Löwöt sokkolta a vb-kudarc, beismerte arroganciáját

Presentation of the analysis of the World Cup Sports soccer national soccer squad PRESS CONFERENCE
29.08.2018, Bavaria, Munich: German national football team, presentation of the World Cup analysis and announcement of the squad for the international matches against France and Peru. German national coach Joachim Löw comes to the press conference. Photo: Lino Mirgeler/dpa
Vágólapra másolva!
Joachim Löw szövetségi kapitányt sokkolta a német labdarúgó-válogatott korai búcsúja a nyári, oroszországi világbajnokságon.

"Abszolút mélyütés volt.

- közölte a vb utáni első nyilvános szereplésén megjelent szakvezető, aki 165 mérkőzésen irányította már a nemzeti csapatot.

A döbbenetes bukás óta ez volt a német szövetségi kapitány első nyilvános szereplése Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Lino Mirgeler

Az 58 éves tréner elmondta, a hazaérkezés utáni első napok a csalódottságról, levertségről és a haragról szóltak. Ami a saját felelősségét illeti, úgy fogalmazott: azzal követte el a legnagyobb hibát, hogy azt hitte, a Nationalelf a domináns stílusával mindenképpen továbbjut a csoportkörből.

"Ha így játszunk, akkor minden egyéb feltételnek teljesülnie kell, mert csak úgy egyenlítődik ki a fokozott kockázatvállalás.

Nos, ezekkel az egyéb feltételekkel volt a probléma" - jelentette ki Löw.

"Magam is arrogáns voltam, amikor még tökéletesíteni akartam ezt a harcmodort,

miközben úgy kellett volna felkészítenem a csapatot, mint a 2014-es vb előtt, amikor a támadás és a védekezés egyensúlyban volt" - tette hozzá.

Beismerte arroganciáját Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Frank Hoermann/Sven Simon

A személyi ügyekről szólva azt mondta, a vb-keretből 17 játékos lesz ott jövő csütörtökön Münchenben a Nemzetek Ligája nyitányán a világbajnok franciák ellen.

Nem kapott helyet a világbajnok Sami Khedira,

míg újoncként juthat szóhoz Thilo Kehrer (Paris Saint-Germain), Nico Schulz (1899 Hoffenheim) és Kai Havertz (Bayer Leverkusen), valamint újra meghívót kapott a vb előtt a névsorból kihúzott Leroy Sané (Manchester City), Nils Petersen (SC Freiburg) és Jonathan Tah (Bayer Leverkusen).

Löw kitért Mesut Özil esetére, aki a számára gyengén sikerült világbajnokság után rasszista okokra hivatkozva lemondta a válogatottságot.

"Azt hiszem, Mesut eltúlozta a dolgot, a csapaton belül sosem volt példa rasszizmusra. A körülötte felröppenő hírek a vb alatt gyengítettek és idegesítettek bennünket, de nem ezért búcsúztunk idő előtt" - szögezte le a szakember.

A németek Oroszországban címvédőként három ponttal utolsók lettek csoportjukban, és történetük során először már a csoportkör után búcsúztak a vb-től. A szövetség júliusban közölte, hogy Löw kitölti 2022-ig szóló szerződését.