Társoldalunk:

Negyedosztályú focistákkal és futsaljátékosokkal állnak ki a dánok

2018.09.05. 14:41

Soron következő két mérkőzésén John Jensen irányítja a dán labdarúgó-válogatottat, amelyet jelenleg futsaljátékosok, illetve harmad- és negyedosztályú futballisták alkotnak.

Az Arsenal korábbi középpályása szerdán a szlovákiai barátságos találkozón, majd vasárnap a Wales elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen ül a nemzeti együttes kispadjára.

"Azzal kellett kezdenem, hogy minden játékos nevét és posztját megkérdeztem" - mondta az 53 éves szakember, aki nemzeti hős a hazájában, ugyanis ő szerezte Dánia első gólját az 1992-es Európa-bajnokság 2-0-ra megnyert döntőjében.

Eriksen és a többiek - a legnagyobb sztárok nem lépnek pályáraForrás: Ritzau Scanpix/AFP/Liselotte Sabroe/Liselotte Sabroe

A mostani két összecsapáson azért nem Aage Hareide irányítja majd a válogatottat, mert a dán szövetség (DBU) nem szeretné, ha a szövetségi kapitánynak olyan labdarúgókkal kellene dolgoznia, akiket nem is ő hívott be.

A helyzet azért alakult ki, mert a DBU és a válogatott játékosai vitában állnak egymással, amely a játékosok egyéni szponzori megállapodásairól folyik. Vasárnap a DBU visszautasította a játékosok azon ajánlatát, hogy a soron következő két meccsre még érvényesek lehessenek a támogatói szerződések, s utána üljenek le ismét tárgyalni.

A dánok - a világranglista kilencedik helyezettjei, az idei világbajnokság nyolcaddöntősei - viszont kénytelenek kiállni a mérkőzésekre, hogy elkerüljék a büntetést, például, hogy kizárják őket a 2020-as kontinensviadalról. Ugyanakkor a szlovákok háborognak, mivel a skandináv gárda elleni találkozóra 26-ról egy euróra csökkentették a jegyárat, mivel ilyen gyenge kerettel korántsem olyan vonzó a mérkőzés a szurkolók számára."Ennél jobban is eltölthetnénk az időnket, ha ezt hamarabb tudjuk" - mondta Jan Kozak, a szlovákok szövetségi kapitánya.

A dán szövetségnek tavaly egy női világbajnoki selejtezőt kellett lemondania azért, mert a játékosokkal nem tudott megállapodni a szerződéseikről.