Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga 8. fordulójában megtört az átok, a Puskás Akadémia 2-1-re legyőzte a MOL Vidi FC-t a felcsúti Pancho Arénában - Marko Scsepovics a 102. percben büntetőt hibázott -, így a két csapat történelmében az első sikerét ünnepelhette a PAFC. Az Újpest megverte a Debrecent (1-0), a Mezőkövesd gyorsan háromgólos előnybe került a DVTK ellen, végül „csak" 4-2-re nyert, a Kisvárda 4-1-re kiütötte a Haladást, míg a Paks 3-0-ra verte az MTK-t.

A két együttes történelme egyértelmű székesfehérvári fölényt mutat, így a MOL Vidi nyugodtan készülhetett az összecsapásra.

A forduló előtt tíz NB I-es bajnokit játszott a két csapat, a Vidi még egyszer sem kapott ki:

a fehérváriak 7 mérkőzést megnyertek a felcsútiak ellen, háromszor pedig ikszeltek velük. Ami az eddigi bajnoki teljesítményeket illeti, a Vidi veretlenül, a PAFC nyeretlenül, az utolsó helyről várta a találkozót.

Az összecsapás egyperces gyászszünettel kezdődött. Az életének 75. évében elhunyt Géczi Istvánra, a Ferencváros legendás kapusára emlékeztek a Pancho Arénában. A találkozó első próbálkozására a 6. percig kellett várni, ekkor Bachana Arabuli próbálkozott 16 méterről, de Kovácsik Ádámnak nem okozott gondot a lövés. Nem sokkal később a Vidi is veszélyeztetett, de Huszti szabadrúgása után Stopira jó helyzetben kapu mellé fejelt.

Kovács István nagyot harcolt a Puskás Akadémia védőivel Forrás: MOL Vidi FC

Az első negyedóra végén Kiss Tamás lőtt távolról a jobb kapufa mellé, majd menetrend szerint jött a válasz a fehérváriaktól, de Kovács István nagy szóló végén hét méterről Branislav Danilovicsba rúgta a labdát. A 24. percben már a felcsúti kapus is tehetetlen volt: egy perccel előtte Jonathan

Heris vágta fel a tizenhatoson belül Marko Scsepovicsot, a sértett pedig a jobb alsóba lőtte a büntetőt,

hiába érezte jól az irányt Danilovics.

A kapott gól kicsit felrázta a Puskás Akadémiát, de Hegedűs János lövését blokkolták, majd Kiss lövése után az oldalhálóban kötött ki a labda. A 38. percben érdekes jelenetek után a PAFC is tizenegyeshez jutott: Kovácsik és Paulo Vinícius ütközése után Arabuli fejelt a kapufára, de közben

a magyar válogatott védő fejbe rúgta, így jöhetett a büntető, amelyet Josip Knezevic magabiztosan lőtt a bal alsóba.

Az első félidő végén Még Juhász Roland és Arabuli kakaskodtak egy kicsit egy-egy sárga lapért, ám újabb gól már nem esett, így 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

Hatalmas küzdelem volt a Puskás Akadémia-Vidi mérkőzésen Forrás: MOL Vidi FC

A második játékrész elején Arabuli kapott nagyot Hadzictól, a felcsúti játékos nem is tudta folytatni a játékot. A kényszerű csere után Stopira fejelt megint kapu fölé Huszti szabadrúgása után, majd a másik oldalon Knezevic lőtt egy kontra végén kapu fölé a tizenhatos sarkáról.

Az 56. percben Pátkai Máté helyére beállt

Georgi Milanov, a bolgár játékos tehát debütált az NB I-ben.

Négy perccel később a hazai játékosok Viníciusnak reklamálták a második sárga lapot – a védő Kiss Tamást lökte el jó helyzetben –, de megúszta a játékos, Knezevic pedig a szabadrúgást kapu fölé lőtte 22 méterről.

Heris keményen fogta Lazovicsot Forrás: MOL Vidi FC

A 61. percben nagyjából a harmadik labdaérintéséből

gólt szerezhetett volna Milanov, de kapásból a felső lécet találta telibe a tizenhatoson belülről.

A 70. percben a Vidi védelme kis híján összehozta az újabb gólt a PAFC-nak, Boban Nikolov rosszul hátratett labdáját Vinícius nem érte el, a labdára Dejan Trajkovski csapott le, Kovácsik Ádám nagy bravúrral védte a közeli lövést. A fehérváriak kapusa ütközött a felcsútiak játékosával,

az eset után nyakmerevítőt kapott Kovácsik, és hordágyon kellett levinni a pályáról,

de szerencsére magánál volt. A helyére Tomas Tujvel állt be a meccs utolsó felére.

Tíz perccel a meccs vége előtt Lazovics terült el a földön Hegedűs szorításában, de a játékvezető szerint az eset nem ért büntetőt, majd a másik oldalon Mioc lépett ki ziccerben, de Tujvel hatalmasat védett. Ám nem ez volt a meccslabda, a 85. percben ugyanis a Puskás Akadémia megszerezte a vezetést:

Mioc szolgálta ki az ugyancsak debütáló Bryan de Jesúst, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt.

A hátralévő percekben - pedig 12 percet hosszabbított a játékvezető - Danilovics nagy bravúrjainak köszönhetően már nem tudott egyenlíteni a Vidi.

Pedig a 102. percben Scsepovics még tizenegyest rúghatott Heris kezezése után, de Danolivics ezt is megfogta,

így a két csapat történelmének 11. meccsén megszületett az első Puskás Akadémia-győzelem, míg a fehérvári klub elszenvedte az első vereségét a bajnokságban. A lefújás után sajnos elszabadultak az indulatok, Benczés Miklós is a földre került, majd Marko Scsepovics ugrott neki kis híján Varga Józsefnek.

A találkozót követően a MOL Vidi honlapjának nyilatkozott a két vezetőedző:

„Gratulálok a hazaiaknak a győzelemhez. Különösebb érdekességet nem tudok most mondani. Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt, nem engedhetnénk meg magunknak ilyen pontvesztéseket. Kontrolláltuk a mérkőzést, vezettünk is, a kapushibáig, amely végül az egyenlítéshez vezetett. A második játékrészt is jól kezdtük, helyzetek, kapufa, de jött Kovácsik sérülése, amely után több cserelehetőségünk már nem is maradt. Feszült jelenetek voltak a pályán és a pályán kívül is, amikor ezekre kerül a sor, azt nem kezeljük jól. A labdarúgásra kell koncentrálni, az hozza majd a minőséget. De még egyszer gratulálok a Puskás Akadémiának a győzelemhez és köszönet azoknak a Vidi-szurkolóknak, akik a helyszínen szurkoltak" - mondta Marko Nikolics.

Benczés Miklós így értékelt: „Nagyon nagy öröm számunkra, hogy megszereztük az első győzelmünket, az csak erősíti az érzést, hogy a tavalyi bajnokot győztük le. Gratulálok a srácoknak, ez egy emlékezetes találkozó marad. Nem csak azért, mert 102 perc után szereztük meg a győzelmet, hanem azért is, mert sokszor állítottuk nehéz feladat elé a Vidit. Sok olyan helyzetünk volt, amivel eldönthettük volna a találkozót, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy az utolsó 10 percben nagy nyomás alá kerültünk. Sok olyan találkozó volt, ahol a fordulópontokból nem jöttünk ki jól, de ez most más volt. Kellettek ehhez olyan labdarúgók, mint Varga Józsi és Mioc. Nekünk jól jött a válogatott szünet, be tudtunk illeszteni új embereket, kipróbáltunk új játékrendszert is. Két férfias csapat feszítette egymásnak a vállait, én nem neheztelek senkire a lefújás után történtek miatt. A stábtagok igyekeztek nyugtatni mindkét felet."

1. félidő
43Bachana Arabuli
43Roland Juhász
39Josip Knezevic
38Vinicius
30Jonathan Heris
24Marko Scepovic
22Máté Pátkai
18Benedikt Mioc
2. félidő
90Tamás Kiss
89István Kovács
85Bryan de Jesus
84Josip Knezevic
75Ádám Kovácsik
56Máté Pátkai
48Bachana Arabuli
Összeállítások
Puskás Akadémia FC4-2-3-1
Fehérvár FC4-1-2-1-2
Football Pálya
44
Branislav
Danilovic
71
Attila
Osváth
14
Jonathan
Heris
68
János
Hegedűs
23
Csaba
Spandler
33
József
Varga
5
Benedikt
Mioc
21
Tamás
Kiss
6
Dejan
Trajkovski
7
Bachana
Arabuli
19
Lajos
Hegedus
74
Ádám
Kovácsik
11
Loic
Nego
23
Roland
Juhász
3
22
8
Anel
Hadzic
10
István
Kovács
7
Danko
Lazovic
44
Marko
Scepovic
12
Tomas
Tujvel
5
Attila
Fiola

Puskás Akadémia FC

Kezdők
44Branislav Danilovic
71Attila Osváth
14Jonathan Heris
30
68János Hegedűs
23Csaba Spandler
33József Varga
5Benedikt Mioc
18
21Tamás Kiss
90
6Dejan Trajkovski
7Bachana Arabuli
48
43
19Lajos Hegedus
4Szilárd Bokros
10András Radó
11Jan Vlasko
24Patrik Poór
55Peter Szakaly
30Josip Knezevic
84
39
9Bryan de Jesus
85
Cserék

Fehérvár FC

Kezdők
74Ádám Kovácsik
75
11Loic Nego
23Roland Juhász
43
3Vinicius
38
22Stopira
8Anel Hadzic
10István Kovács
89
7Danko Lazovic
44Marko Scepovic
24
12Tomas Tujvel
5Attila Fiola
13Zsombor Berecz
0Armin Hodzic
19Boban Nikolov
65Szilveszter Hangya
17Máté Pátkai
56
22
77Georgi Milanov
Cserék

Az Újpest legyőzte a Debrecent

A találkozó előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a hétfőn 74 évesen elhunyt Géczi Istvánra, a Ferencváros olimpiai ezüstérmes kapusára.

Jó iramban kezdődött a mérkőzés, a hazaiak mezőnyfölényét a vendégek veszélyesebb két gólhelyzete kompenzálta. A 22. percben vezetést szerzett az Újpest - Nagy Dániel remek átlövéssel bombázott a hosszú felsőbe -, a kapott gól pedig megzavarta a vendégeket. A szünetig hátralévő időben a debreceniek semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapura, de a játékot irányító újpestiek előtt sem adódott újabb gólszerzési lehetőség.

A második játékrészben a Debrecen bátrabban futballozott, ám játékában nem volt benne a gól. A csapatok döntően a tizenhatosok között küzdöttek egymással. Az Újpest támadójátékát a lefújásig a kontrák jellemezték, akciók kidolgozása helyett inkább fegyelmezetten védekezett.

Az Újpest immár hat forduló óta veretlen, a Debrecen pedig öt forduló óta nyeretlen a bajnokságban. A hajdúságiak legutóbbi hat találkozójukon nem tudtak győzni a Megyeri úton, az Újpest házigazdaként két döntetlen mellett negyedszer győzte le a DVSC-t.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Újpest FC-Debreceni VSC 1-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2595 néző, v.: Farkas Á.
gólszerző: Nagy D. (22.)
sárga lap: Zsótér (36.), Burekovic (62.), A. Diallo (90.), illetve Kinyik (36.)

Újpest: Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic - Sankovic, Onovo - Nwobodo, Zsótér (Beridze, 66.), Nagy D. (Balázs B., 73.) - Novothny (A. Diallo, 89.)

Debrecen: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Szatmári, Barna - Ferenczi J. (Calvente, 58.), Tőzsér (Bereczki, 76.) - Bódi, Könyves (Csősz, a szünetben), Varga K. - Takács T.

Az MTK ellen is folytatta jó sorozatát a Paks

Az MTK kezdte aktívabban a mérkőzést, a hazaiak inkább kontratámadásokra rendezkedtek be. Az első félidő felénél aztán alábbhagyott a fővárosiak lendülete, a Paks pedig Hahn János ügyes találatával megszerezte a vezetést. A gól után inkább a házigazdák támadtak, az MTK játéka nagyon pontatlanná vált.

A szünetet követően átadta riválisának a területet a hazai csapat, s a vendégek próbáltak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni. A próbálkozás a játékrész közepén büntetővé érett, miután a sokat bizonytalankodó kapus, Nagy Gergely ismét hibázott. A 11-est azonban kihagyta Lencse László, ez pedig megzavarta a fővárosiakat, s néhány perccel később egy gyors akció végén megduplázta előnyét a Paks.

A hajrában nyomás alatt tartotta a hazai kaput a cserékkel felfrissített MTK, de ez nem hozott eredményt, sőt, az utolsó másodpercekben újabb paksi gól született.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Paksi FC-MTK Budapest 3-0 (1-0)
Paks, 864 néző, v.: Iványi
gólszerzők: Hahn (31.), Kecskés (73.), Simon (94.)
sárga lap: Vass P. (44.), Balogh (66.), Szelin (86.)

Paks: Nagy G. - Kulcsár D., Fejes, Gévay, Báló - Haraszti (Vági, 90.), Kecskés, Papp, Bertus, Remili (Bartha, 84.) - Hahn (Simon, 71.)

MTK Budapest: Kicsak - Ikenne-King, Balogh, Gengeliczki, Katona - Vass Á., Vass P. (Kanta, 62.) - Gera, Bognár (Torghelle, 74.), Schäfer (Szelin, 75.) - Lencse

Otthon először nyert a Kisvárda

Az első félidőben végig a Kisvárda akarata érvényesült, a hazaiak irányítani tudták a mérkőzést, és a 18. percben megszerzett vezetést követően nem engedtek túl sok lehetőséget a vendégcsapatnak.

Fordulás után sem hagyott alább a Kisvárda lendülete, a hazaiak harmadik góljával pedig gyakorlatilag fél órával a lefújás előtt eldőlt a mérkőzés. Bár a szombathelyiek szépíteni tudtak a hajrához közeledve, de erre is azonnal volt válaszuk a kisvárdaiaknak, akik megérdemelten tartották otthon a három pontot.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Kisvárda FC-Szombathelyi Haladás 4-1 (2-0)
Kisvárda, 2000 néző, v: Németh Á.
gólszerzők: Ilic (18., 69.), Horváth Z. (29.), Misic (57.), illetve Priskin (66.)
sárga lap: Vári (85.), illetve Kolcák (28.), Gaál (31.), Jancsó (87.)

Kisvárda: Felipe - Melnik, Anderson, Ene, Vári - Lucas, Protic, Misic (Milevszkij, 64.), Sassá (Gosztonyi, 71.), Ilic - Horváth Z. (Karaszjuk, 78.)

Haladás: Király - Schimmer, Kolcák, Benes, Habovda - Grumic (Jancsó, a szünetben), Jagodics - Bamgboye, Gaál (Rabusic, 58.), Rácz (Németh, 83.) - Priskin

Villámrajttal hazai győzelem Mezőkövesden

A mérkőzés előtt negyven perccel nagy eső zúdult a pályára, de a kezdésre elcsendesedett, a játéktér pedig viszonylag jó állapotban maradt. A hazaiak nagy lendülettel kezdtek, illetve jószerivel minden támadásuk góllal zárult a találkozó elején: bő tíz perc elteltével 3-0-ra vezettek.

Ezután taktikusan futballoztak, időnként pedig pontos passzokkal jutottak el a vendégek kapujáig, és többször lövéssel fejezték be támadásukat. A diósgyőrieknek lett volna miért felpörögniük, de ettől messze voltak, nem jelentettek veszélyt a hazai kapura és időnként hátul is bizonytalankodtak.

A második félidő elején szépített, majd a játékrész közepén egy megpattanó lövéssel egy gólra felzárkózott a DVTK, így egy időre ismét nyílttá vált a mérkőzés. A mezőkövesdi Vajda aztán tíz perccel a vége előtt nagy gólt lőtt távolról, ezzel eldöntötte a három pont sorsát. Sikerével a hazai csapat a negyedik helyre lépett előre a tabellán úgy, hogy csak hét mérkőzést játszott.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-Diósgyőri VTK 4-2 (3-0)
Mezőkövesd, 2500 néző, v.: Berke
gólszerzők: Szeles (7.), Cseri (9.), Vajda (11., 81.), illetve Tajti (52.), Makrai (68.)
sárga lap: Tóth Be. (45+2.), illetve Rados (37.), Tajti (45+2.), Vernes (61.), Márkvárt (70.)

Mezőkövesd: Dombó (Szappanos, 86.) - Farkas, Pillár, Katanec, Vadnai - Mevoungou, Szeles - Cseri, Tóth Be. (Molnár, 69.), Vajda (Szalai, 90.) - Drazic

Diósgyőr: Rados - Sesztakov (Bacsa, a szünetben), Brkovic, Karan, Juhar - Tóth Ba. (Sazbó Be., a szünetben), Tajti, Márkvárt - Vernes, Mihajlovic, Forgács (Makrai, 67.)

OTP Bank Liga, 8. forduló, további eredmények:
Puskás Akadémia FC-MOL Vidi FC 2-1 (1-1)
Kisvárda-Haladás 4-1 (2-0)
Mezőkövesd-Diósgyőr 4-2 (3-0)
Paks-MTK 3-0 (1-0)
Újpest-Debrecen 1-0 (1-0)

A bajnokság állása:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Paksi FC 23 15 4 4 42-26 16 49
GY
GY
V
GY
GY
I
2.
Ferencvárosi TC 22 15 4 3 59-22 37 48
GY
GY
GY
GY
GY
I
3.
Fehérvár FC 23 12 8 3 42-34 8 39
GY
GY
GY
V
V
I
4.
Puskás Akadémia FC 23 9 6 8 37-26 11 35
V
GY
GY
V
D
I
5.
DVSC 23 9 9 5 31-29 2 32
GY
V
V
GY
V
I
6.
MTK Budapest 23 9 10 4 29-44 -15 31
V
V
V
GY
V
I
7.
Kecskeméti TE 23 9 11 3 32-36 -4 30
GY
V
GY
V
V
I
8.
DVTK 22 8 9 5 35-35 0 29
D
V
V
GY
D
I
9.
ZTE FC 23 8 11 4 33-43 -10 28
GY
D
GY
GY
V
I
10.
Újpest FC 23 8 12 3 29-47 -18 27
V
GY
V
V
GY
I
Teljes lista