A szenzációs MOL Vidi negyvenezer görögöt némított el Athénban

Athén, 2018. augusztus 28. A Vidi FC (b) játékosai, miután 1-1-es döntetlent ért el az AEK Athén ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott visszavágó mérkőzésen az athéni Olimpiai Stadionban 2018. augusztus 28-án. A Vidi 3-2-es összesítéssel elveszítette a labdarúgó Bajnokok Ligája-selejtező utolsó párharcát, így ősszel az Európa-liga csoportkörében folytathatja nemzetközi szereplését. (MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz)
Vágólapra másolva!
A MOL Vidi húsz percen keresztül elnémította az Olimpiai Stadion teljes nézőseregét, miközben a hazai szurkolók tüntettek, az AEK játékosai idegessé váltak - ez a magyar bajnokcsapat legnagyobb dicsérete kedd éjszaka Athénban. Az 1-1-re végződött AEK-Vidi BL-playoffmeccs után a görögök hatalmas megkönnyebbüléssel vették tudomásul továbbjutásukat, míg a magyar csapat játékosai igyekeztek higgadtak maradni. Interjúk a helyszínről.

Kiküldött munkatársunk athéni jelentése.

Sokáig, nagyon sokáig kellett várni a vegyes zónában a magyar játékosokra. A görögök boldogan nyilatkoztak fűnek-fának, de azt a sajtótájékoztatón az edzőjük is elismerte, hogy roppant kemény ellenfél volt a magyar bajnok az AEK számára. A lefújás után egy órával elsőként Kovács István érkezett és válaszolt az Origo kérdéseire.

"Közel voltunk a továbbjutáshoz" - mondta Kovács István. "Ettől függetlenül gratulálunk az AEK Athénnak, amely egy góllal rúgott többet nálunk.

Kovács István, a Vidi FC (j) és Marko Livaja, az AEK Athén játékosa a labdarúgó-Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott visszavágó mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Otthon dőlt el, a két bekapott gól és a kiállítás döntötte el ezt a párharcot. Már Budapesten is azt mondtam, hogy az emberhátrány ellenére nem lett volna szabad két gólt kapnunk. Korábban egy ilyen szituációt profin megoldott a csapat, ez egy hete nem sikerült.

Nem omlottunk össze, erre kifejezetten büszke vagyok. Egy kis plusz hiányzott. A hosszabbításban mi játszottunk volna emberelőnyben, amely ide billenthette volna a mérleg nyelvét."

Néma csend volt ebben a hatalmas stadionban. Ez érzékelték?
Igen, ez a legnagyobb dicséret a számunkra.

Persze, megvolt nekik a kedvező eredmény, nem lehetett ezen csodálkozni, és nem is kárhoztatjuk őket.

Négy idegenbeli mérkőzésen sem szenvedtek vereséget a BL-selejtezőben, és nem kaptak egy gólnál többet egyetlen kinti meccsen sem. Ez mekkora fegyvertény?
Nagyon nagy.

Főleg azért, mert ezt az eredményt a Bajnokok Ligájában hoztuk le, olyan országok bajnokcsapatai ellen, amelyek nálunk magasabban jegyzettek.

De azt nem tudom, hogy ilyen közel mikor leszünk legközelebb a Bajnokok Ligája főtáblájához.

Pátkai Máté szerint egy-két nap múlva mindenkiben leülepednek az események, és sikerként lehet értékelni az Európa Liga szereplést is.

"Nem történt tragédia" - felelte az Origo kérdésére Pátkai Máté. "A meccs előtt tényleg az volt a célunk, hogy idegenben érjünk el olyan bravúrt, amely a BL-főtáblára juttat fel bennünket. Ezt nemcsak szavakban, de a pályán is igyekeztünk megmutatni.

Pátkai Máté, a Vidi FC (j) és Andre Simoes, az AEK Athén játékosa a labdarúgó-Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott visszavágó mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Az Európa Liga csoportkörös szereplés megvan, ezt sokan aláírták volna júniusban, amikor a selejtezőket sorsolták.

Az utolsó pillanatban is hosszabbításra menthettük volna a mérkőzést. Óriási volt ez a nyár, nem másodosztályú, rangon aluli csapatok ellen küzdöttünk. Ez mindenkinek erőt kell adjon a folytatásra, el kell hinnünk, hogy az Európa Ligában is lehet keresnivalónk."

Milyen csoportot szeretne az EL-ben? Olyat, amiben ott egy nagycsapat - a Chelsea, a Milan, vagy a Sevilla -, vagy olyat, ahonnan a Vidinek reális esélye lehet a továbblépésre?
Biztos mindenkinek nagy élmény lenne valamelyik topliga EL-csapata ellen focizni, de

őszintén mondom, én azt szeretném, hogy továbbjussunk.

Ehhez a sorsolásnál nagy szerencse is kell, hiszen a negyedik kalapban leszünk. Szervezett, fegyelmezett futballal ott sem leszünk esélytelenek. Nézze meg a Dudelange-ot, amely a román bajnok ellen juthat oda, ahol mi már ott vagyunk.

A sajtópáholyban a görög újságírók a második félidőben nem hittek a szemüknek, idegességükben az asztalt verték. Bent a pályán milyen volt a légkör?
Mindent elmond, hogy a 75. perctől kezdve hangos füttyszó kíséretében telt a meccs, negyvenezren fütyültek. Nyomás alatt tartottuk az AEK-et, ennél nagyobb dolog nem történhetett volna meg.

Fiola Attila, a Vidi védője főszereplője volt a görögök tizenegyesét megelőző szituációnak. A portugál Hélder Lopest ő lökte meg, a lengyel játékvezető büntetőt ítélt.

"Jogos volt, meglöktem őt" - mondta Fiola.

Megvoltak a lehetőségeink, egy kis szerencse kellett volna a dologhoz. A budapesti meccsen ment el a továbbjutás, mert Huszti Szabolcs kiállítását nem viseltük el. Athénban egy lapra kellett mindent feltenni.

Fiola Attila, a Vidi FC (b) és Helder Lopes, az AEK Athén játékosa 8j) a labdarúgó-Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott visszavágó mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Az első félidőben nem volt helyzetünk. A szünetben higgadtan értékeltük a történteket, a második félidőben gólt kaptunk, de rúgtunk is egyet. A kupasorozat elején, ha valaki azt mondja nekünk, hogy megvan az EL-szerplés, mindenki aláírja.

Persze, nagyon jó lenne, de itt most hatalmas lehetőséget szalasztottunk el."

Ezt mondták az edzők

A Vidi edzője, Marko Nikolic a találkozót követően hangsúlyozta: két érzés kavarog benne, mert egyrészt büszke a csapatára és ahogy játszott Athénban, ugyanakkor szomorú is, mert nem tudtak bejutni a BL-be, amire előzetesen szinte senki sem számított. A játékosok mindent megtettek a továbbjutásért, mindent kiadtak magukból, de hiányzott egy kis szerencse a párharc során és az AEK kapusa is kiválóan védett - tette hozzá.
Kiemelte, hogy jobbak talán nem, de rosszabbak sem voltak, mint a görög együttes.
Megemlítette, hogy vasárnap az FTC ellen fontos bajnoki rangadó vár rájuk és aztán ősszel az Európa Liga, ahol pontot, pontokat szeretnének szerezni.
Kérdésre elmondta: egészen kis dolgok döntöttek, de emelt fővel jöhettek le a Vidi futballistái a pályáról.
Az AEK trénere, Marinosz Uzunidisz szerint vezető góljuk után idegesen játszottak, mert sok pénz és a továbbjutás forgott kockán. Mint mondta, összességében jobbak voltak a Vidinél, ezért büszke a csapatára.

Az Origo Athénban megszólaltatta Kovács Zoltánt, a MOL Vidi sportigazgatóját is.

"Nagyon közel voltunk a csodához. Büszke vagyok a csapatra, az edzőkre, mindenki óriási munkát végzett. Nincs azonban vége a nemzetközi meccseinknek, hiszen az Európa Liga csoportkörében folytathatjuk. Ez újabb hat meccset jelent szeptember közepétől december közepéig.

Arra rúgták a labdát, amerre álltak - a meccs utolsó szakaszában teljesen föléjük nőtt a Vidi. A szurkolóik tüntettek ellenük. Erősek, egységesek vagyunk. A taktikai fegyelmezettségünk is megvan, erre lehet alapozni.

Az Európa Liga sorsolása előtt miről álmodik? Milyen ellenfeleket szeretne?
Nyilván minél több meccsen szeretnénk nyerni.

A szurkolók biztosan örülnének, ha sztárcsapat is jönne hozzánk,

de ez már majdnem mindegy ezen a szinten. Persze, jó lenne a csoportban is meccset nyerni, netán továbbjutni. Ebben a társaságban egyetlen olyan sportember sincs, aki veszíteni szeretne. Nem dőlünk hátra, hatalmas munka vár ránk az Európa Ligában.

Ízlelgessük egy kicsit: Chelsea-MOL Vidi tétmeccs a Stamford Bridge-n.
Jó, nyilván mások lennének az esélyek, mint itt, de voltaképpen majdnem mindegy már. Hosszú idő, hat év után ismét van magyar csapat a csoportkörben - remélem, mindenki büszke ránk. Mi nagyon azok vagyunk.

Ha június közepén azt mondják önnek, hogy itt egy EL-főtáblás hely, le sem játsszák a selejtezőket?
Minden bizonnyal azt mondom, adják ide, mert

Az olyan csapatoknak, mint a MOL Vidi, nem lett könnyebb a helyzete. Azon kell dolgoznunk, hogy az idei majdnem jövőre meglegyen.

A Vidi FC játékosai, miután 1-1-es döntetlent ért el az AEK Athén ellen a labdarúgó-Bajnokok Ligája selejtezőjének negyedik fordulójában játszott visszavágó mérkőzésen Forrás: MTI/AP/Pétrosz Jannakurisz

Ebben a nyári sorozatban a szerencse is mellénk állt (amikor a Dudelange játékosa, Ibrahimovics kihagyta a kihagyhatatlant Felcsúton), volt bravúr (a bolgár Ludogorec ellen), volt kibrusztolt, kőkemény meccs (a Malmö ellen), tehát mindent megcsináltunk, ami ahhoz kellett, hogy elérjünk a főtáblára. De azt nyugodtan állíthatom, hogy nem az AEK volt a legerősebb ellenfél a négy közül, akivel játszottunk.

Nyolc meccsből egyet vesztettünk el - nagyon szép statisztika.

Kavarognak bennem az érzelmek, most nehezen tudok beszélni erről. Mindenesetre van némi hiányérzet bennem.

Ők is jöhetnek az EL-főtáblán

Chelsea, Arsenal, Lazio, Milan, Villareal, Betis, Eintracht Frankfurt, Bayer Leverkusen, Marseille, Sporting Lisszabon, Dinamo Zagreb, Dinamo Kijev, Fenerbahce - szép, veretes névsor. Sorsolás pénteken 13 órakor - az Origo élőben közvetít Monacóból.