Társoldalunk:

Korrupciós ügyekről beszélt a korábbi Fradi-edző

2018.10.30. 13:33

Vasárnap a Ruzomberok elleni 1-0-s bajnoki vereség után Ricardo Moniz lemondott a szlovák élvonalban szereplő AS Trencin vezetőedzői posztjáról. A Ferencváros korábbi edzője holland lapoknak úgy nyilatkozott, hogy a bajnokságot (Super Liga) átható korrupció miatt távozott a klubtól. 

A Ferencvárost 2012 augusztusa és 2013 decembere között irányító holland edző idén nyáron írt alá az előző kiírásban az ötödik helyen végző trencséni csapathoz, amellyel az Európa-liga selejtezőjében indulhatott, de 4-1-es összesítéssel kiejtette a Feyenoordot, majd a ciprusi Larnaca ellen esett ki a következő körben szintén 1-4-el. Moniz vasárnap, a Ruzomberoktól elszenvedett 1-0-s vereség után állt föl kispadról, és holland lapoknak cáfolta azt a hírt, miszerint a távozására összeférhetetlen viselkedése miatt került sor. Ő egészen más okokat sorolt az eindhoveni ED című online lapnak

Nem akartam, hogy tovább üldözzenek. Én voltam az országban az egyetlen, aki felemelte a szavát a játékvezetők ténykedésével szemben. A bajnokság kezdetén megmondtam, hogy a játékvezetők pénzért adják-veszik az eredményeket. Attól a pillanattól kezdve ellenség lettem, a klub pedig ennek az áldozata. Sajnos mindenki becsukja a szemét, miközben sokkal több bátor emberre lenne szükség."

Ricardo Moniz elbukott az egyszemélyes háborúbanForrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gebert

Moniznál a szombati bajnoki után telt be a pohár, amikor a játékvezetők - szerinte indokolatlanul - megismételtették a hazai csapattal az elrontott büntetőt, a 85. percben értékesített tizenegyes pedig a Trencin vereségét jelentette.

"Teljesen normális hangnemben megkérdeztem, hogy ezt mégis hogy gondolják. Ezután kiállítottak, felküldtek a lelátóra a hazai nézők közé, ahol aztán kaptam hideget-meleget. Szörnyű percek voltak. A lefújás után pedig egyszerűen nem hagyhattam el a stadiont, hiába kérték a munkatársaim. A rendőrök csak nevettek, majd mint egy bűnözőt, úgy kísértek be az öltözőbe, ahol megmondtam a játékosaimnak, hogy én ezt nem csinálom tovább."

Moniz szerint a klubnak sokkal hangosabban kellene tiltakoznia az ilyen esetek ellen. De felemlegette azt is, amikor a szezon elején eltiltották, majd, miután a klub fizetett a szövetségnek, de Moniz szerint bármikor kiszabhattak volna rá újabb büntetéseket.

Hányok ettől. És semmi nem történik a ligában. A játékvezetőket lefizetik, hogy téves ítéleteket hozzanak és mindig a Trencin van a rossz oldalon. Egymás után jöttek a megmagyarázhatatlan és nevetséges ítéletek. Én szóltam már a szezon elején, erre eltiltottak. Rájöttem, jobb, ha lelépek, különben csak a klub fog rosszul járni újra és újra. Senki nem lát ebben semmi rosszat, és nem is akar ellene tenni. Úgy éreztem, hogy bűnbak lettem, amiért szóvá tettem a korrupciót. Én szeretnék győzni, de nem tudok olyan országban dolgozni, ahol nincs futballmorál" – háborgott Moniz.