Ostobának hitték az újságírót, aki 365 nap alatt 365 focimeccset nézett meg

Tomasz Mortimer
Vágólapra másolva!
A HungarianFootball.com alapítója, Tomasz Mortimer 2017. szeptember hatodikán azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a következő 365 nap mindegyikén megnéz legalább egy félidőnyi futballközvetítést. Mivel erről a nagyközönséget is értesítette Twitter-oldalán, nem léphetett vissza. Az elsőre lehetetlennek tűnő küldetését szerda este, a Szlovákia–Dánia (3–0) barátságos mérkőzéssel teljesítette. 

„Válogatott szünet volt, mindössze egy magyar meccset adott a tévé. Szarkasztikusan kiírtam Twitterre, hogy jé, legalább egy magyar meccs van ma, mire az egyik ismerősöm megkérdezte, hogy szerintem lehetséges-e egy éven keresztül minden nap meccset nézni. Azt feleltem, »miért ne? Próbáljuk meg«” – mesélt a kezdetekről Mortimer, akinek nem számított, hogy angol, spanyol, perui vagy argentin másodosztályú bajnoki, amit talált, azt nézte. Az újságíróként 9-17 órás shiftben dolgozó férfi állítása szerint volt, hogy a szupermarket parkolójában, benzinkúton vagy vonaton streamelt a mobiltelefonján.

Az ESPN-nek adott rövid interjújából kiderül, hogy a munkája mellett heti két-három alkalommal focizni is eljárt, így néha kénytelen volt hajnali kettőig fennmaradni, hogy lássa a dél-amerikai meccset. Arra sohasem gondolt, hogy visszalép (a Twitterre kitett bejegyzése „játékban tartotta őt”), de voltak nehéz pillanatok, amikor elbizonytalanodott. Sokan őrültnek és ostobának tartották fogadalma miatt, a leggyakoribb kérdés, amit feltettek neki, az a „miért?” volt. Mint mondja, erre a kérdésre még egy év után sem tudja a választ.

A szlovák-dán barátságos meccs volt a 365. Forrás: Twitter/Tomasz Mortimer

A legjobb meccs, amit látott, az az Al Ain–Al Wahda (6–2) volt, amelyet az arab emírségekbeli El Clásicónak nevezett. A legrosszabb a Royal Antwerp–Standard Liege 0–0-s döntetlen Belgiumból, nem csak azért, mert nézhetetlen volt, hanem mert ez volt az első gól nélküli döntetlene 51 nap után. Később megfogadta, hogy amíg a küldetés tart, nem néz több belga bajnokit.

Arra vonatkozóan, hogy megcsinálná-e újra, azt válaszolta, hogy kizárt, maximum akkor, ha megnyerné a lottóötöst.

365 meccs, 1 051 gól és 23 db 0–0-s döntetlen után ne higgyük azt, hogy Mortimernek elege lett a futballból: szombaton ő is ott lesz Tamperében, hogy megnézze a magyar válogatottat a finnek elleni Nemzetek Ligája-összecsapáson.