Társoldalunk:

Az UEFA eltörölheti, hogy az idegenben lőtt gólok döntsenek

2018.09.05. 08:04

Európa élklubjainak vezetőedzői azt javasolták a kontinentális labdarúgó-szövetségnek (UEFA), hogy vizsgálja felül az idegenben szerzett gólok szabályát a kupasorozatokban.

A szakemberek elsősorban azzal érveltek, hogy ma már korántsem olyan nehéz vendégként gólt szerezni, mint évtizedekkel ezelőtt, amikor bevezették a szabályt a párharcok eldöntésére.
Giorgio Marchetti, az UEFA helyettes főtitkára úgy fogalmazott, az UEFA nyitott a vitára a szabályról, amelyet a kieséses párharcokban használnak a továbbjutás eldöntésére.

Giorgio Marchetti, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA helyettes főtitkára (b) és Thomas Tuchel, a Paris Saint-Germain vezetőedzője távozik az UEFA Elit Edzői Fórumáról a szövetség nyoni székházábanForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Jelenleg, ha a két meccs után döntetlen az állás, akkor az a csapat lép a következő körbe, amelyik idegenben több gólt szerzett, ha ez sem dönt, akkor következik a hosszabbítás.

Az edzők úgy gondolják, ma már nem olyan nehéz vendégként gólt szerezni, mint a múltban, ezért szeretnék, ha felülvizsgálnánk a szabályt, és ezt meg fogjuk tenni. A futball megváltozott– mondta Marchetti, aki hozzátette, az érvelés szerint a szabály jelenleg kontraproduktív, mivel a hazai csapat kényszerül védekezésre, nehogy gólt kapjon, amellyel rendkívül nehéz helyzetbe kerülne.

A szabályt 1965-ben az azóta megszűnt KEK-ben vezették be, hogy elkerüljék a pénzfeldobást, vagy a semleges helyszínen újrajátszást a továbbjutás eldöntésére. Akkoriban viszont nagy kihívást jelentett az utazás, vagy éppen a vendégként tapasztalható szokatlan körülmények, ugyanakkor mára ezek rutinszerűvé váltak.

José Mourinho, a Manchester United vezetőedzője távozik az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA Elit Edzői FórumárólForrás: MTI/EPA/KEYSTONE/Salvatore Di Nolfi

Az edzők másik javaslata az volt, hogy a legjobb bajnokságokban azonos időpontban záruljon az átigazolási szezon. Amíg az angoloknál és az olaszoknál a bajnokság rajtjáig lehet új játékost szerződtetni, addig a spanyoloknál, németeknél és franciáknál augusztus végéig. A trénerek az előbbi verziót szeretnék kiterjeszteni.

Az éves értekezleten, amelyen a szakemberek megfogalmazták kérésüket, olyan trénerek vettek részt, mint Massimiliano Allegri (Juventus), Carlos Ancelotti (Napoli), Unai Emery (Arsenal), Paulo Fonseca (Sahtar Donyeck), Julen Lopetegui (Real Madrid), Jose Mourinho (Manchester United), Thomas Tuchel (Paris Saint-Germain) és Arsene Wenger, az Arsenal korábbi mestere.