Társoldalunk:

Marco Rossi inkább választja a csúnya győzelmet, mint a szép focit

2018.09.13. 11:52

Marco Rossi szerdán meglátogatta az épülő új Puskás Ferenc Stadiont, és egy terjedelmes interjúban elmondta, hogy mit várt, mit kért és mit kapott eddig a magyar labdarúgó-válogatottól. Az olasz szakember beszélt saját futballfilozófiájáról és arról, hogy számára mi a legnagyobb kihívás a szövetségi kapitányi munkában.

Marco Rossi a Görögország elleni nagyszerű Nemzetek Ligája-győzelem másnapján, egyetlen perc alvás nélkül érkezett meg a Puskás-stadionhoz, hogy interjút adjon a MOL Csapat számára.

Egyetlen percet sem aludtam. Sőt, amikor a meccs után hazaértem, mondtam a feleségemnek, hogy olyan érzésem van, mintha valami hiányozna. Aztán rájöttem, hogy elfelejtettem enni egész nap” – mondta el a kapitány, egyértelművé téve, hogy meccsnapon számára nincs fontosabb dolog a mérkőzésnél. 

Marco Rossi az új Puskás-stadion úgynevezett skywalkjánForrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

A látványos ütemben épülő stadionban Rossi felidézte, hogy játszott emlékezetes mérkőzést a régi arénában is még a Honvéd vezetőedzőjeként a Fradi ellen, az új létesítmény azonban egészen más lesz: Itt viszont csaknem 70 ezer néző szurkolhat majd nekünk. A gondolattól is libabőrös vagyok – mondta.

A szakmára rátérve a kapitány örömmel mondta el, hogy a válogatott játékosok és a stáb is teljes mértékben partner volt az általa kért munka során a két Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. Azt viszont hozzátette, hogy ez a feladatkör számára is tartogat nehézségeket.

Egy hét, jó esetben tíz nap közös munka áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy ne csak taktikáról, de stratégiáról, együtt mozgásról és mentális felkészülésről egyszerre beszélhessünk. Ahhoz, hogy ennyi minden beleférjen ilyen rövid időbe, motivált, jó szellemű sportemberekre van szükség, és szerencsére ebben nem is éreztem hiányosságokat – magyarázta.

Mintha a fellegekben járna, pedig szó sincs erről: maradt két lábbal a földönForrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

Marco Rossi nem rejtette véka alá, hogy ő bizony az olasz edzőiskola növendéke, és mint ilyen, nem a szép játék jelenti számára a legnagyobb boldogságot.

„Olasz vagyok, egy olyan futballkultúrából jöttem, ahol csak az eredmény számít, és mit tagadjam, ha választanom kell, hogy szép játékkal veszítsünk, vagy csúnyával nyerjünk, nem kérdés, melyik mellett döntök. Én is szeretem a szép futballt, de szerintem az a futball a legszebb, ami győzelmet hoz – vallott filozófiájáról, hozzátéve, legfontosabb célja a csapat stabilitásának kialakítása. Ha hátul stabil vagy, akkor elkezdhetsz előre gondolkodni, de amíg a védekezésed nem áll biztos lábakon, minden esetlegessé válik.

A formációk és különféle taktikai felállások tekintetében nem tett le a háromvédős rendszerről, de mint mondja, azt kevés magyar játékos ismeri, mert jóformán csak Nagy Ádám klubja, a Bologna alkalmazza. Azonban fontosabb, hogy a játékosok tudjanak alkalmazkodni a különböző felállásokhoz, és azokat akár meccs közben is lehessen variálni.

Már alig várja, hogy 70 ezer néző előtt vezethesse ki a csapatot az új Puskás Ferenc Stadion gyepéreForrás: Neo Interactive/Szalmás Péter

A sok taktika mellett ritkán hangzik el, hogy a jó kapitány egyben jó pszichológus, aki tud foglalkozni a játékosok lelkével is. A görögök elleni NL-meccs iskolapéldája volt ennek a munkának.

„Sokan alábecsülik a pszichológiai felkészítés jelentőségét, pedig nagyon fontos, hogy a játékosok milyen mentális állapotban lépnek pályára. Mondok egy kézzelfogható példát: Görögország legyőzése elképesztően fontos volt számunkra, mert a három pontnál sokkal többet adott: önbizalmat. A játékosaimnak kevés sikerélmény jutott a válogatottban az utóbbi időben, és egy rossz széria alatt könnyen elillan az önbizalom – márpedig anélkül nem lehet sikert elérni.”