Messi és Ronaldo nincs, problémák bőven vannak az el Clásico előtt

Real Madrid v Viktoria Plzen - UEFA Champions League Group G  SPORT Soccer Club Soccer Real Madrid Viktoria Plzen Santiaago Bernabeu UEFA Champions' League Marcelo
Marcelo and his teammates celebrate of Real Madrid celabrates after the second goal during a match between Real Madrid vs Viktoria Plzen for the UEFA Champions' League football match at Santiago Bernabeu Stadium on October 23, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Patricio Realpe/ChakanaNews/PRESSOUTH/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
„Az el Clásico nagyobb, mint Messi és Ronaldo" – mondta Javier Tebas, a spanyol liga elnöke a vasárnapi Barcelona–Real Madrid felvezetéseként. Messi sérült, Ronaldo már egyáltalán nincs, de a futballvilág legnagyobb párharca most sem érdektelen: szeptember közepe óta mindkét csapat komoly problémákkal küszködik, a bajnokságban egymást múlják alul, Julen Lopetegui, a Real Madrid vezetőedzője pedig már a kirúgás határán van.

A címvédő Barcelona vezetősége a keretfrissítést tűzte ki a nyárra. Ezúttal nem volt sztárigazolás, helyette fiatal és tehetséges játékosokat igazoltak. Érkezett Clément Lenglet a Sevillától (36 millió euró), Arthur a Grémiótól (31 millió), Arturo Vidal a Bayern Münchentől (18 millió euró, igen, ő kivétel) és Malcom a Bordeaux-tól (40 millió).

Valverde nem tudja használni a rendelkezésére álló keretet Forrás: AFP/Lluis Gene

Valverde túl egyszerű a Barcához

A szezon jól indult, a Barcelona az első négy bajnokiját megnyerte, de már ekkor voltak jelei, hogy a pragmatikus edző hírében álló Ernesto Valverde nem tudja megfelelően forgatni a rendelkezésére álló csapatot. A szeptember 23-ai Girona elleni 2–2-es döntetlen a Camp Nouban egy

egyhónapos nyeretlenségi szériát indított el,

melyben a katalánok kikaptak a Leganéstől, és ikszeltek a Bilbao, valamint a Valencia ellen.

A Bilbao elleni 1–1 után Valverde az mondta, hogy balesetről van szó, egyszerű kisiklásról. Ha egyszer történik ilyesmi, az rendben van. De ez már sorozatban a harmadik volt. Arról, hogy hogyan erősödik évről évre a spanyol bajnokság, és miért a legkiegyenlítettebb jelenleg Európában, már írtunk. Ebben a rossz periódusban a Barcelona kilenc pontot veszített, és a kíméletlen spanyol média rá is húzta az egészet Gerard Piquére, akinek

minden mérkőzésre jutott legalább egy, a végeredményt befolyásoló hibája.

A gyenge szereplést viszont kár lenne kizárólag az ő nyakába varrni, mert nagyon úgy fest, hogy a problémák sokkal mélyebben gyökereznek, mint néhány egyéni hiba. Valverde tavaly folyamatosan kivárásra, minimális kockázatvállalás mellett a tutira játszott, de az akkori keret nem is volt alkalmas másra. Nyáron azonban a vezetőség elköltött nem kevés pénzt új játékosokra, hogy befoltozza a keretet, ennek ellenére a Barcán még mindig sokszor érezhető a tanácstalanság, amiből csak Messi és Philippe Coutinho egyéni villanásai képesek kirángatni a csapatot.

A Barca problémái túlmutatnak Piqué egyéni hibáin Forrás: NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport/NurPhoto/Joan Valls/Urbanandsport

Valverde idén a nála kőbe vésett 4-4-2 és a 4-3-3 között vívódik. Míg előbbi a Barcelonához méltatlan, korlátolt és defenzív felállás, addig utóbbihoz nem ért.

– kritizálták a közösségi médiában a spanyol edzőt, akinek azt róják fel leggyakrabban, hogy nem képes rotálni a játékosait, akik így nincsenek is formában. Amikor Samuel Umtiti hiányában Lenglet megkapta a lehetőséget, 35 perc után kiállítatta magát, Iván Rakitic sokszor fantomközéppályást játszik, Ousmané Dembélé pedig akkor került ki a csapatból, amikor épp kezdet formába lendülni. Az új igazolások közül csak a brazil Arthur kap folyamatos játéklehetőséget (mondjuk, ő él is vele), miközben

a 40 milliós Malcom eddig mindössze 25 percet játszott a szezonban.

„Hogyan lehetnék boldog, ha nem játszom?” – kérdezett vissza a szintén mellőzött Arturo Vidal a chilei válogatott sajtótájékoztatóján. És ez csak az egyik gond. Umtiti és Thomas Vermaelen sérülése miatt csak Piqué és Lenglet maradt a középső védő posztra, Jordi Albának viszont egyáltalán nincs helyettese a bal oldalon. A nyári költekezés tehát nem oldott meg semmit.

Messi befáslizott kézzel nézte az Inter elleni találkozót Forrás: AFP/Lluis Gene

Messi nélkül is készen áll a Barca

A Tottenham, majd a Sevilla ellen kimondottan jól futballozott a Barcelona, de elveszítette Messit, akinek orsócsonttörés miatt három hetet kell kihagynia. A szurkolók joggal aggódhattak, hogy mihez kezd a csapat a legnagyobb sztárja nélkül, de hét közben az Inter elleni Bajnokok Ligája-találkozón bebizonyosodott:

az ő hiányát csapatként lehet kompenzálni.

A Barcelona 21-szer lőtt kapura, 68 százalékban birtokolta a labdát, és 90 százalék fölötti hatékonysággal passzolt. „Két jó mérkőzéssel a hátunk mögött érkezünk a Clásicóra. Az lesz a döntő, hogy hogyan játszunk, nem az apró részletek. Ismerjük a Realt, a körülmények tekintetében csak még veszélyesebbek lesznek. Ronaldo? Van elég fegyverük ahhoz, hogy pótolni tudják ők. Ahogy nekünk is ahhoz, hogy pótolni tudjuk Messit. Az ő távollétükben sem veszít értékéből ez a párharc” – nyilatkozta Valverde a mérkőzés előtt.

Történelmi mélységekben a Real

A Real szezonja hasonlóan jól indult, mint a Barcelonáé. Miközben a fél világ Ronaldóért és Zidane-ért sírt, Lopetegui kockázatos döntések sorát meghozva próbálta nyomatékosítani: ez az ő csapata. Kezdetben ez jól működött, a városi rivális Atlético Madrid ellen elveszített európai Szuperkupa után a Real sebességi fokozatot váltott és elgázolt mindenkit, aki az útjába került.

A Real eredményei augusztus 19. és szeptember 22. között

Real–Getafe 2–0 (bajnoki)
Girona–Real 1–4 (bajnoki)
Real–Leganés 4–1 (bajnoki)
Bilbao–Real 1–1 (bajnoki)
Real–Roma 3–0 (BL)
Real–Espanyol 1–0 (bajnoki)
Lopeteguinek az állása a tét a Barcelona ellen Forrás: AFP/Javier Soriano

Aztán valami megtört hirtelen: szeptember 26-án a madridiak egy sima hármast kaptak Sevillában, majd ikszeltek az Atléticóval, és kikaptak a CSZKA Moszkvától valamint a Deportivo Alavéstől. Úgy tűnt, hogy a kéthetes válogatott szünet után a Levante jó partner lehet ahhoz, hogy ledobják a láncot és újra a győzelem útjára lépjenek, de a valenciai csapat győzni tudott a Bernabéuban.

A többi meccsen semmi olyan nem történt, ami ne fordulhatna elő a futballban” – mondta Lopetegui a Plzen elleni BL-győzelem után. Az igaz, hogy az xG-mutató alapján, amely nem a helyzetek számát, hanem azok minőségét méri,

a Realnak vezetnie kellene a bajnokságot,

de az ötmeccses nyeretlenségi sorozat alatt mindössze egy gólt lőtt (119 próbálkozásból), és mivel azt az egyet is az 55. perc után a Levante ellen, a klubtörténelem leghosszabb góltalansági periódusát produkálta azzal, hogy 481 percig nem talált a kapuba.

Ha látni akarod, fizesd meg

2007 óta nem volt olyan El Clásicó, amelyen sem Messi, sem Ronaldo nem lépett pályára, ehhez képest most emelkedtek az egekbe a belépők árai. A legdrágább (nem VIP) belépõ 499 euró (körülbelül 162 ezer forint), a legolcsóbb 179 euró (kb. 58 ezer forint). Ez rekord a párharc történetében.
Forrás: La Liga Loca
A Real öt bajnoki óta nyeretlen a ligában Forrás: AFP/Ander Gillenea

Lopetegui a körülmények áldozata

A Plzen elleni győzelem után Lopetegui azt nyilatkozta, hogy számára egyértelmű, hogy ő irányítja a csapatot a Barcelona ellen. A madridi sajtóteremben jelen lévő újságírók állítása szerint

Lopetegui meggyötörten, teljesen magára hagyatottan ült előttük.

Valósznűleg ő is érzi a vesztét, és pontosan tudja, hogy egy vereség a Camp Nouban a madridi karrierjének végét jelentheti. És lehet, hogy az egész edzői pályafutásának végét is. Lopetegui gyakorlatilag klubedzői tapasztalat nélkül vállalta el a világ leghálátlanabb munkáját. Amíg jól mentek a dolgok, senki nem szólt egy szót sem, a rossz periódus közepette viszont ő van kikáltva első számú bűnbaknak – jogtalanul, tekintve, hogy nincs tapasztalata a válsághelyzet kezelésében.

Zidane is azért lehetett sikeres, mert vezető volt, erős karakter, aki a legmagasabb szinten játszott.

Mivel mindent tudott a futballról, a játékosok elhitték neki, amit mondott, még akkor is, ha az nem mindig tükrözte a valóságot.

A címer kötelez Forrás: NurPhoto/2018 Patricio Realpe/Patricio Realpe

A Realnál valószínűleg mentális gondok vannak, legalábbis erre utal a sok kihagyott helyzet (amiről Lopetegui nem tehet), Sergio Ramos megmagyarázhatatlan viselkedése vagy Marcelo frusztrált nyilatkozata a Plzen elleni mérkőzés után.

– mondta a brazil.

Szavazzon!

Ön szerint ki nyeri az El Clásicót?

A siker érdekében Lopeteguinek azt kellene elhitetnie a játékosokkal, hogy ők a legjobbak. A kérdés csak az, hogy lesz-e erre lehetősége, mert jelenleg úgy áll a helyzet, hogy ha a Real kikap a Camp Nouban, a spanyol nem éli meg a hétfőt (kirúgása esetén 18 millió eurót fizet neki a klub). A presztízsen kívül tehát a vezetőedző állása is a tét.

Az el Clásicót 16.15 órától játsszák.

Várható kezdőcsapatok

A mérkőzés előtt a spanyol sajtó is csak találgat, de nagy valószínűséggel így fog felállni a két csapat.
Barcelona (4-4-2): Ter Stegen, Roberto, Piqué, Lenglet, Alba - Rafinha, Arthur, Busquets, Rakitic - Coutinho, Suárez.
Real Madrid (4-3-3): Courtois - Nacho, Varane, Ramos, Marcelo - Casemiro, Modric, Kroos - Bale, Benzema, Isco.