Társoldalunk:

Szalaiék közel álltak a BL-bravúrhoz, de szépségdíjas gólokkal egyenlített a Sahtar

2018.09.19. 20:49

A Bajnokok Ligája F csoportjának első fordulójában a Szalai Ádámmal felálló 2-2-es döntetlent játszott a Sahtar Donyeckkel, Harkovban. Az E csoportban az Ajax 3-0-ra nyert a MOL Vidit búcsúztató AEK Athén ellen az Amsterdam Arénában.

A találkozónak a Sahtar volt az esélyese, amely legutóbbi öt bajnoki mérkőzését megnyerte, és az előző szezonban a nyolcaddöntőig jutott a Bajnokok Ligájában. A német bronzérmes Hoffenheim először szerepel a legrangosabb európai kupasorozatban, Julian Nagelsmann pedig 31 évesen BL-történelem legfiatalabb edzője lett.

A német csapat kezdőjében ott volt a 48-szoros magyar válogatott Szalai Ádám, aki az idei szezonban három mérkőzésen három gólt szerzett a Bundesligában. A Hoffenheim már a 6. percben megszerezte a vezetést, és Szalai is aktív szerepet játszott a találatban. A magyar csatárnak Tarasz Sztyepanyenko keményen odalépett a félpályánál, a játékvezető azonban előnyszabályt ítélt, így a labda Florian Grillitsch elé került, aki a tizenhatos előterében kényszerítőzött Leonardo Bittencourttal, majd ziccerben higgadtan átpörgette a labdát a kivetődő Andrij Pyatov fölött.

A 15. percben Szalai is betalálhatott volna. Andrej Kramaric lefejelt labdáját a kapunak háttal levette, majd egy védővel a nyakában befordult és lőtt, azonban Pyatov bravúrral hárítani tudott. Az első hazai helyzetre a 26. percig kellett várni. Jaroszlav Rakickij beadására Sztyepanyenko érkezett, de hat méterről kapu fölé fejelt. A kihagyott helyzet miatt azonban sokat nem kellett bánkódnia, mert csapattársa, a brazil Ismaily egy perccel később egy remek egyéni alakítás után egyenlíteni tudott.

A 38. percben ismét megszerezték a vezetést a németek. Kramaric szögletére Pyatov borzasztó rossz ütemben mozdult ki, Havard Nordtveitnek pedig hat méterről csak az üres kapuba kellett fejelnie.

A második félidőt is a Hoffenheim kezdte jobban. Az 50. percben Szalai lekészített labdáját Kramaric bombázta kapura 18 méterről, Pyatov azonban védett. A 61. percben Szalai Ádám kisebb sérülést szenvedett. Egy fejpárbaj után belenézett a grúz Davit Khocholava könyökébe, így a vérzőfejű magyar támadót ápolni kellett az oldalvonal mellett. Végül a 75. percben cserélték le.

A mérkőzés hajrájában a németek átadták a területet az ukránoknak, és főleg kontratámadásokra rendezkedtek be. A defenzív taktika azonban megbosszulta magát, ugyanis a brazil Maycon 81. percben szerzett bombagóljával egyenlített a Sahtar Donyeck.

Az egyenlítés után vérszemet kaptak az ukránok, a 90. percben meg is nyerhették volna a meccset. Marlos 11 méteres lövésébe a védő Stefan Posch vetődött bele a kapu torkában.

Az ötperces hosszabbításban az eredmény már nem változott, így pontosztozkodás lett vége. A Sahtar Donyeck sorozatban hatodik döntetlenjét játszott hazai környezetben német csapat ellen.

Az Ajax három góllal kerekedett a vendég AEK Athén gárdája fölé az E csoport első összecsapásán.

A nyitó találat Nicolás Tagliafico nevéhez fűződik, ez volt a BL történetének ötszázadik gólja argentin játékostól.

A lendületes hollandok a folytatásban is több gólhelyzetet dolgoztak ki, és végül simán győztek.