Társoldalunk:

Az UEFA döntött, mikor vezeti be a videobírót

2018.08.31. 12:56

A jövő augusztusi Szuperkupán alkalmazza majd először az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) a videobírós rendszert, az úgynevezett VAR-t.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke pénteken beszélt arról, hogy a mostani szezonban még a legrangosabb kupasorozatban, a Bajnokok Ligájában sem lesz videós segítsége a játékvezetőknek. A tervek szerint először 2019. augusztus 14-én, a BL és az Európa-liga győztesének isztambuli összecsapásán vetik be a rendszert.

2019 augusztusában debütálhat a videobíró az UEFA-nálForrás: AFP/Toshifumi Kitamura

A BL-ben ezt követően már a selejtező utolsó, playoff-körében használhatják a technikát, míg az El-ben 2020-tól vezetik be.
A VAR működtetése még mindig nem teljesen egyértelmű, de tisztában vagyunk vele, hogy már nincs visszaút ebben a folyamatban– utalt a szlovén sportvezető arra, hogy egyre elterjedtebb a VAR használata, a nagy bajnokságokban már használják, mint ahogy az idei oroszországi vb-n is működött.
Ceferin azt igyekezett hangsúlyozni, hogy az UEFA-nak nincs egyszerű dolga, mivel a kupameccsek egyszerre több országban zajlanak, s mindenhol más társaság közvetíti a meccseket.
„Még nem tudjuk, hogy fogjuk csinálni” – jegyezte meg az elnök.