Társoldalunk:

Új alapokra helyezné az angol másodosztályt a Leeds tulajdonosa

2018.10.11. 13:17

A Premier League és a másodosztályú Championship között fennálló nagy gazdasági szakadék miatt önállóan működő második vonal bevezetését tartaná jónak Andrea Radrizzani, a Leeds United labdarúgóklub tulajdonosa.

Az olasz üzletember egy londoni konferencián azt mondta, a másodosztályú bajnokság televíziós szerződéseiből származó bevételek szétosztása nem hoz elég pénzt a kluboknak, amelyeknek így - feljutás esetén - nagy nehézséget jelent bennmaradni a Premier League-ben.

A Leeds United tulajdonosa, Andrea Radrizzani (balra)Forrás: AFP/Ye Aung Thu

"Nem fenntartható a Championshipben játszani: kicsi a televíziós bevétel, mert 72 különböző klub részesül belőle. Át kéne gondolni ezt a rendszert" - fogalmazott Radrizzani, aki szerint egy, a Premier League mintájára létrehozott, önállóan működő másodosztályú bajnokságra lenne szükség.

Az angol liga (EFL) 2017-ben 600 millió fontért értékesítette a bajnokságok közvetítési jogait, ám ebből nemcsak a Championshipben szereplő együttesek részesülnek, hanem a harmad- és negyedosztály klubjai is, összesen 72-en.

A 20 csapatos Premier League nagy-britanniai közvetítési jogait idén tavasszal 4,4 milliárd fontért értékesítették a következő három idényre.