Társoldalunk:

Megdöbbentő adat bizonyítja Mourinho igazát

2018.10.16. 16:50

A magas labdabirtoklási arány nem eredményezett sikert a nyári, oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a nemzetközi szövetség (FIFA) technikai bizottságának kedden nyilvánosságra hozott elemzése alapján. Sőt, a világbajnoknál kevesebbet volt a labda, mint az ellenfeleinél. Lehet, hogy a labdabirtoklással kapcsolatban mégis Mourinhónak van igaza?

A labdabirtoklást tekintve a spanyol válogatott volt a legjobb 69 százalékkal a németet (67), az argentint (64), a szaúdit (58) és a svájcit (58) megelőzve, ugyanakkor ezek a csapatok nem jutottak még a negyeddöntőbe sem.

A világbajnok franciák például csak 49 százalékban birtokolták a labdát, amellyel a 19. helyen zártak ebben a rangsorban. Az ezüstérmes horvátoknál 56, a bronzérmes belgáknál és a negyedik angoloknál 53 százalékban volt a labda. Irán zárt utolsóként 33 százalékkal.
Az MTI-hez is eljuttatott kimutatás szerint a házigazda oroszok voltak a leghatékonyabbak, ugyanis átlagosan 4,5 kapura lövésükből betaláltak, őket a franciák (6), a kolumbiaiak (6,5), a japánok (6,7) és a belgák (6,7) követik. A címvédő németek korai, csoportkörös búcsúját éppen ez okozta, ugyanis Joachim Löw együttese csak minden 36. lövéséből volt eredményes. Ennél a második legrosszabb Mexikó is sokkal jobb volt, mivel a közép-amerikaiaknak 20 próbálkozásra volt szükségük egy gólhoz.

Ünnepel a trófeával a világbajnok francia válogatottForrás: FIFA via Getty Images/2018 FIFA/Lars Baron - Fifa

A szögleteket tekintve hatékonyabbá váltak a nemzeti együttesek: amíg 2010-ben csak minden 61., négy éve pedig minden 36. sarokrúgás után született gól, addig idén ez a szám 29-re csökkent.

Szintén csökkent a távoli, 16-oson kívüli próbálkozások száma, ugyanakkor ezek hatékonysága nőtt. A kísérletek száma 32 százalékkal esett vissza a brazíliai vb-hez képest, ugyanakkor amíg négy éve 42 távoli lövésre jutott egy gól, addig ezúttal 29-re.

A legtöbbet futó csapat a szerb volt mérkőzésenkénti 113 kilométerrel a németet (111,9) és az oroszt (110,7) megelőzve. Érdekesség, hogy a győztes franciák mindössze 28. helyen zártak ebben a rangsorban 101 kilométerrel. Mögöttük Argentína, Nigéria, Mexikó és Panama végzett - kevesebb mint 100 kilométerrel.