Társoldalunk:

A svájci rendőrök szerint maffiózó a Chelsea tulajdonosa

2018.09.25. 13:47

A svájci bevándorlási hivatal a szövetségi rendőrség által folytatott vizsgálatok eredménye nyomán elutasította Roman Abramovicsnak, a Chelsea futballcsapatának letelepedési kérelmét.

A kilencmilliárd dolláros vagyonával 2017-ben a világ 139. leggazdagabb embereként számon tartott orosz pénzember még 2016-ban nyújtott be letelepedési kérelmet. Abramovics a Valais kantonban lévő Verbier síparadicsomban ütötte volna fel tanyáját, aminek a régió vezetői nagyon örültek akkoriban, miután egy "igen jól szituált adófizetőt" láttak az orosz milliárdosban. Ennek megfelelően jóvá is hagyták a kérelmet, csakhogy az ügy átkerült a szövetségi rendőrség (Federal Police, FedPol) asztalára, ők pedig már nem voltak ennyire lelkesek Abramovics érkezésétől. 

Roman Abramovicsnak nincs oka az örömreForrás: AFP/Ben Stansall

Mint arról a Tages Anzeiger című svájci lap beszámol, a rendőrség úgy látja, jó okuk van feltételezni, hogy Abramovicsot elsősorban a szigorú svájci bankrendszert kihasználva a pénzmosás lehetősége csábítja az alpesi országba. További rossz pont a neve mellett, hogy a FedPol meglátása szerint kapcsolatot ápol szervezett bűnözői csoportokkal, ami miatt

a jelenléte veszélyt jelent az ország közbiztonságára, valamint Svájc jó hírére is.

Éppen ezért nem tudják támogatni a letelepedését, és ez alapján döntött a bevándorlási hivatal Abramovics kérelmének elutasítása mellett.

A gazdasági célú letelepedési kérelem elfogadása egyébként bevett szokás Valais kantonban (ha már foci és Abramovics: a tartomány szülötte Sepp Blatter korábbi, és Gianni Infantino jelenlegi FIFA-elnök), 2017-ben 578 ilyen engedélyt adtak ki, köztük ismert orosz üzletembereknek is, azaz nem lehet őket azzal vádolni, hogy a nemzetisége miatt nem látják szívesen.

Abramovics az első elutasítás óta többször is fellebbezett a döntés ellen, de a legutóbbi elutasítást követően véglegessé vált a határozat. A Chelsea tulajdonosa így marad orosz-izraeli kettős állampolgár, izraeli lakcímmel, miután nyáron a brit hatóságok nem újították meg vízumát, így nem tartózkodhat Nagy-Britanniában.