Társoldalunk:

Vicsorból mosoly - a hatalmas akarat csodagyőzelmet ért Görögország ellen

2018.09.12. 05:17

A magyar labdarúgó-válogatott kedden este zárt kapuk mögött fogadta Görögországot a Nemzetek Ligája csoportkörének 2. játéknapján. Marco Rossi csapata hatalmasat küzdve, gyönyörű gólokat szerezve 2-1-re nyert a négyes legerősebb alakulatának kikiáltott görög csapat ellen, visszaadva ezzel a hitet a szurkolóknak. Jó volt újra mosolygós arcokat látni a vegyes zónában, íme a boldog nyilatkozatok.

Természetesen mondanunk sem kell, hogy a kedden játszó magyar csapatot össze sem lehetett hasonlítani a szombaton Tamperében fellépő együttessel. A második félidőt úgy harcolta végig a magyar együttes, ahogy az elmúlt években szinte sohasem. Az elsőben meg olyan gólokat szereztünk, hogy csak tátottuk a szánkat.

Íme az első magyar gól:

És a második:

A magyar válogatott taktikailag is nagyon érett játékot mutatott be. Tamperében 43 alkalommal vesztettük el a labdát, a görögök ellen ez a szám 13-ra csökkent. Most pedig jöjjenek a nyilatkozatok a vegyes zónából.

„Nagyon fontos győzelem volt ez, visszajöttünk a versenybe” - kezdte az értékelést Lang Ádám, majd így folytatta: A vereség ellenére voltak pozitívumai az előző mérkőzésnek is, az volt a cél, hogy azokat átmentsük erre a találkozóra, a hibákat pedig kijavítsuk. Nem mondom azt, hogy domináltunk vagy hogy szépen játszottunk, de eredményesen, és ez volt a lényeg”.

Lang Ádám (j) szerint igazi csapatmunka volt a görögök elleni sikerForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Kolozsvár játékosa szerint kulcsfontosságú volt, hogy a védelem szervezettebb volt és stabilabb lábakon állt, mint a korábbi mérkőzéseken.

„Jól zártuk le a területeket, kevés lehetőséget adtunk a vendégeknek, mindezt jól bizonyítja, hogy leginkább csak pontrúgásokból tudtak veszélyeztetni. Igazi csapatmunka volt ez a siker, mindenki hozzátette a magáét. Rengeteget futottunk és dolgoztunk, boldogok vagyunk, hogy meglett az eredménye. A jövőben is valami hasonlóra lesz szükség.”

Marco Rossi szövetségi kapitány boldogan ölelte magához a lefújást követően a meccs egyik hősét, az első válogatott gólját szerző Sallai RolandotForrás: MTI/Illyés Tibor

"Begyakorolt figura előzte meg a találatomat, sok hasonló támadást vezettünk az edzéseken" - mondta a 15. percben a vezetést és a válogatottban első gólját megszerző Sallai Roland. „Jó úton vagyunk, ez a siker több mint egy győzelem, fordulópont lehet a csapat életében. Az új szakmai stáb vezetésével teljesen más koncepció alapján csináljuk a dolgunkat, ezen a vonalon kell továbbmennünk.” 

Arra a kérdésre, hogy vajon mi kell ahhoz, hogy ez a győzelem ne csak fellángolás legyen, így felelt.

Teljes erőbedobás és kemény munka. Ha megmarad ez a hozzáállás, ami most jellemzi a csapatot – márpedig meg kell, hogy maradjon, akkor olyan magaslatokba juthatunk, mint ahol 2016-ban jártunk.

A Freiburg új igazolása a hajrára a stadion elé megérkező szurkolókat is megemlítette. „Nagyon elfáradtunk a végére, de az utolsó 10 percre óriási lökést adott, hogy megjelentek a drukkerek és behallatszott a szurkolásuk. Ezúton is köszönjük nekik, remélem, hogy legközelebb már közösen ünnepelhetünk.”

Szalai Ádám (j) büszke arra, hogy a finnek és a görögök ellen csapatkapitánya volt a magyar válogatottnakForrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat kapitánya, Szalai Ádám is elismerően beszélt a társakról.

Le a kalappal a játékosok előtt, mind a fiatalok, mind az idősebbek nagyszerűen álltak hozzá a mérkőzéshez, annak ellenére, hogy az utóbbi meccsek sikertelensége miatt az önbizalmunk nyilván nem volt az egekben. Nagyon nehéz mérkőzés volt, főleg fejben, alkalmazkodni az üres stadionhoz, hogy hiába játszunk hazai pályán, nincsenek velünk a szurkolók. Emiatt is értékes a győzelem, ebből táplálkoznunk kell. Büszke vagyok arra, hogy ezen a két meccsen én lehettem ennek a csapatnak a kapitánya, és hogy néhány nappal egy fájó kudarc után ekkorát harcoltunk, és végre nyertünk.”

Bese Barnabás a finnek ellen nem lépett pályára, a görögök elleni találkozót viszont végigjátszotta, ráadásul a védelemben és a középpályán is megfordult, sőt gólpasszt adott Sallainak.

Természetesen a mester külön kérte tőlem, hogy fejjel szolgáljam ki valamelyik csapattársamat. A viccet félretéve, azt valóban megbeszéltük, hogy amennyire tudjuk, támogassuk a támadásokat, örülök, hogy jókor voltam jó helyen és hogy sikerült gólpasszt adnom Rolinak."

Nagy Ádám szokásához és nevéhez híven nagyot robotolt a középpályánForrás: MTI/Illyés Tibor
Csányi Sándor nyilatkozata
„Jó volt látni ezt a csapatot! Nemcsak a győzelemnek örülök, hanem annak is, hogy a mutatott játékban egyértelműen érezni lehetett az előrelépést. A folytatásban is ezt várjuk, hogy lépegessen előre, fejlődjön a magyar válogatott – mondta a Nemzeti Sportnak Csányi Sándor. – Úgy gondolom, jó döntés volt Marco Rossit kinevezni. Hogy túl késői döntés volt ez? Lehet, hogy igen, és ez az én hibám. Engem győztek meg arról, hogy Georges Leekens a megfelelő ember, de úgy gondoltam: inkább később váltsunk, mint hogy ne tegyünk semmit. Nagyobb hiba lett volna a belga kapitánnyal elindulni a Nemzetek Ligájában, mint kapitányt váltani az utolsó pillanatban, ám ez a mérkőzés meggyőzött arról, hogy ha Georges Leekens kinevezése nem volt jó ötlet, jól tettük, hogy váltottunk."

A Le Havre hátvédjéhez hasonlóan Nagy Ádámnak sem jutott szerep szombaton Tamperében, kedden este viszont ő is 90 percet kapott Marco Rossitól, amit jó játékkal hálált meg.

„Mindig tiszteletben tartom az edzőm döntését, a válogatottban és a klubomban egyaránt. De természetesen boldog voltam, hogy a görögök ellen a pályán lehettem és segíthettem a csapatot. Nyilván ha folyamatosan játszanék Bolognában, akkor a nemzeti együttesben is nagyobb esélyem lenne több időt a pályán tölteni, azon vagyok Olaszországban, hogy így legyen. Nagyszerű koncepciót kaptunk az új kapitánytól és a szakmai stábtól, afféle mankót, ami alapján elkezdtük hátulról újjáépíteni a csapatot. Nem akarok sablonokat mondani, de ez nem egyik napról a másikra történik, úgyhogy a látványos változásokhoz idő kell. Ha stabil lesz a védelmünk, és jönnek az eredmények, akkor majd lehet tovább csiszolgatni a dolgot, hogy szemre is tetszetős játékkal rukkoljunk elő. Úgy gondolom, sok van bennünk, jó lenne minden pozitívumot előhozni.”

Kovács Istvántól azt is megtudtuk, hogy elsősorban kinek volt köszönhető a diadal. Az első meccs után a szövetségi kapitány magára vállalta a felelősséget a vereségért, ezért a győzelemért viszont a dicséret elsősorban őt illeti, mert ez az ő érdeme volt. Olyan taktikát talált ki a szakmai stábjával, amivel eredményesek voltunk és szerencsére a csapat is jól reagált a fájó finnországi kudarcra."

Kovács István szerint a görögök elleni siker elsősorban Marco Rossi érdeme voltForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Vidi játékosa sem mehetett el szó nélkül a zárt kapu és a hajrára megérkező szurkolók mellett.

A meccs közben az Üllői útra érkező szurkolók csoportjaForrás: Semleges Térfél Facebook

„Remélem, hogy a közönség és a csapat hamarosan újra egymásra talál, mert ahogyan azt a találkozó előtti sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány is kiemelte, ez a sport a szurkolókért van és nélkülük semmit nem ér. Akkor leszünk igazán sikeresek, ha a pályán, és azon kívül a szurkolókkal is meglesz az összhang.”

Legközelebb, október 12-én Görögországban vendégszerepel a csapat, 15-én pedig Észtországba látogat Marco Rossi legénysége. Így november 15-én és 18-án, a finnek, majd az észtek ellen dobbanhat újra együtt a magyar szív, a pályán és a Groupama Aréna lelátóin.   

Marco Rossi a sajtótájékoztatón

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya a meccs utáni sajtótájékoztatón a következőket mondta: "Gratulálok játékosaimnak, akik ugyanúgy harcoltak, mint Finnországban, ahol kevésbé állt mellénk a szerencse. Elsősorban nekik jár a gratuláció" - fogalmazott Marco Rossi, akit tapssal fogadtak az újságírók a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón. A szakvezető rámutatott, technikai és taktikai szinten még javulnia kell együttesének, ugyanakkor az átadások, a helyezkedés és labdabirtoklás terén az első félidőben látottakkal meg van elégedve. "A második félidőben kicsit alábbhagyott a lendület, mintha kissé megijedtek volna, hisz rég nyertek mérkőzést. Az ekkor mutatott kitartás és lélekjelenlét miatt viszont dicséretet érdemel a csapat" - mondta. "A játékosok a kezdetektől megfogadták a tanácsaimat, betartották az utasításaimat a pályán. Elképesztően nagy nyomás és felelősség volt rajtuk" - fejtette ki Rossi. - "A futball számomra az emberekről szól, szurkolók nélkül pedig a foci halott. Viszont talán egy kis terhet levett a játékosok válláról, hogy nem volt rajtuk a szurkolók nyomása." A drukkerek énekléséről elmondta, ez számára azt mutatta, hogy odafigyelnek csapatára. "A szurkolók szeretnének egy nyertes csapatot, valahol követték a mérkőzést, és azt látták a televízióban, hogy foggal-körömmel harcolunk a három pontért. Pozitív jel számomra, hogy a szurkolók úgy érezték, el kell jönni és támogatni bennünket" - emelte ki.