Társoldalunk:

A magyar focikapust is megkeresték a bundázó játékosügynökök

2018.10.13. 10:12

Nem sokon múlott, hogy a belga Genkben közel kilenc évet lehúzó, a csapattal 2011-ben bajnokságot is nyerő magyar kapus, Köteles László is együttműködjön a belga focibotrány kulcsfiguráinak számító játékosmenedzserekkel. A magyar kapus szerint sokkolta Belgiumot a focibotrány.

Közel egyéves nyomozás után a hatóságok a héten egy széles körű akció keretében pénzmosás, korrupció, bűnszervezetben való részvétel és bundázás gyanúja miatt rengeteg fociszereplőt kihallgattak. Közülük huszonkilencet – játékosügynököket, játékvezetőket, klubvezetőket, ügyvédeket, könyvelőket és újságírókat – őrizetbe is vettek.

Ez nem annyira bundabotrány, inkább egy hatalmas korrupciós, pénzmosási ügy, ami sokkolta az országot. Bundázás az előző évadban az élvonalban maradásért vívott Mechelen–Beveren meccseken történhetett csak, de ott sem a játékosok, hanem a bírók csalhattak" – magyarázta a Borsnak Köteles László, aki 34 évesen abbahagyta a focit, jelenleg játékosmenedzser-irodát üzemeltet Belgiumban.

Köteles László nyáron vonult vissza az aktív labdarúgástólForrás: BELGA/AFP/Yorick Jansens

„A botrány főszereplője két játékosügynök, akiknek rengeteg focistája játszik az országban, ezért is érintett olyan sok belga csapat. Ők a játékostranszferek során korrumpálhattak klubvezetőket, moshattak tisztára pénzeket. Az egyik gyanúsítottnál 800 ezer euró készpénzt és 30-40 ezer eurós Rolex órákat találtak. A két férfit én is jól ismerem, több csapattársamat képviselték, sok meccsünkön, edzésünkön jártak. Amikor a Genkkel a BL-ben és az EL-ben szerepeltünk, s jól ment a védés, az egyik játékosuk finoman jelezte, az ügynökei a világ legjobb csapataiba tudnának engem közvetíteni, de volt saját menedzserem, így végül nem kerültem velük közvetlen kapcsolatba" – tette hozzá Köteles László, aki 268 mérkőzést védett a belga élvonalban.