, hogy még az ő gólját is más lövi: a 75. percben Cancélo beadásába pont annyira tudott belepiszkálni Sztrakosa, hogy Ronaldo átszaladjon a labdán, ami így pont jó lett Mandzukicnak, a horvát pedig be is varrta a Juve második gólját. 

Nem állítjuk, hogy Ronaldo maradéktalanul örült a társ sikerének...

A Juventus szurkolóit azonban ez aligha zavarta, a bajnokságot pedig a 2006-2007-es idény óta először két vereséggel kezdő római csapat híveit pedig ugyanilyen kevéssé vígasztalta. A vége maradt a 2-0, a torinóiak maradtak hibátlanok, a Lazio pedig maradt nyeretlen.

Eredmény, Serie A, 2. forduló:
Juventus–Lazio 2-0 (1-0)
gól: Pjanic 30., Mandzukic 75.