Társoldalunk:

A németek kerültek közelebb a 2024-es foci-Eb megrendezéséhez

2018.09.21. 15:22

Kevesebb mint egy héttel a döntés előtt jobbnak értékelték az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) szakemberei Németország pályázatát a törökökénél a 2024-es Európa-bajnokság megrendezésére.

Az UEFA pénteken hozta nyilvánosságra a két pályázat előzetes értékelését. Eszerint a németek által benyújtott dokumentum "inspiráló, kreatív és kifejezetten professzionális víziót" tartalmaz, míg bár Törökország összességében szintén pozitív értékelést kapott, a szakemberek számos kérdésben kritikai észrevételeket fogalmaztak meg a pályázatról.

A törökök esetében "az emberjogi kérdésekben tapasztalt hiányosságokra" hívta fel a figyelmet az UEFA jelentése, illetve kiemelte, hogy míg Németországban a 24 csapatos Eb megrendezéséhez szükséges infrastrukturális feltételek adottak, addig Törökországban több projekt még tervezés alatt van.

A németek közel kerültek az Eb-rendezéshezForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arne Dedert

"Ezeknek a munkálatoknak az elvégzése a rendelkezésre álló időkerethez viszonyítva kockázatokat hordoz magában" - vélte az UEFA, amely hozzátette, hogy a német stadionok nagyobb kapacitással rendelkeznek, mint a török arénák.

Az európai szövetség végeredményben Németország pályázatát "kiemelkedően jó minőségűnek", míg Törökországét "magas minőségűnek" ítélte.

Az UEFA végrehajtó bizottsága jövő csütörtökön Nyonban dönt a 2024-es házigazdáról. A németek eddig egyszer, 1988-ban rendeztek Eb-t. A törökök többször is sikertelenül pályáztak, legutóbb a 2016-os torna megrendezéséről maradtak le, Franciaországgal szemben.

A következő, 2020-as kontinensviadalt Európa 12 városában, köztük Budapesten rendezik.